search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:26
MENU CLOSE

«Τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων και εισπράξεις φέρνει το νέο νομοσχέδιο

16.04.2013 14:14
«Τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων και εισπράξεις φέρνει το νέο νομοσχέδιο - Media

Με το νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κτιστεί προ του 1975 αλλά και όσων κτισμάτων έχουν μικροαυθαιρεσίες και τα έχουν χτίσει έως το 1983 θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν με μόλις 500 ευρώ.

Περισσότερες δόσεις αποπληρωμής του προστίμου για τα αυθαίρετα φέρνει το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το πρόστιμο σε πέντε αντί για τέσσερα χρόνια προκειμένου να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο τους.
 
Με το νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κτιστεί προ του 1975 αλλά και όσων κτισμάτων έχουν μικροαυθαιρεσίες και τα έχουν χτίσει έως το 1983 θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν με μόλις 500 ευρώ.
 
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν τα κτίρια με μεγάλες αυθαιρεσίες που δεν υπάγονται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες (αυτοτελή κτίρια με πολεοδομικές παραβάσεις που υπερβαίνουν το 40% του συντελεστή δόμησης), τα οποία θα εξακολουθήσουν να παίρνουν εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια όπως προβλέπει και ο ισχύον νόμος.
 
Παράλληλα θα υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών, αλλά και δυνατότητα αποπληρωμής των προστίμων σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις, που δεν είναι απαραίτητο να είναι ισόποσες, αλλά θα υπάρχει ελάχιστη καταβολή 5%.
 
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες, καθιερώνονται ειδικά τιμολόγια όπως για πολίτες με 80% αναπηρία στους οποίους θα παρέχεται έκπτωση 85% και στους πολύτεκνους 80%.

Η ίδια έκπτωση θα ισχύσει  και στους πολίτες με αναπηρία 67% και ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ ενώ 70% θα είναι η έκπτωση για τρίτεκνους με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
 
Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε τρεις υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους:
 
1. Μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (λ.χ. πέργκολες, περιφράξεις). Θα δίνεται δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση είναι ότι το ποσό θα καταβάλλεται μια φορά ανά οριζόντια ιδιοκτησία και όχι ανά παράβαση.
    Για όσους ήδη το κατέβαλλαν ανά παράβαση θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων.
2. Αυθαίρετες κατασκευές που δεν ξεπερνούν το συντελεστή δόμησης περισσότερο από 40% (ή το ύψος κατά 20%, εφόσον βρίσκονται σε ακάλυπτους ή προκήπια).
3.  Δίνεται δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση με την καταβολή του παραβόλου και το προστίμου όπως ακριβώς ισχύει σήμερα.
 
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου από το νόμο για τα αυθαίρετα είχαν εισπραχθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ ενώ στα 600 εκ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που είναι σε καθεστώς δόσεων.

Διαβάστε αναλυτικά τις διατάξεις για τα αυθαίρετα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:26