search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:54
MENU CLOSE

Φλιτάρει Μπένι – Φώτη

21.04.2013 21:00
oldphotospod_1804_004_cmyk1366366736.jpg

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του «Economist» χθες το πρωί παίχτηκε επικοινωνιακά ως διπλό «μήνυμα Σαμαρά» προς την τρόικα και το εσωτερικό της χώρας.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του «Economist» χθες το πρωί παίχτηκε επικοινωνιακά ως διπλό «μήνυμα Σαμαρά» προς την τρόικα και το εσωτερικό της χώρας.
• Ως προς το πρώτο σκέλος, όπως γράφουμε χαριτολογώντας στη σελίδα 7, καλύτερα να μην το συζητάμε σοβαρά. Αν πράγματι είχε κάποιο μήνυμα προς τους εκπροσώπους των δανειστών, μπορούσε να τους το επιδώσει διά ζώσης τόσες μέρες που είχαν… κατασκηνώσει στην Αθήνα, αντί να περιμένει να ξεπορτίσουν.
• Ως προς το δεύτερο σκέλος, όμως, πράγματι ο Σαμαράς έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό, και μάλιστα απευθυνόταν στους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους: τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Αντίθετα όμως με τα… θρυλούμενα και την παρουσίαση από τους φιλικούς του ενημερωτικούς διαύλους, δεν ήταν μήνυμα ισχύος, αλλά… ανησυχίας. Και μάλιστα κάτι περισσότερο από ευδιάκριτης.
Ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την πρωθυπουργική ομιλία:
«Προσέξτε: Εμείς οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε αυτήν την κυβέρνηση ξέρουμε πολύ καλά και τις δυσκολίες και τα ρίσκα που έχουμε πάρει. Γνωρίζουμε ότι, και το καλύτερο σχέδιο να έχεις, και το πιο μεγαλόπνοο όραμα, και την πιο ισορροπημένη προσέγγιση, πάντα μπορεί να συμβεί η “αναποδιά”, πάντα μπορεί να συμβεί το “ατύχημα”: κάτι αναπάντεχο, κάτι απρόβλεπτο, κάτι που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Σε τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις, κινδυνεύεις να νικήσεις όλα τα “θηρία”, αλλά να πας από… τσίμπημα κουνουπιού! Γι’ αυτό δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Προχωράμε βήμα – βήμα, συστηματικά, με σχεδιασμό, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά και χωρίς δισταγμούς. Γιατί οι καιροί το τελευταίο που επιτρέπουν είναι δισταγμούς».

Υπό ομηρεία
Τι συμπεραίνει ευθέως όποιος διαβάσει προσεκτικά το εν λόγω απόσπασμα;
• Ο πρωθυπουργός απευθύνεται ευθέως στους δύο άλλους συγκυβερνώντες πολιτικούς αρχηγούς.
• Τους υπενθυμίζει πως τα ρίσκα τα έχουν πάρει όλοι μαζί.
• Τους προειδοποιεί – ή μήπως τους… εκβιάζει; – ότι πάντα μπορεί να συμβεί το «ατύχημα», δηλαδή η πτώση της κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει, ενδεχομένως, σε εκλογές, τις οποίες οι εταίροι του δεν επιθυμούν.
• Τους επισημαίνει πως πρέπει να είναι προσηλωμένοι στους «μεγάλους» στόχους και να μην αφήνουν τα «κουνούπια» (κοινώς, ίντριγκες και διαφωνίες, οι οποίες εμφανίζονται κατά καιρούς στη συγκυβέρνησή τους από ποικίλες πηγές) να απειλούν τη σταθερότητα του σχήματος.
• Τους ζητάει να αφήσουν πίσω τούς συχνά εκφερόμενους «δισταγμούς», παραπέμποντας ευθέως στις κατά καιρούς επικλήσεις σε… «κόκκινες γραμμές», «εναλλακτικές» κ.λπ.
Ο ίδιος ξέρει ότι τα «κουνούπια» υπάρχουν και γι’ αυτό τον έζωσαν τα «φίδια». Έτσι, επιχειρεί, με έναν μάλλον άκομψο τρόπο, να επαναφέρει στην απόλυτη και χωρίς υποσημειώσεις «τάξη» – κοινώς να «ψεκάσει» – τους εταίρους του με πρόσχημα τα «κουνούπια».
Παρά την εμμονή του στην τήρηση του δόγματος της «υποχρεωτικής αισιοδοξίας», η οποία όλο και πιο συχνά υπηρετείται με την παρουσίαση μιας απολύτως εικονικής πραγματικότητας, ο Σαμαράς γνωρίζει ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος τελούν συνεχώς υπό την ομηρεία των δανειστών και των υπαλλήλων τους.
Η κάκιστη δημοσιονομική εικόνα, η ραγδαία πτώση των προσδοκιών από τις ιδιωτικοποιήσεις, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, η προοπτική πώλησης των τραπεζών σε ξένους, η δέσμευση «αναπτυξιακών» κονδυλίων και κρατικών εσόδων από τους δανειστές και όλες οι άλλες δυσχέρειες προφανώς δεν αναιρούνται με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Η «μεγάλη επιθεώρηση» από την τρόικα τον Ιούνιο – ή και ακόμη νωρίτερα – φέρνει αναπόφευκτα νέα σκληρά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να λάβει μια κυβέρνηση που δύσκολα πια ομονοεί, που έχει ήδη φθαρεί και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί χωρίς τη «δεδηλωμένη». Όσο πιο σκληρά τα μέτρα τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
Το κακό για τον Σαμαρά, όμως, είναι ότι, όσο και να… ψεκάζει προληπτικά – είτε τους εταίρους του είτε τα «κουνούπια» –, τίποτε δεν του διασφαλίζει πως θα μακροημερεύσει στον πρωθυπουργικό θώκο. Το ξέρει και ανησυχεί σφόδρα. Μόνο που ομιλίες σαν αυτή στο συνέδριο του «Economist» απλώς διαχέουν τον φόβο του εντός της κυβέρνησης…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:54