search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:33
MENU CLOSE

Το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κυβερνητισμό, αλλά…

20.04.2013 21:00
oldphotossel_081366364539.jpg

Αυτή τη φορά δεν μίλησε ευθέως για ανασχηματισμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο τόνισε ότι είναι αναγκαία η αξιολόγηση αλλά και η αξιοποίηση προσώπων, στο πλαίσιο μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.

Αυτή τη φορά δεν μίλησε ευθέως για ανασχηματισμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο τόνισε ότι είναι αναγκαία η αξιολόγηση αλλά και η αξιοποίηση προσώπων, στο πλαίσιο μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας προχθές στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε όσους κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για κυβερνητισμό.

Είπε μάλιστα ότι η απόφασή του τον περασμένο Ιούνιο να μην συμμετάσχει το κόμμα του με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση ήταν ακριβώς μία επιλογή που έπρεπε να γίνει, για να δείξει στους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κυβερνητισμό και δεν επιθυμεί πάση θυσία να είναι στην κυβέρνηση. Τώρα, όμως, όπως εξήγησε, θεωρεί εθνική υποχρέωση να αξιοποιηθούν τα καλύτερα στελέχη που διαθέτει η χώρα και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γεγονός είναι, πάντως, ότι αν δεν γίνει ανασχηματισμός αυτή την εβδομάδα, η Ιπποκράτους θα χρειαστεί να… περιμένει τις αποφάσεις Σαμαρά μετά το Πάσχα, ο οποίος φαίνεται να μην θέλει μεγάλες κυβερνητικές αλλαγές, ειδικά στα υπουργεία που αυτή τη στιγμή εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές μας. Και όλα δείχνουν ότι το πιο πιθανό είναι το δεύτερο σενάριο.

Οι πιθανότεροι
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ο Βενιζέλος δεν είναι έτοιμος εδώ και καιρό. Και μπορεί να απέρριψε το ενδεχόμενο της αντιπροεδρίας για τον εαυτό του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αστείο και προσβλητικό να του αποδίδουν τέτοια πρόθεση – ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν του… βγήκε, αφού ο Κουβέλης αρνείται μετά βδελυγμίας ανάλογη θέση για τον ίδιο, για να μην πούμε για τον Σαμαρά, που ούτε να το ακούσει δεν θέλει! –, αλλά δεν έχουν πάψει να «διαρρέονται» πληροφορίες που θέλουν τον Βενιζέλο πρόθυμο να μπει στην κυβέρνηση και μάλιστα ως υπουργός Εξωτερικών.
Επιπλέον, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ανάληψη υπουργείων τόσο από τον γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μανιάτη, πιθανότατα του υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου, για την οποία ακούγεται μεν ότι μπορεί να κληθεί να αντικαταστήσει τον Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, όμως από την πλευρά Σαμαρά μάλλον θα υπάρξει άρνηση για την αντικατάστασή του, λόγω της εκτίμησης που υπάρχει για ικανοποιητική απόδοσή του και καλό κλίμα συνεργασίας με την τρόικα.
Όσο για τον έτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι γνωστό ότι θα επιθυμούσε ήδη από τον περασμένο Ιούνιο την είσοδό του στην κυβέρνηση, αλλά ακόμα κι αν τον θέλει ο Σαμαράς, μάλλον του χαλάει τα σχέδια ο Βενιζέλος… Πάντως, ο εδώ και καιρό αποστασιοποιημένος πρώην υπουργός, ο οποίος ήταν το μοναδικό κορυφαίο στέλεχος που δεν είπε κουβέντα στη διάρκεια του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να εμφανίζεται ξανά με συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε…
Βέβαιο είναι, επίσης, ότι ο Βενιζέλος θα προτείνει κάποια νεότερα στελέχη για υπουργοποίηση, μεταξύ των οποίων είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Συμεών Κεδίκογλου ή ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ενώ δεν αποκλείεται να προωθήσει και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος είναι μέλος του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ανήκει στους νέους επιστήμονες που ετοίμασαν την πρόταση για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά, η οποία, σύμφωνα με ανθρώπους του στενού της περιβάλλοντος, δεν έχει προς το παρόν δεχτεί κάποια πρόταση από τον Βενιζέλο και σε κάθε περίπτωση θα πει το «ναι» υπό προϋποθέσεις… Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να ανέχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αιφνιδιαστικές κινήσεις, τετελεσμένα γεγονότα και εσωτερικές αντιφάσεις χωρίς λόγο – από τη Ν.Δ. δηλαδή – αλλά και ότι δεν επιτρέπει στον οποιονδήποτε να διαφοροποιείται εκ του ασφαλούς – λέγε με Φώτη Κουβέλη…

Το ταμείον είναι μείον
Σε ό,τι αφορά τις οργανωτικές πρωτοβουλίες του κόμματος, εντός της εβδομάδας αναμένεται να συγκροτηθούν οι Τομείς Δράσης και Πολιτικής, αλλά και η Επιτροπή Αξιολόγησης στελεχών εν όψει και των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Μάλιστα, στόχος είναι να ολοκληρωθεί εντός των ημερών και το μοντέλο της αυτοχρηματοδοτούμενης δημοτικής και νομαρχιακής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι γνωστά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιπποκράτους. Εξάλλου, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης έχει από καιρό διαμηνύσει στις τοπικές οργανώσεις ότι το ταμείον είναι μείον…
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους βουλευτές που είναι εισηγητές σε τομείς να βοηθήσουν στη συγκρότηση των αντίστοιχων τομέων του κόμματος με προτάσεις για τη στελέχωσή τους, ενώ άρχισε ήδη να λειτουργεί και η Ομάδα Συντονισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε εβδομαδιαία βάση.

Βολές κατά ΓΑΠ
Πάντως, στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν έλειψαν και οι εντάσεις τόσο για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ όσο και για τις ευθύνες Παπανδρέου για την κακή οικονομική κατάσταση του κόμματος. Ο Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες στον προκάτοχό του για το χρεοκοπημένο κόμμα που του παρέδωσε, ενώ σχολίασε αρνητικά την επιλογή Παπανδρέου να μην παραστεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής – όπως είναι γνωστό, ο ΓΑΠ έστειλε ξανά… το ίδιο γραπτό υπόμνημα που είχε στείλει και την πρώτη φορά! –, λέγοντας μάλιστα ότι εάν τον ρωτούσε, θα του έλεγε να πάει στην επιτροπή και να καταθέσει. Αυτές οι αναφορές Βενιζέλου στον πρώην πρόεδρο του κόμματος ενόχλησαν σφόδρα τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος, πάντως, δέχθηκε τα πυρά Βενιζέλου και για τις συνεχείς επιθέσεις του στον Προβόπουλο, την ώρα που εξελίσσεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών…

Το γάντι!!!
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου τόσο για «στρατηγικό αδιέξοδο» όσο και για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή, ιδίως στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Παράλληλα, όμως, επανέφερε την πρότασή του για τη συγκρότηση, όχι της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, γιατί τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει, όπως είπε, αλλά της Εθνικής Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, στην οποία κάλεσε να συμμετάσχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, η ευθύνη ανήκει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όποια δύναμη της αντιπολίτευσης δεν θέλει, «ας μη σηκώσει το γάντι αυτής της πρόσκλησης και πρόκλησης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:32