search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:01
MENU CLOSE

Η απαλλοτρίωση μιας προκήρυξης από το «100» και οι κοριοί…

20.04.2013 21:00
oldphotossel_581366364722.jpg

Η Αντιτρομοκρατική δίνει αυτές τις μέρες ένα ακόμη ρεσιτάλ… τζεϊμσμποντισμού. Πρώτα… απαλλοτρίωσαν την προκήρυξη της Επαναστατικής Ανατροπής, η οποία προοριζόταν για την «Εφημερίδα των Συντακτών»…

Η Αντιτρομοκρατική δίνει αυτές τις μέρες ένα ακόμη ρεσιτάλ… τζεϊμσμποντισμού. Πρώτα… απαλλοτρίωσαν την προκήρυξη της Επαναστατικής Ανατροπής, η οποία προοριζόταν για την «Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά τελικά, αντί να βρεθεί κρεμασμένη στα περίπτερα, βρέθηκε απρόσμενα και αναπάντεχα στα χέρια τους.

Στη συνέχεια, πονηρά σκεπτόμενοι, παγίδευσαν τα τηλεφωνικά κέντρα όλων των ΜΜΕ που θεωρούνται ως πιθανοί αποδέκτες μιας νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας για παραλαβή του αδημοσίευτου ιδεολογικού πονήματος των βομβιστών και άπλωσαν τα τσακάλια τους σε όλα τα «ύποπτα» σημεία πραγματοποίησης της τηλεφωνικής κλήσης για να τους πιάσουν στα πράσα. Αυτό θα πει επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Η νέα πράξη στο θέατρο του παραλόγου άρχισε την περασμένη Παρασκευή, όταν άτομο με αλλοιωμένη φωνή ενημέρωσε το τηλεφωνικό κέντρο της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι στην οδό Αναξαγόρα στην Καισαριανή, στη βάση του αγάλματος του Άρη Βελουχιώτη, έχει αφεθεί στικάκι με προκήρυξη.
Εν συνεχεία ειδοποιήθηκε το «100» κι έτσι η προκήρυξη πέρασε στη διαχειριστική δικαιοδοσία της Αντιτρομοκρατικής, της οποίας το τμήμα προπαγάνδας, πέρα από την ονομασία της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για το βομβιστικό χτύπημα στην κατοικία του εφοπλιστή Τσάκου, δεν ανακοίνωσε τίποτε άλλο για το περιεχόμενό της. Και το έκανε έχοντας κατά νου την επιχείρηση που εξ αρχής σας περιγράψαμε: για να στήσει παγίδα με κοριούς και… ραδιογωνιόμετρα.

Η οργάνωση και η βόμβα
Στο καθεαυτό μέρος της επίθεσης στο σπίτι του εφοπλιστή και των παρελκομένων της, την ευθύνη ανέλαβε οργάνωση με την ονομασία Επαναστατική Ανατροπή. Πρόκειται για ένα νεοεμφανιζόμενο γκρουπ στο στερέωμα του ένοπλου αντάρτικου πόλης, το οποίο όμως η σημειολογία στη δράση του το συνδέει με το εγγύς ή και το απώτερο παρελθόν.
1 Πρώτον, η λέξη «Επαναστατική» αυτομάτως την τοποθετεί στη χορεία των οργανώσεων που μετά το 1995 επιδιώκουν να καλύψουν το κενό του ΕΛΑ. Μπορεί σταδιακά ν’ απεμπόλησαν τον ακραιφνή μαρξιστικό – λενινιστικό χαρακτήρα της ιστορικής οργάνωσης ρέποντας προς τη «συντηρητική» εκδοχή του αναρχισμού, δεν υιοθέτησαν ποτέ όμως μηδενιστικές – ιλλεγκαλιστικές θέσεις ούτε υπήρξαν θιασώτες τους, όπως για παράδειγμα η Σέχτα και η Συνωμοσία.
2 Δεύτερο στοιχείο ήταν η περιοχή που επέλεξαν ν’ αφήσουν την προκήρυξη. Η Καισαριανή υπήρξε παραδοσιακά μια συνοικία ιδιαίτερα προσφιλής στα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Από εκεί συνήθιζε ν’ απαλλοτριώνει τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε σε επιθέσεις, και κατά σύμπτωση από κοντινούς δρόμους, ενώ εκεί είχε αφήσει τουλάχιστον τρεις προκηρύξεις.
Η προκήρυξη σε στικάκι είναι ένα στοιχείο που κάπως μπερδεύει τα πράγματα, καθώς τέτοια μεθοδολογία «ταχυδρόμησης» με ηλεκτρονικό αξεσουάρ ενός μανιφέστου έχουν ακολουθήσει δύο, κατά κύριο λόγο, οργανώσεις. Η 6η Δεκέμβρη στη zougla.gr με παλιά δισκέτα για τη βόμβα στο υπουργείο Τύπου στις 15 Ιανουαρίου του 2010 και η Σέχτα Επαναστατών στα τρία από τα τέσσερα χτυπήματά της.
Επίσης, η Σέχτα ήταν που επέλεγε υψηλού συμβολισμού σημεία για να αφήσει σε CD τις προκηρύξεις για «Τα Νέα»:
• Για τους πυροβολισμούς στις 3 Φεβρουαρίου 2009 στο τμήμα του Κορυδαλλού άφησε την προκήρυξη, μαζί με εννιάρη κάλυκα, στο μνήμα του δολοφονημένου από τον Κορκονέα Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
• Για τους πυροβολισμούς στις 17 Φεβρουαρίου 2009 στο Alter άφησε την προκήρυξη στο σπίτι της άτυχης Αμαλίας Γκινάκη.
u Για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου Σάββα στις 17 Ιουνίου 2009, σε κατεστραμμένο ΚΑΦΑΟ στον λόφο του Στρέφη.
• Την τέταρτη και τελευταία, για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια στις 19 Ιουλίου 2010, την άφησε σε έντυπη μορφή, μαζί με τη φωτογραφία με το οπλοστάσιό της έξω από το τμήμα της Νίκαιας.

Ο μηχανισμός
Η Επαναστατική Ανατροπή ανέλαβε λοιπόν την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια στις 27 Μαρτίου 2013 εναντίον του εφοπλιστή Τσάκου, στην περιοχή της Ακρόπολης. Ο αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός είχε εκραγεί στις 20.31 έξω από το σπίτι του εφοπλιστή στην Ακρόπολη.
Στις 8.05 μ.μ. είχε γίνει τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», με το οποίο άγνωστος προειδοποίησε για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού. «Έχουμε βάλει βόμβα στη βίλα του εφοπλιστή Τσάκου στην οδό Ροβέρτου Γκάλι απέναντι από το Ηρώδειο. Θα εκραγεί στις 8.30. Δεν είναι φάρσα» είπε ο άγνωστος.
Αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν τα γύρω σπίτια, αλλά και το σπίτι του εφοπλιστή, στο εσωτερικό του οποίου εκείνη την ώρα ήταν ένας ιδιωτικός φύλακας και τρία άτομα υπηρετικό προσωπικό, οι οποίοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα.
Λίγο μετά τις 8.30 η βόμβα εξερράγη. Ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε σε πολλές περιοχές της Αττικής. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε τσάντα, μέσα σε παρτέρι, δίπλα στον μαντρότοιχο της κατοικίας του εφοπλιστή, και από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών.
Ο Νίκος Τσάκος, γεννημένος το 1963, είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς εφοπλιστές, παντρεμένος με τη γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη και πατέρας τριών παιδιών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:01