search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:51
MENU CLOSE

Η Λούκα μαθαίνει κινέζικα (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

15.10.2009 09:05

Στο πρώτο κρας τεστ της νέας κυβέρνη- σης εξελίσσεται η απεργία των λιμενερ- γατών στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία διανύει αισίως τη 15η ημέρα σήμερα, με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και τους λιμενεργάτες να συνεχίζουν την απεργία έως αύριο και να απέχουν από την υπερωριακή εργασία του Σαββατοκύριακου ζητώντας «πά- γωμα» της σύμβασης με την Cosco.

Στο πρώτο κρας τεστ της νέας κυβέρνη- σης εξελίσσεται η απεργία των λιμενερ- γατών στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία διανύει αισίως τη 15η ημέρα σήμερα, με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και τους λιμενεργάτες να συνεχίζουν την απεργία έως αύριο και να απέχουν από την υπερωριακή εργασία του Σαββατοκύριακου ζητώντας «πά- γωμα» της σύμβασης με την Cosco.

Την ίδια ώρα, η ούτως ή άλλως ασφυκτιούσα αγορά υφίσταται νέα λαβή στραγγαλισμού καθώς πάνω από 6.000 κοντέινερ βρίσκονται ήδη καθηλωμένα στον Πειραιά, ενώ άλλα 20.000 βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε διάφο- ρους διαμετακομιστικούς σταθμούς και ήδη εκτρέπονται στα πλησιέστερα λιμάνια με σημα- ντικούς επίναυλους και ανάλογες χρονικές κα- θυστερήσεις που επιβαρύνουν τους εγχώριους εισαγωγείς.

Εννοείται ότι το τελικό κόστος των προϊό- ντων, τα οποία προς το παρόν είναι σε άλλα λι- μάνια, θα είναι σημαντικά αυξημένο λόγω των αποθηκευτικών και των επιπλέον μεταφορικών εξόδων, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές, ενώ σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται ευπαθή προϊόντα, καθώς αυτά κινδυνεύουν άμεσα από αλλοιώσεις.

Η κυβέρνηση προς το παρόν έχει αναλάβει ρόλο… διαιτητή μεταξύ των απεργών και της Cosco, αλλά οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν συνδικαλιστές και στελέχη της κινεζικής εταιρείας στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγω- νιστικότητας και Ναυτιλίας απέβησαν μέχρι στιγμής άκαρπες.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο και ότι οι συζητήσεις της διοίκη- σης του ΟΛΠ με τους λιμενεργάτες θα συνεχι- στούν, ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι απεργίες «για το καλό όλων».

Χθες το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο σύ- σκεψης των συναρμόδιων υπουργών υπό τον πρωθυπουργό, ενώ το απόγευμα η Λούκα είχε συνάντηση με τον πρεσβευτή της Κίνας στην Αθήνα, ο οποίος είχε ζητήσει ανάλογο ραντεβού και με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Δ. Δρούτσα. Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του «Βήματος» αναμένονται πιέσεις απευθείας στον Γιώργο Παπανδρέου από την κινεζική πλευρά αφού αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμ- ματος της Κίνας επισκέπτεται σήμερα ή αύριο την Αθήνα για συνάντηση μαζί του.

Στην ουσία πρωταρχικό μέλημα της κυβέρ- νησης είναι να λήξει η απεργία και στη συνέχεια να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων όρων της «λεόντειας», όπως την αποκαλούσε προεκλογικά, συμφωνίας με την Cosco, με κύριο ζητούμενο την αύξηση των επενδύσεων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί οι Κινέζοι, χωρίς όμως να αμφισβητείται η συμφωνία στο σύνολό της.

Οι Κινέζοι από την πλευρά τους δέχονται κα- ταρχήν να επαναδιαπραγματευτούν ορισμένα σημεία της συμφωνίας καθώς οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο για τις συζητήσεις έως την 1η Νοεμβρίου, όταν θα αρχίσουν οι ρήτρες.

Το όλο πρόβλημα… ξύπνησε ακόμη και τους γαλάζιους, που κατάφεραν να αρθρώσουν μάλιστα τα πρώτα ψήγματα αντιπολιτευτικού λόγου υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τα επίχειρα των προεκλογικών υποσχέσεων για επανακρατικοποιήσεις επιφέροντας κρίσιμο πλήγμα στις σχέσεις μας με την Κίνα, τη νέα ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη.

Όπως και να ’χει το πράγμα, όμως, το κλί- μα στο λιμάνι του Πειραιά παραμένει μέχρι στιγμής εκρηκτικό και θεωρείται ενδεικτικό για την κρισιμότητα της κατάστασης το ότι το θέμα τέθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου η Λούκα Κατσέλη βρέθηκε στο επίκε- ντρο της κριτικής για τους χειρισμούς της στο θέμα αυτό, με τον Πάγκαλο να της επιτίθεται ανοιχτά.

Για να δούμε πού θα βγάλει αυτή η κατάστα- ση και πόση «μαστοριά» θα δείξουν οι ΠΑΣΟΚοι, αφού η καλή κυβέρνηση στα δύσκολα φαίνεται. Άλλωστε, «στα πρίμα πλέουν και οι κολοκύθες», που λένε και στο λιμάνι… ◆

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:51