search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27
MENU CLOSE

Το μακρύ ταξίδι μιας σαγιονάρας

15.04.2013 13:56
Το μακρύ ταξίδι μιας σαγιονάρας - Media

Από τις ακτές της Αφρικής στα ευρωπαϊκά σαλόνια µέσω ανακύκλωσης.

Τι µπορεί να κάνει κανείς όταν διαπιστώνει ότι στις ακτές της χώρας του ξεβράζονται κάθε χρόνο εκατοµµύρια σαγιονάρες «πνίγοντας» τις ακτές; Κάποιοι στην Κένυα έχουν την απάντηση, αφού αποφάσισαν να µετατρέψουν τα σκουπίδια που κατακλύζουν τις παραλίες τους σε έργα τέχνης και χρηστικά αντικείµενα.
 
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά από ντόπιους καλλιτέχνες που άρχισαν να µαζεύουν από τις παραλίες τις ξεχαρβαλωµένες σαγιονάρες και να κάνουν κάποια πρωτόγονα έργα τέχνης. Η κίνησή τους αυτή, όµως, εξελίχθηκε τελικά σε µια πρωτοβουλία που έχει ξεπεράσει τα όρια της Κένυας και έχει κινητοποιήσει και Ευρωπαίους καλλιτέχνες.
 
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του οργανισµού The FlipFlop Recycling Company, στις ακτές της Ανατολικής Αφρικής ξεβράζονται κάθε χρόνο περισσότερα από 30.000 κιλά σαγιονάρες, εκ των οποίων µάλιστα το 80% είναι µπλε και ροζ, τα δυο πιο διαδεδοµένα χρώµατα για το απόλυτο µαστ στις παραλίες. Και αυτές οι ξεχαρβαλωµένες σαγιονάρες µετατρέπονται σε λάµπες και διακοσµητικά αντικείµενα εξαιρετικής αισθητικής και χρωµάτων.
 
 Το σύνθηµα του FFRC είναι: «καθαρίζοντας τις παραλίες, δηµιουργώντας έργα τέχνης» και, όπως λένε, πρόκειται για µια ιστορία λογικής και µαγείας. Η λογική τού «να ανακυκλώνουµε τα σκουπίδια µας χρησιµοποιώντας τη µαγεία της φαντασίας µας, τη δηµιουργικότητα και τελικά το πάθος».
 
Τη σκυτάλη από τους Κενυάτες πήρε ο Ολλανδός σχεδιαστής Diederik Schneemann, που άρχισε να πειραµατίζεται µε τις ξεχαρβαλωµένες σαγιονάρες δηµιουργώντας εκπληκτικά φωτιστικά και βάζα που πλέον συζητούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην πρώτη του έκθεση ο Ολλανδός καλλιτέχνης έδωσε τον τίτλο «Η ιστορία µιας σαγιονάρας».
 
Όπως ο ίδιος εξηγεί, πρόκειται για ένα µακρύ ταξίδι που κάνουν οι φθαρµένες σαγιονάρες, οι οποίες από την Ασία και την Αφρική καταλήγουν σε υπονόµους και ωκεανούς και τελικά ξεβράζονται στις ακτές. Από εκεί συλλέγονται, αναγεννώνται και ξεκινούν έναν δεύτερο κύκλο ζωής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27