search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:15
MENU CLOSE

Mάχη για χρόνο και… χρήμα

19.04.2013 21:00
oldphotospod_1804_015_cmyk1366357781.jpg

Ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα είναι οι δύο μεγάλοι ιδιωτικοί τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα, οι διοικήσεις Εθνικής και Eurobank δίνουν μάχη με τον χρόνο και το… χρήμα

Ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα είναι οι δύο μεγάλοι ιδιωτικοί τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα, οι διοικήσεις Εθνικής και Eurobank δίνουν μάχη με τον χρόνο και το… χρήμα για να αποφύγουν την πνιγηρή αγκαλιά του ΤΧΣ και την κρατικοποίηση στον απόηχο της κατάρρευσης του μεταξύ τους mega deal. Στόχος να συγκεντρώσουν το 10%, την ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή που απαιτείται στις αυξήσεις κεφαλαίου για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους στην ανακεφαλαιοποίηση. Θα το καταφέρουν;
Την τελευταία εβδομάδα ο μηχανισμός της ΕΤΕ βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση, αναζητώντας από πελάτες και μεγαλοεπενδυτές τα 800 εκατ. ευρώ σε μετρητά που απαιτούνται για την ελάχιστη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου. Με βάση τις απαιτήσεις της ανακεφαλαιοποίησης, όσοι επενδύσουν στην αύξηση της ΕΤΕ θα πρέπει να το έχουν ανακοινώσει με δεσμευτικό τρόπο έως τις 29 Απριλίου. Μετά την αποτυχία της συγχώνευσης, η διοίκηση Τουρκολιά, που χρεώθηκε τις αστοχίες σε επίπεδο κορυφής, αγωνιά να παρουσιάσει μια επιτυχία στην ακόμη δυσκολότερη αύξηση κεφαλαίου.
Γι’ αυτό έχει επαφές με επιχειρηματίες και funds, για να συγκεντρώσει τα κεφάλαια του κεντρικού πυρήνα της αύξησης, ενώ πρότεινε συμμετοχή και στους εργαζομένους. Κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες διαδραματίζουν και μεγάλα εφοπλιστικά σπίτια, που μπορεί να μην περιλαμβάνονται στο μετοχολόγιο της τράπεζας, αλλά έχουν παραδοσιακούς και μακροχρόνιους δεσμούς με αυτήν.

Προϋπόθεση
Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε της τελευταίες ημέρες η εμπλοκή του ονόματος της οικογένειας Λάτση και των μελών της, που ελέγχουν αθροιστικά κοντά στο 12% των μετοχών της Εθνικής, ποσοστό που προέκυψε μετά την ανταλλαγή των μετοχών της Eurobank που κατείχαν με αυτές της ΕΤΕ στο πλαίσιο του «ντιλ». Πηγές προσκείμενες στην οικογένεια επιβεβαίωσαν ότι ο όμιλος προτίθεται να συμμετάσχει καλύπτοντας «τουλάχιστον το αντίστοιχο που αναλογεί στη σημερινή μετοχική του θέση».
Αυτό που δεν ειπώθηκε δημόσια ούτε αποδόθηκε στο περιβάλλον της οικογένειας είναι ότι προϋπόθεση της συμμετοχής είναι να πετύχει πλήρως η διαδικασία της αύξησης. Δηλαδή να υπάρχουν και τα υπόλοιπα κεφάλαια (πάνω από 550 εκατ. ευρώ).
Με δεδομένο ότι το συνολικό ποσό της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής είναι 800 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή του ομίλου Λάτση στη βάση των ποσοστών θεωρείται ότι θα μπορούσε να κυμανθεί στα 95-120 εκατ. ευρώ, ενώ ορισμένοι κύκλοι την ανεβάζουν και στα 150 ή και περισσότερα. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τα υπόλοιπα. Εκεί οι προσπάθειες προσκρούουν σε μια σειρά από εμπόδια.
1 Το σοβαρότερο θέμα αφορά την αρνητική καθαρή θέση της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ. Πρακτικά για τους επενδυτές αυτό σημαίνει ότι για κάθε 79 ευρώ συμμετοχής μετράνε μόνο τα 51 ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα καλύπτουν την αρνητική θέση. Δηλαδή οι μέτοχοι που θα κληθούν να καλύψουν το 10% της αύξησης για να μείνει ιδιωτική η τράπεζα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα 790 εκατ. που θα καταβάλουν θα έχουν αξία 510 εκατ. ευρώ την ώρα της επένδυσης.
Αυτό αντίστοιχα σημαίνει ότι, αν η οικογένεια Λάτση καταβάλει 150-200 εκατ. ευρώ στην αύξηση, αυτά θα αξίζουν 110-145 εκατ. αφού αφαιρεθεί η αναλογία της αρνητικής θέσης. Η αρνητική θέση συνιστά εμπόδιο και για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, που λόγω του καταστατικού τους δεν μπορούν να επενδύσουν σε τράπεζα με αρνητική καθαρή θέση. Εμπόδιο συνιστά και για τη συμμετοχή νομικών προσώπων ή άλλων επενδυτικών φορέων, λόγω πιθανών μελλοντικών ευθυνών των επιτελικών στελεχών, όπως προκύπτουν από τους όρους που διέπουν την επενδυτική πολιτική τους.
2 Δεύτερο εμπόδιο είναι η ρευστότητα των πιθανών επενδυτών, καθώς και το ενδεχόμενο δανεισμού από τρίτους αφού η Εθνική δεν μπορεί να δανείσει η ίδια.
3 Τρίτο εμπόδιο είναι το σύντομο χρονικό διάστημα, στο οποίο πρέπει να παρουσιαστούν τα μεγέθη και οι προοπτικές της Εθνικής και η αλλαγή της ατζέντας, αφού τους προηγούμενους μήνες η προσπάθεια είχε επικεντρωθεί στην προώθηση του ενιαίου σχήματος Εθνικής – Eurobank.

Η αγορά ψήφισε
Στο περιβάλλον αυτό τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελούν τους μεγαλομετόχους της τράπεζας και έχουν ήδη κουρευτεί εξαντλητικά μετά το PSI, παρουσιάζουν περιορισμένη ρευστότητα και οι διοικήσεις τους δύσκολα θα μπορούσαν να εμπλακούν στη συμμετοχή σε αύξηση τράπεζας με αρνητική θέση. Αντιθέτως, πιο μεγάλη συμβολή αναμένει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από την Εκκλησία. Θα την έχει;
Η αγορά, πάντως, έχει ψηφίσει ήδη αρνητικά ως προς τις προοπτικές να ευοδωθεί το εγχείρημα. Τη Δευτέρα, με τα δεδομένα γνωστά, η μετοχή της ΕΤΕ υποχωρούσε 17% και της Eurobank 21%.
Αρνητική καθαρή θέση εμφανίζει και η Eurobank, που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης να κοινοποιήσει τις προθέσεις της για το πώς εξελίσσεται η αύξηση των 4,1 δισ. ευρώ είτε η συγκέντρωση 410 εκατ. ευρώ για την ελάχιστη συμμετοχή των μετόχων της. Το πρόβλημα της καθαρής αρνητικής θέσης εμφανίζεται και εδώ (και μάλιστα μεγαλύτερο: σε κάθε 41 ευρώ που επενδύονται μετρούν μόλις τα 21) διαμορφώνοντας την εικόνα ότι η τράπεζα θα οδηγηθεί στο ΤΧΣ.
Σε αυτό το ενδεχόμενο η Eurobank θα κρατικοποιηθεί και ακολούθως θα απορροφήσει το υγιές τμήμα του Τ.Τ., ώστε στη συνέχεια να αρχίσει προσπάθεια πώλησης του σχήματος (ολόκληρου ή τμηματικά) σε ξένους σε βάθος 4-6 μηνών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11