search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:13
MENU CLOSE

Παραπληροφόρηση και με τη βούλα

15.04.2013 21:00
Παραπληροφόρηση και με τη βούλα - Media

Μελέτη επιστηµόνων αποκαλύπτει το µέγεθος της νοθείας τροφίµων σε παγκόσµιο επίπεδο

Το διατροφικό σκάνδαλο µε το κρέας αλόγου, που συνεχίζει να απασχολεί τους Ευρωπαίους καταναλωτές, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, όπως αποδεικνύεται από έρευνα Νοτιοαφρικανών επιστηµόνων που είδε το φως της δηµοσιότητας πριν από λίγες ηµέρες.
 
Και στη Νότια Αφρική, όπως αποκάλυψαν οι επιστήµονες έπειτα από ενδελεχή έρευνα, προέκυψε ότι τα συστατικά των σκευασµάτων κρέατος δεν έχουν καµία σχέση µε την πραγµατικότητα, αφού τα προϊόντα περιέχουν – και µάλιστα σε πολύ µεγάλες ποσότητες – συστατικά τα οποία δεν αναγράφονται στις ετικέτες.
 
Τρεις καθηγητές του Πανεπιστηµίου Stellenbosch της Νότιας Αφρικής παρουσίασαν την έρευνά τους, από την οποία προέκυψε ότι κυρίως λουκάνικα και µπιφτέκια που παρουσιάζονταν ως µοσχαρίσια περιείχαν DNA βουβαλιού, γαϊδάρου και κατσίκας χωρίς να αναφέρονται στη συσκευασία. Συγκεκριµένα οι επιστήµονες εξέτασαν 139 δείγµατα και διαπίστωσαν ότι τα 99 περιείχαν κρέας που δεν αναγραφόταν στα συστατικά τους.
 
Οι επιστήµονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα δείγµατα σε ποσοστό 28% περιείχαν σόγια και γλουτένη χωρίς επίσης να αναγράφεται στη συσκευασία, καθώς και χοιρινό σε ποσοστό 37% και κοτόπουλο σε ποσοστό 23%, τη στιγµή που ο καταναλωτής θεωρούσε ότι αγόραζε µοσχαρίσιο κρέας.
 
 Όπως επεσήµαναν οι επιστήµονες, η µελέτη επιβεβαιώνει την πλήρη ακαταλληλότητα της επισήµανσης των προϊόντων κρέατος που πωλούνται στον καταναλωτή, ακαταλληλότητα που παραβιάζει τους κανονισµούς σήµανσης και έχει επιπτώσεις τόσο στη δηµόσια υγεία όσο και στην οικονοµία. Το νέο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στη Νότια Αφρική επιβεβαιώνει τις επισηµάνσεις του ΟΗΕ, που από την πρώτη στιγµή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01