search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:49
MENU CLOSE

Ρυθμίζουν τις… δόσεις μας

17.04.2013 21:00
oldphotospod_1804_050_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional1366215437.jpg

Οι νέες ρυθμίσεις οφειλών έχουν κλειδώσει και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που είναι έως 5.000 και θα μπορούν να αποπληρώνονται και σε περισσότερες από 48 δόσεις και σε αυτές άνω των 5.000 ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις οφειλών έχουν κλειδώσει και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που είναι έως 5.000 και θα μπορούν να αποπληρώνονται και σε περισσότερες από 48 δόσεις και σε αυτές άνω των 5.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις, όπως και αυτές που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, αρκεί να υπάρχει αποδεδειγμένα αδυναμία αποπληρωμής. Ωστόσο θα αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
 
Οι μεγάλοι χαμένοι, όμως, είναι οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι ήταν συνεπείς σε προηγούμενη ρύθμιση τμηματικής καταβολής και δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της νέας ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
 
Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι από τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων, η οποία θα είναι κοινή για φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, να εισπραχθεί το 2013 τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα από τις ανακοινώσεις προκύπτουν τα εξής:
 
1 Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να τα ρυθμίσουν ως εξής:
 
 Για χρέος έως 5.000 ευρώ θα εξετάζεται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορεί να ξεπεράσει τις 48. Στην κατηγορία αυτή θα μπορούν να υπαχθούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι οι επιχειρήσεις ή οι επιτηδευματίες. Φυσικά πρόσωπα που έχουν χρέος από αύξηση επιτηδεύματος το οποίο έχει «κλείσει» θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία.
 
 Για χρέος από 5.000 έως 75.000 ευρώ μπορούν να ξεπεράσουν και τις 48 δόσεις, οι οποίες πλέον θα δίνονται πολύ ευκολότερα σε σχέση με σήμερα.
 
 Για χρέος από 75.000 έως 300.000 ευρώ θα απαιτείται η σύνταξη έκθεσης οικονομικής φερεγγυότητας του οφειλέτη και θα συνυποβάλλεται μαζί με τη σχετική αίτηση στην εφορία.
 
 Για χρέος άνω των 300.000 ευρώ θα απαιτείται ο οφειλέτης να παράσχει εμπράγματες εξασφαλίσεις της οφειλής, όπως είναι η προσημείωση ακινήτων.
 
 Θα παρέχεται έκπτωση 50% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους.
 
 Στις διατάξεις της νέας ρύθμισης θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν «χάσει» προηγούμενες ρυθμίσεις που τους έχουν χορηγηθεί, δηλαδή δεν έχουν φανεί συνεπείς σε αυτές. Με άλλα λόγια, ένας φορολογούμενος, ο οποίος έχει ρυθμίσει το χρέος του σε 20 δόσεις το 2012 και είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για εξόφληση σε έως και 48 δόσεις.
 
2 Προωθείται – και έχει αποφανθεί θετικά γι’ αυτό και η τρόικα – η αύξηση του ορίου χρέους προς την εφορία πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη με τη διαδικασία του αυτοφώρου στον οφειλέτη. Το σημερινό όριο είναι 5.000 ευρώ και εξετάζεται σοβαρά η αύξησή του στα 10.000 ευρώ.
 
3 Το χαράτσι στα ακίνητα για το 2013 (ΕΕΤΗΔΕ) θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012, αλλά δεν θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο, όπως είχε ανακοινωθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς κατά την πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα των ακινήτων. Η απώλεια των εσόδων από τη μείωση των συντελεστών χαρατσιού θα καλυφθεί με αύξηση του φόρου για τα εκτός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (θα ισχύσει ως τιμή ζώνης η μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο βρίσκονται), με την επιβολή χαρατσιού και στα ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο από ιδιώτες και με την επέκταση του χαρατσιού σε ακίνητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σήμερα εξαιρούνται (π.χ. ειδικά ακίνητα των ΟΤΑ).
 
Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων, του οποίου το αφορολόγητό θα καθοριστεί στο εγγύς μέλλον έπειτα από διαβουλεύσεις των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης.
 
4 Σπάει στα δύο το ΣΔΟΕ και η αρμοδιότητα για τον προληπτικό έλεγχο που ασκεί το Σώμα μεταφέρεται στον μόνιμο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. Το υπόλοιπο αντικείμενο, δηλαδή οι εξειδικευμένοι έλεγχοι που αφορούν εισαγγελικές παραγγελίες ελέγχων, παραμένουν στον υφιστάμενο γ.γ. του ΣΔΟΕ, ο οποίος ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση.
 
5 Τον Ιούνιο πρόκειται να τεθεί στο «τραπέζι» με την τρόικα η μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:48