search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:46
MENU CLOSE

Δύο συλλήψεις για την υπόθεση της Μανωλάδας

18.04.2013 07:57
Δύο συλλήψεις για την υπόθεση της Μανωλάδας - Media

Άφαντοι παραμένουν οι επιστάτες που άνοιξαν πυρ κατά αλλοδαπών μεταναστών, οι οποίοι ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους, σε χωράφια φράουλας στη Μανωλάδα.
Επτά από τους μετανάστες παραμένουν για νοσηλεία σε Πάτρα και Πύργο.

Άφαντοι παραμένουν οι επιστάτες που άνοιξαν πυρ κατά αλλοδαπών μεταναστών, οι οποίοι ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους, σε χωράφια φράουλας στη Μανωλάδα.
Επτά από τους μετανάστες παραμένουν για νοσηλεία σε Πάτρα και Πύργο.

Παράλληλα, στη σύλληψη ενός 38χρονου Έλληνα, ο οποίος φέρεται να υπέθαλψε δύο από τους δράστες του αιματηρού περιστατικού στη Μανωλάδα, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές.

Ο 38χρονος συνελήφθη το πρωί σε χωριό της περιοχής Πηνείας Ηλείας, καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις Έλληνες που αναζητούνται για την υπόθεση. Επίσης έχει συλληφθεί ο ιδιοκτήτης της έκτασης.

Οι αλλοδαποί καταγγέλλουν ότι παρέμεναν επί έξι μήνες απλήρωτοι και όταν, χθες, ζήτησαν να πληρωθούν οι εκπρόσωποι του εργοδότη τους είπαν να συνεχίσουν να δουλεύουν. Οι εργάτες αρνήθηκαν και τότε οι επιστάτες άνοιξαν πυρ εν ψυχρώ εναντίον τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστο Παρθένη, μετά την άρνηση των αλλοδαπών και τον διαπληκτισμό οι τρεις επιστάτες έφυγαν και ξαναγύρισαν με καραμπίνα, με την οποία άρχισαν να πυροβολούν. Στο σημείο της επίθεσης εντοπίστηκαν επίσης σιδερένιοι σωλήνες και ρόπαλα.

Να φθάσει επειγόντως στην περιοχή κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, καταδικάζοντας την επίθεση κατά των μεταναστών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κανελλοπούλου κατήγγειλε συλλήψεις αλλοδαπών στο νοσοκομείο του Ρίου, προκειμένου να απελαθούν και να μην υπάρχουν μάρτυρες του αιματηρού περιστατικού.

 «Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και η Αστυνομία συμμετέχουν δραστήρια στην τραγωδία της Μανωλάδας», σχολιάζει ειρωνικά η κ. Κανελλοπούλου και υποστηρίζει ότι στόχος είναι «να εκλείψουν οι μάρτυρες της απόπειρας μαζικής δολοφονίας» εναντίον των εργατών.

«Για τις τάσεις φασιστικής εκτροπής του κ. Δένδια ήμασταν σίγουροι. Αναρωτιόμαστε, όμως, δεν υπάρχει ίχνος ανθρωπιάς στην ηγεσία της Αστυνομίας της Αχαΐας; Επιτέλους, οι λαϊκοί, απλοί άνθρωποι της αστυνομίας ας βάλουν έναν φραγμό σε αυτή την κατρακύλα», προσθέτει και ερωτά με τι αντικείμενο συναντήθηκαν λίγο πριν το τραγικό περιστατικό ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και οι παραγωγοί φράουλας της περιοχής.

Καλούν σε μποϊκοτάζ

Κίνημα στο διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκε με αφορμή το αιματηρό περιστατικό στη Νέα Μανωλάδα. Οι δημιουργοί του κινήματος καλούν τους πολίτες να μποϋκοτάρουν το πιο διαδεδομένο αγροτικό προϊόν της Ηλείας, την φράουλα της Μανωλάδας.

Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνει το αιματηρό περιστατικό. Μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναπαραγάγουν την είδηση κυρίως με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμου Χαράλαμπου Σφέτσου.

 

 

Καταδικάζουν τα κόμματα

Για «απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και πρωτοφανή και επονείδιστη ενέργεια» κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδικογλου σχολιάζοντας το περιστατικό κατά αλλοδαπών καλλιεργητών στη Μανωλαδα.

«Οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα, καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε ο κ. Κεδικογλου και προσέθεσε: «η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική».

Σε δηλώσεις για το περιστατικό προχώρησε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας: «Στην Ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσω μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την ενεργό συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νομοταγών πολιτών της Ηλείας και των τοπικών φορέων.
Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω ότι η τήρηση του Νόμου είναι όχι μόνο αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, αλλά και αναγκαίος όρος για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας».

Είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αφορμή τα γεγονότα στην Μανωλάδα. «Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία».

Για το περιστατικό ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ η οποία έχει ως εξής:
 
«Το περιστατικό  ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα. Σε μια εποχή έξαρσης του ρατσισμού το περιστατικό αυτό έχει σχέση και με την έλλειψη ελέγχου των συνθηκών εργασίας ελλήνων και αλλοδαπών ιδιαίτερα στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Από τα μεροκάματα της ντροπής του 2008 φτάσαμε σήμερα στους απλήρωτους εργαζόμενους και στη χρήση όπλων με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή. Η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών που δεν έχουν χαρτιά, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο, γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων  και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας. Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια».

Για πλήρη αδιαφορία της Πολιτείας που δίνει μόνο το «κατασταλτικό παρόν» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, Η ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να στηρίζεται σε καθέτως σύγχρονης δουλείας, θέμα για οποίο πρέπει να επιληφθεί το κράτος αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής. 
 
Η Χρυσή Αυγή εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει τα γεγονότα της Μανωλάδας και τους πυροβολισμούς κατά αλλοδαπών. Καταδικάζει επίσης όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Το πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε στη σημερινή οικτρή κατάσταση, με εκατομμύρια λαθρομετανάστες να πλημμυρίζουν τη χώρα, είναι απολύτως υπεύθυνο για τα γεγονότα της Μανωλάδας. Ας μην παριστάνουν τους ευαίσθητους όλοι αυτοί που έφεραν τους ξένους παράνομα στη χώρα και ανέχονται μέχρι σήμερα τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευσή τους.

Αριστεροί και δεξιοί πολιτικάντηδες, δήθεν ανθρωπιστές, είναι συνυπεύθυνοι και για το δουλεμπόριο των αλλοδαπών και για τα τεράστια προβλήματα που προξενούν οι λαθρομετανάστες στον ελληνικό λαό. Μόνο η Χρυσή Αυγή έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα: Άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών! Οριστικό τέλος στην παράνομη εργασία των αλλοδαπών!»

Την κατηγορηματική καταδίκη του για τα γεγονότα στη Μανωλάδα Ηλείας εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
 
Ο κ. Καμμένος είπε ότι «τα αποτελέσματα του νεοναζισμού και της νομιμοποιήσης ακραίων, όπως τους είχε κατονομάσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όπως και η δημοσιοποίηση των θέσεών τους, είναι θλιβερά φαινόμενα, προσβάλλουν την πατρίδα μας και δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα. Τα όσα έγιναν στη Μανωλάδα είναι ασφαλώς καταδικαστέα από όλους μας».

Εγκληματική χαρακτηρίζει την επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα και η ΔΗΜΑΡ ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί «άμεσα και χωρίς καθυστέρηση». Αποτελεί ύβρι για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης για την επίθεση κατά των αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κάνοντας λόγο για δολοφονική επίθεση.

(Δείτε φωτογραφίες από τη ζωή των μεταναστών στη Μανωλάδα)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43