search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:01
MENU CLOSE

Φυστικοβούτυρο για τα «γεράκια»

18.04.2013 21:00
oldphotossp1804bosto1366299349.jpg

Το χτύπημα στη Βοστώνη φέρνει χρήμα στις πολεμικές βιομηχανίες

Οι πιέσεις που αναμένεται να δεχτεί η διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα τις ερχόμενες ημέρες θα είναι ασφυκτικές. Οι αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι, πιθανότατα να έχουν ευρύτερες συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο.

Παρ’ ότι παραμένει αβέβαιο το ποιος κρύβεται πίσω από την τοποθέτηση των μηχανισμών (με τα αμερικανικά ΜΜΕ να αναφέρουν ως πιθανούς δράστες είτε ισλαμιστές είτε αντικυβερνητικές ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις)… το σημαντικότερο ερώτημα που τίθεται δεν είναι ποιος και γιατί το έκανε, αλλά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα: αυτό δηλαδή που θεωρούν βέβαιο οι περισσότεροι αναλυτές στις ΗΠΑ είναι ότι, ανεξαρτήτως της ταυτότητας του θύτη, πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια που θα θέσει σοβαρά διλήμματα στον Μπαράκ Ομπάμα και θα ασκήσει πιέσεις για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας.

Κονδύλια

Το πού στρέφεται η προσοχή του Αμερικανού προέδρου προφανώς έχει τεράστια σημασία, καθώς αυτή η προσοχή περιγράφει τον γενικότερο προσανατολισμό της αμερικανικής οικονομίας και υποδεικνύει προς τα πού θα κατευθυνθούν κονδύλια και πόροι. Υπ’ αυτήν την έννοια, οι εκρήξεις στη Βοστώνη υποχρεωτικά θα αποσπάσουν την προσοχή της αμερικανικής διοίκησης από το κοινωνικό «μεταρρυθμιστικό» έργο που θα ήθελε να αφήσει πίσω του στη δεύτερη και τελευταία θητεία του ο Ομπάμα.

Η αμερικανική κυβέρνηση, μετά το αιματηρό περιστατικό, είναι υποχρεωμένη να καθησυχάσει την ανασφάλεια της αμερικανικής κοινωνίας και να επενδύσει χρόνο, ενέργεια και χρήμα στις μυστικές υπηρεσίες, στην άμυνα, στις πολεμικές βιομηχανίες κ.λπ.

Συνοπτικά να αναφέρουμε μόνο ότι το νέο τυφλό χτύπημα στην καρδιά των ΗΠΑ έρχεται σε μια εξαιρετικά «κρίσιμη» στιγμή, κατά την οποία το Κογκρέσο καλείται να πάρει σοβαρές αποφάσεις για μια σειρά από ευαίσθητα ζητήματα:

1 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να βρουν «κοινό τόπο» στη δημοσιονομική στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα έναντι της «εύθραυστης» οικονομικής ανάκαμψης, με τους πρώτους να πιέζουν μεταξύ άλλων για μείωση των αμυντικών δαπανών (ή τουλάχιστον, όπως βροντοφωνάζει η εξ αριστερών «εξωκοινοβουλευτική» αντιπολίτευση, μείωση του ρυθμού αύξησης των αμυντικών δαπανών).

Το ζήτημα έχει προκαλέσει ατελείωτους δημόσιους διαξιφισμούς και η πρόσφατη επίθεση μάλλον αποτελεί…. βούτυρο στο ψωμί των γερακιών και υπονομεύει τη «νέου τύπου» πολεμική εμπλοκή που προωθεί ο Ομπάμα (η οποία φυσικά δεν είναι διόλου «αθώα», αφού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατακόρυφη αύξηση των επεμβάσεων με μη επανδρωμένα)

2 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να συγκρουστούν σφοδρά για την αλλαγή του νόμου περί μετανάστευσης που προωθεί ο Λευκός Οίκος… Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στις συνέπειες που θα είχε στο επικείμενο ντιμπέιτ μια, ας πούμε, πρώτη εκτίμηση των αρχών ότι πίσω από τις εκρήξεις στη Βοστώνη κρύβονται ισλαμιστές…

Εξελίξεις

Τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία απασχολούν έντονα το τελευταίο διάστημα την αμερικανική πολιτική σκηνή, ανοίγουν την ώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες σε μια σειρά από «κρίσιμες ζώνες», δηλαδή την Κορεατική Χερσόνησο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ούτως ή άλλως η πίεση για ανάληψη «πρωτοβουλιών» στον Λευκό Οίκο.

Σε αυτό το κλίμα η επιστροφή του φαντάσματος της τρομοκρατίας «εντός των τειχών» στις ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να προμηνύει… ανησυχητικές εξελίξεις. Ο Ομπάμα, ο οποίος είχε καταφέρει να «κλείσει τα στόματα» των γερακιών με τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και να «ικανοποιήσει» έως έναν βαθμό τις φωνές που ζητούσαν «αναδίπλωση» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων με την απόσυρση των τελευταίων πρώτα από το Ιράκ και ύστερα από το Αφγανιστάν, τώρα καλείται να επανατοποθετηθεί.

Τι θα κάνει; Πάντως, εάν κρίνουμε από την πρώτη, «ψύχραιμη» ομολογουμένως, αντίδρασή του, κατανοούμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μάλλον επιθυμεί να «περιορίσει» όσο είναι δυνατόν τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ατζέντα η αιματηρή επίθεση.

Την ίδια ώρα, η ανάλυση του ινστιτούτου Stratfor (γνωστού για τις διασυνδέσεις του με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη CIA) επιβεβαιώνει την προαναφερθείσα πρόθεση, αφού εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο τα εγχώρια ΜΜΕ αλλά και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν γενικότερα τις πάσης φύσεως τρομοκρατικές επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μέθοδο που «ενισχύει» τη θέση των δραστών, αφού έχει αποτέλεσμα οι πολίτες από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη να «θυματοποιούνται», να πανικοβάλλονται και, εν τέλει, να τρομοκρατούνται.

Κάπως έτσι, υπενθυμίζει το Stratfor, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατάφεραν να «ταράξουν τον ψυχισμό» ολόκληρου του πλανήτη και οδήγησαν σε πρωτοφανείς ανατροπές τη διεθνή γεωπολιτική ατζέντα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:01