search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:09
MENU CLOSE

Νεκρός ο ένας ύποπτος για τον Μαραθώνιο της Βοστώνης – Αναζητείται ο δεύτερος

19.04.2013 08:17

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοφανούς κλίμακας επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας στη Βοστώνη για τον εντοπισμό του Τζοκάρ Τσαρνάεφ ενός εκ των δύο φερόμενων βομβιστών. Ο δεύτερος ύποπτος, Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς αργά το βράδυ. «Ντρόπιασαν την οικογένεια» δήλωσε ο Ρουσλάν Τσάρνι, θείος των βομβιστών σε αμερικανικό δίκτυο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοφανούς κλίμακας επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας στη Βοστώνη για τον εντοπισμό του Τζοκάρ Τσαρνάεφ ενός εκ των δύο φερόμενων βομβιστών. Ο δεύτερος ύποπτος, Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς αργά το βράδυ. «Ντρόπιασαν την οικογένεια» δήλωσε ο Ρουσλάν Τσάρνι, θείος των βομβιστών σε αμερικανικό δίκτυο.
 
Οι αμερικανικές αρχές έχουν επικεντρώσει τις έρευνες σε συγκεκριμένο προάστιο της πόλης που φέρεται να έχει καταφύγει ο ύποπτος. Στις επιχειρήσεις εντοπισμού συμμετέχει εκτός από την αστυνομία, η Εθνοφρουρά, η πολιτειακή αστυνομία, η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI), ομάδες ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας (SWAT) και  ειδικές μονάδες πυροτεχνουργών με στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα.
 
Οι αρχές εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο ο ύποπτος να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. 
 
Ντρόπιασε την οικογένεια και το Τσετσενικό έθνος λέει ο θείος του Τσαρνάεφ
 
Ο θείος των δύο υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης κάλεσε τον ανιψιό του που καταζητείται ακόμη από τις αστυνομικές αρχές να παραδοθεί.
 
«Παραδόσου! Ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και τους τραυματίες» είπε ο Ρουσλάν Τσάρνι απευθυνόμενος στον ανιψιό του, Τζοκάρ Τσαρνάεφ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια.
 
«Ντρόπιασε την οικογένεια Τσάρνι, ολόκληρη την εθνότητα των Τσετσένων» πρόσθεσε ο Τσάρνι μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες έξω από το σπίτι του, στο Μοντγκόμερι Βίλατζ του Μέριλαντ. «Είμαι έτοιμος να γονατίσω μπροστά (στις οικογένειες των νεκρών και τους τραυματίες) και να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς μου», ανέφερε.

Το προφίλ των δύο αδερφών

O υπόπτος που αναζητείται είναι ο 19χρονος Τζοκάρ Τσαρνάεφ (Dzhokhar Tsarnaev)  που γεννηθηκε στο Κιργιστάν.Στο προσωπικό του προφίλ στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK έχει αναρτήσει, σύμφωνα με το Reuters, βίντεο αλλά και συνδέσμους που παραπέμπουν σε Τσετσένους αυτονομιστές και φονταμεταλιστές Ισλαμιστές.

Οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται για μουσουλμάνους, αδέλφια από την Τσετσενία, νόμιμους κατοίκους των ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο.

O νεκρός, Ταμερλάν Τσανάεφ, έπαιζε μποξ, φοιτούσε σε αμερικανικό κολέγιο και δήλωνε ότι δεν είχε κανέναν αμερικανό φίλο, διότι δεν τους καταλάβαινε. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, επιθυμούσε να αγωνιστεί με την Ολυμπιακή Ομάδα των ΗΠΑ, ενώ είχε απασχολήσει και παλιότερα τη δικαιοσύνη, καθώς είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία, μετά από καταγγελία της τότε φίλης του. Διατηρούσε λογαριασμό στο youtube, με λίστα τραγουδιών αφιερωμένων στην τρομοκρατία. Έγινε νόμιμος κάτοικος Αμερικής το 2007. Τα αδέλφια φέρονται γεννημένα στη Ρωσία. 

Σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου Beth Israel Deaconness Hospital, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ύποπτος, μεταφέρθηκε εκεί με πολλαπλά τραύματα από όπλο και εκρηκτικό μηχανισμό και με καρδιακή ανακοπή.

Πόλη «φάντασμα» θυμίζει η Βοστώνη

Ολόκληρη η πόλη της Βοστώνης είναι νεκρωμένη και οι αρχές καλούν τους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους και να προφυλάσσονται. Δεν κυκλοφορούν μέχρι νεωτέρας τα μαζικά μέσα μεταφοράς, πλην των ταξί των οποίων η κυκλοφορία επιτράπηκε εκ νέου. Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων γύρω από την πόλη όρισε η πολιτική αεροπορία, το αεροδρόμιο Λόγκαν λειτουργεί κανονικά

Χαώδεις σκηνές καταδίωξης εκτυλίχθηκαν στην περιοχή του Κέμπριτζ και του Γουότερτάουν κατά τη διάρκεια της νύκτας, μετά τον φόνο αστυνομικού στην πανεπιστημιούπολη του MIT και την κλοπή αυτοκινήτου που ακολούθησε.
Όπως έγινε γνωστό, νεκρός είναι ο αστυνομικός Σον Κόλιερ (Sean Collier), 26 χρόνων.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δέχτηκαν επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση, συμμετέχουμε και την παρακολουθούμε» ανέφερε εκπρόσωπος του FBI.

Τα ξημερώματα η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των υπόπτων.

Στις φωτογραφίες ο ύποπτος νούμερο ένα (1) – όπως αποκαλείται- εμφανίζεται να φορά ένα σκούρο καπέλο, και ο ύποπτος νούμερο δύο (2) φέρει ένα λευκό καπέλο. Όπως ανέφερε το FBI οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστόνης, θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι και πιθανώς είναι οπλισμένοι, ενώ «η αναζήτηση και ο εντοπισμός τους είναι τώρα υψίστης προτεραιότητας».

Όπως εξήγησε ο ειδικός πράκτορας και επικεφαλής των ερευνών του FBI, Ρίτσαρντ Ντεσλάριερς, ο δεύτερος ύποπτος θεωρείται ότι είναι αυτός, που τοποθέτησε την τσάντα με τα εκρηκτικά που εξερράγη στο σημείο του τερματισμού του μαραθωνίου.

Όπως είπε, οι δύο ύποπτοι «φαίνεται να πηγαίνουν μαζί στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου». Οι φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του FBI και οι αρχές εργάζονται για να βελτιώσουν την μάλλον κακή ποιότητα των φωτογραφιών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03