search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:57
MENU CLOSE

Ευρήματα με σημασία

18.04.2013 21:00
oldphotos999991366299718.jpg

Η κυβερνητική προπαγάνδα τρώει… πόρτα, αλλά η τρικομματική δεν εννοεί να πάρει τα ίσια της. Αυτό είναι το βασικότερο συμπέρασμα από την τελευταία δημοσκόπηση της Marc (Απρίλιος 2013) για τον Alpha.

Η κυβερνητική προπαγάνδα τρώει… πόρτα, αλλά η τρικομματική δεν εννοεί να πάρει τα ίσια της. Αυτό είναι το βασικότερο συμπέρασμα από την τελευταία δημοσκόπηση της Marc (Απρίλιος 2013) για τον Alpha.

Πέραν του άνευρου «ντέρμπι» που επιβεβαιώνεται από την πρόθεση ψήφου, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 27,5% έναντι 27,3% της Ν.Δ., μια προσεκτική ματιά στα «ποιοτικά» στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτει πολλά και ενδιαφέροντα.

Η κυβέρνηση κομπάζει διότι η πλειοψηφία (57,2%) τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας της. Ωστόσο, στις ηλικίες έως 54 ετών (αυτούς δηλαδή που έχουν φάει την κρίση με το κουτάλι) υπερτερούν (50,1%) – και αυξάνονται – όσοι ζητούν εκλογές.

Αυτοί που γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ της πολιτικής «στασιμότητας» είναι οι άνω των 54 ετών. Στα ερωτήματα δε για θέματα που μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση, η κυβερνητική ρητορεία πάει άπατη:

• Απολύσεις στο Δημόσιο: Οι περισσότεροι πολίτες δεν συμφωνούν με το δόγμα «απολύστε να σωθούμε», αλλά επιδοκιμάζουν (34,8%) τις απολύσεις «μόνο των επίορκων, ανίκανων κ.λπ.», διότι… αυτό που αναζητούν είναι εξυγίανση και δικαιοσύνη.

• Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Όπως και να το πουν, το 86,2% γνωρίζει ότι πρόκειται για το «χαράτσι» με άλλο όνομα…

• Νέα μέτρα: Το 76,4% θεωρεί δεδομένη τη λήψη νέων μέτρων και το Μαξίμου καταντάει γραφικό επιμένοντας περί του αντιθέτου.     

• Ασφάλεια καταθέσεων: Τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην «καθησυχαστική» κυβέρνηση και την «ανάστατη» κοινωνία, η οποία κατά 66,2% δεν πιστεύει ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για τα μνημόνια και το νόμισμα. Οι περισσότεροι προτιμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά όλο και λιγότεροι εμφανίζονται διατεθειμένοι να γίνει αυτό «πάση θυσία». Μόλις το 10,2% πιστεύει ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές «ως έχουν», ενώ το 56% θέλει ισχυρή διαπραγμάτευση με στόχο αλλαγή των δεδομένων και το 31,5% ζητάει ακύρωση των μνημονίων με όποιο κόστος. Στην ερώτηση τι να γίνει «εάν δεν είναι εφικτή η βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης μέσω διαπραγμάτευσης», το 41,3% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:56