search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:05
MENU CLOSE

Σεξουαλική απελευθέρωση για τους ήρωες κόμικς

19.04.2013 21:00
Σεξουαλική απελευθέρωση για τους ήρωες κόμικς - Media

Οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανσέξουαλ ήρωες κόμικς παίρνουν το αίμα τους πίσω. Πριν από λίγες μέρες, έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος τρανσέξουαλ χαρακτήρας σε mainstream κόμικς

Οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανσέξουαλ ήρωες κόμικς παίρνουν το αίμα τους πίσω. Πριν από λίγες μέρες, έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος τρανσέξουαλ χαρακτήρας σε mainstream κόμικς

Υπήρχαν μέρες που η περίφημη επιτροπή λογοκρισίας Comics Code Authority απαγόρευε ρητά την εμφάνισή τους. Η υστερία που ξέσπασε τη δεκαετία του ’50 στην Αμερική για την υποτιθέμενη καταστροφική επίδραση των κόμικς στον ψυχισμό των παιδιών έγινε η αφορμή να ιδρυθεί η επιτροπή που θα έλεγχε και θα αφαιρούσε κάθε είδους περιεχόμενο με LGBT (lesbian, gay, bisexual, transexual), και όχι μόνο, χαρακτήρες. Θιασώτης, ο ψυχολόγος Φρέντρικ Βέρθαμ και το βιβλίο του «Η Αποπλάνηση των Αθώων». Σήμερα, οι «φυλακισμένοι» αυτοί υπερ-ήρωες, κοιτώντας την περίοδο εκείνη σαν απομεινάρι μιας άλλης εποχής, απελευθερώνονται, αναπτύσσουν πολυδιάστατες προσωπικότητες, αποδεικνύουν ότι τα συντηρητικά πρότυπα είναι οπισθοδρομικά, και φυσικά παίρνουν το αίμα τους πίσω.

Τρανσέξουαλ, μπαργούμαν και ακτιβίστρια
Η γνωστή εταιρεία DC Comics, στο Batgirl #19 που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, παρουσίασε τον πρώτο τρανσέξουαλ χαρακτήρα σε mainstream κόμικς. Η Αlysia Yeoh κατάγεται από τη Σινγκαπούρη, είναι φίλη της Barbara Gordon (Batgirl), δουλεύει σε μπαρ, είναι καλλιτέχνιδα και κατά κάποιον τρόπο ακτιβίστρια. Δύο χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή της αποκαλύπτει την πραγματική φυλετική της ταυτότητα, ενώ η δημιουργός της ξεκαθαρίζει ως προς τις σεξουαλικές της προτιμήσεις ότι η Alysia είναι μπαϊσέξουαλ.
Μπορεί οι συζητήσεις στα αμερικανικά blogs και οι πωλήσεις των εταιρειών να παίρνουν φωτιά με τέτοιες προοδευτικές κινήσεις, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η ιδιοφυής συγγραφέας της DC Comics, Σιμόν Γκέιλ, απασχολεί την κοινή γνώμη με LGBT δικαιώματα. Σίγουρα,ο δημιουργός κάθε κόμικς παίζει καθοριστικό ρόλο στην πλοκή, αλλά, όπως η ίδια έχει υποστηρίξει παλιότερα, «τέτοιοι ήρωες υποεκπροσωπούνται». Άλλωστε, η αρχική ιδέα προέκυψε από έναν φανατικό θαυμαστή σε ένα συνέδριο της WonderCon όταν αναρωτήθηκε γιατί υπάρχουν λιγότεροι γκέι άντρες υπερ-ήρωες απ’ ό,τι γυναίκες. Για εκείνη, ήταν η ώρα που θα έβαζε έναν τρανσέξουαλ χαρακτήρα στην ιστορία της.
Η δυνατή παρουσία τους μάλλον αποτελεί απάντηση στα χρόνια εκείνα – και ήταν αρκετά –, όταν στον χώρο των κόμικς κυριαρχούσε ένα κλειστό κλαμπ δημιουργών με δύο βασικά «χαρίσματα»: ήταν λευκοί και άντρες. Οι γυναίκες, αλλά πολύ περισσότερο οι δημιουργοί κάθε χρώματος, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης και διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, δεν είχαν καμία θέση στον κόσμο της 9ης τέχνης.

Υπήρχαν, αλλά… κρυμμένοι
Από τότε, δεν είναι η πρώτη φορά που LGBT χαρακτήρες ποζάρουν σε πολύχρωμα κόμικς. Ήρωες όπως η Batwoman, o Northstar, ο Green Lantern κ.ά. δεν ήταν μόνο γκέι, αλλά μερικοί παντρεύονταν κιόλας με άλλους ομοφυλόφιλους. Και τρανσέξουαλ υπήρχαν – η Coagula, μάλιστα, δημιουργήθηκε από την τρανσέξουαλ δημιουργό Ρέιτσελ Πόλακ –, αλλά τους εντόπιζες μόνο σε ανεξάρτητα κόμικς, με φανταστικές δυνάμεις και σωματικές μεταλλάξεις. Αρεστό ή όχι, τη θέση τους την κέρδισαν επάξια. Πέρσι, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που στήριξε ανοιχτά τη διαφορετικότητα μέσα από τους γάμους των ομοφυλοφίλων σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι ABC.
Όποια κι αν είναι τα κίνητρα κάθε εταιρείας και κάθε δημιουργού, κανένας υπερ-ήρωας δεν λογοδοτεί για το ποιος είναι, δεν κρύβεται για τις επιλογές του, ούτε αισθάνεται άσχημα γι’ αυτές. Κι όμως, λογοδοτούν ακόμα οι δημιουργοί, σε εκδότες, σε δυσαρεστημένους και συντηρητικούς αναγνώστες. Οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και οι προκαταλήψεις μπορεί να μειώνονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαλείφονται.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:04