search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:39
MENU CLOSE

Σόιμπλε: Απειλή για την Ευρωζώνη, η Κύπρος

18.04.2013 09:19
Σόιμπλε: Οι Βρετανοί είναι «λογικοί άνθρωποι», δεν θα αποχωρήσουν από την ΕΕ - Media

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε για σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αν δεν αποτραπεί η χρεοκοπία της Κύπρου.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε για σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αν δεν αποτραπεί η χρεοκοπία της Κύπρου.
 
Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για το πακέτο στήριξης της Κύπρου επισήμανε ότι, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος αποτελεί συστημική απειλή για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο καθιστά τη διάσωσή της αναγκαία. «Εάν δεν βοηθήσουμε, η Κύπρος θα οδηγηθεί χωρίς αμφιβολία στη χρεοκοπία, θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα», τόνισε.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας , προέβλεψε για το επόμενο έτος βελτίωση της κατάστασης στις χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση και τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία δεν βιώνει καθημερινά την κρίση του ευρώ, «πρέπει να θυμάται ότι οι άνθρωποι στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα περνούν δύσκολη περίοδο». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος, αλλά «για εκείνους οι οποίοι πλήττονται, είναι δύσκολο».
 
Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις χώρες του Νότου και έκανε λόγο για «καταστροφή, όταν το 30% των νέων δεν έχουν δουλειά για πάνω από έναν χρόνο» και επισήμανε ότι αναμένει καλά αποτελέσματα από πρόγραμμα το οποίο εκπόνησε σχετικώς η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξε ωστόσο ότι παρότι τα προγράμματα προσαρμογής είναι επώδυνα, φέρνουν ήδη αποτελέσματα, με αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μείωση των ελλειμμάτων.
 

Όσον αφορά στην ψηφοφορία του κυπριακού πακέτου στήριξης, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων και τις δοκιμαστικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.
 
Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το πακέτο, καθώς, όπως σημείωσαν, περιλαμβάνει όσα είχαν ζητήσει – την συμμετοχή των καταθετών στην διάσωση, αλλά την εξαίρεση εκείνων με καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ – ενώ αρνητική ψήφο θα δώσει η «οικονομική πτέρυγα» των Χριστιανοδημοκρατών, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη.

Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:39