search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:10
MENU CLOSE

Θα τρώμε με χρυσά κουτάλια…

21.04.2013 21:00
oldphotossel.71366366991.jpg

Στον αστερισμό της… τσιχλόφουσκας ζει ο Αντώνης Σαμαράς. Μέσα σε μια τεράστια ροζ φούσκα φαίνεται ότι κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος με τις δηλώσεις του εμφανίζεται υπεραισιόδοξος για το μέλλον της χώρας…

Στον αστερισμό της… τσιχλόφουσκας ζει ο Αντώνης Σαμαράς. Μέσα σε μια τεράστια ροζ φούσκα φαίνεται ότι κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος με τις δηλώσεις του εμφανίζεται υπεραισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μετά και τα πρόσφατα… επιτεύγματα που προέκυψαν από τις συνομιλίες της κυβέρνησής του με την τρόικα.

Παραβλέπει ότι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν μέσα στον επόμενο χρόνο, ότι αναγκάστηκε – παρά τις δηλώσεις του πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα – να μονιμοποιήσει το χαράτσι, ενώ τινάχτηκε στον αέρα το «ντιλ» της χρονιάς ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Eurobank ελέω Γερμανών, οι οποίοι ετοιμάζονται να πάρουν την Εθνική κοψοχρονιά.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρωθυπουργός εγκωμίασε τη συμπεριφορά των δύο εταίρων του και μίλησε για αγαστή συνεργασία τη στιγμή που ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ εξελίσσεται ένας πρωτοφανής πόλεμος εντυπώσεων.
Προφανώς κανείς από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν αναλαμβάνει να πάρει στα χέρια του τη βελόνα και να σκάσει τη φούσκα μέσα στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Ίσως διότι οι ψυχολογικοί λόγοι είναι ισχυρότεροι από την πραγματικότητα, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ανεπιτυχώς ο Σαμαράς, ο οποίος εσχάτως φοβάται και τα… κουνούπια. «Σε τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις κινδυνεύεις να νικήσεις όλα τα “θηρία”, αλλά να πας από… τσίμπημα κουνουπιού», είπε μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» ο πρωθυπουργός, θέλοντας να τονίσει το ενδεχόμενο του «πολιτικού ατυχήματος».

Το διάγγελμα
Το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την αναχώρηση της τρόικας ξεκίνησε την επικοινωνιακή διαχείριση της άτακτης υποχώρησης. Ο πρωθυπουργός με ένα αιφνιδιαστικό διάγγελμα, ανάλογο… εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, είπε στον ελληνικό λαό πως, παρά το γεγονός ότι η κρίση συνεχίζεται, η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά… ανάπτυξης! Σχήμα οξύμωρο, το οποίο όμως διανθίστηκε με την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση τον Ιούνιο και τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο.
Πίσω από τις πλάτες δε των εκπροσώπων των δανειστών μας τόλμησε να ψελλίσει ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης προκειμένου να ενισχυθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Αυτή την πρότασή του το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης τη βάφτισε… «μήνυμα προς τους δανειστές», λες και είχε να τους δει πολύ καιρό και άρα του ήταν δύσκολο να τη διατυπώσει διά ζώσης.
Ταυτόχρονα με την επικοινωνιακή καταιγίδα, ο πρωθυπουργός έβαλε στο συρτάρι του το θέμα του ανασχηματισμού, το οποίο έπαιζε δυνατά όλο το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος που ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση είναι ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν επιθυμεί να ανοίξει εσωκομματικά θέματα ούτε να πυροδοτήσει εντάσεις με τους εταίρους του.
Ο Σαμαράς με την κίνηση αυτή δίνει και ένα χρονικό περιθώριο στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει το θέμα των απολύσεων, λένε στελέχη της Ν.Δ. «Το ότι ακόμη και η τρόικα έκανε αποδεκτή την πρόταση του Αντώνη Μανιτάκη για προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ για κάθε απόλυση επιόρκου καθιστά πλέον τον υπουργό υπεύθυνο για την εικόνα που θα δώσει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα απέναντι στους δανειστές μας», προσθέτουν.

Κυβερνητικό αλαλούμ σε πλήρη εξέλιξη
 
Eνδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι το ότι, μια μέρα μετά την αποχώρηση της τρόικας, οι αρμόδιοι για τις απολύσεις στο Δημόσιο εμφανίστηκαν να έχουν καταλάβει ο καθένας… διαφορετικό πράγμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για 4.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για 4.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο Στουρνάρας επέκρινε ακόμη τον Μανιτάκη λέγοντας ότι «ευτυχώς που πήρε επάνω του ο πρωθυπουργός το θέμα του Δημοσίου και το έκλεισε, διαφορετικά θα μας έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση». Από την πλευρά του ο Μανιτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε ότι την απόφαση για τις απολύσεις την πήραν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί…
Όπως ισχυρίζονται πάντως πολλοί, η αποδοχή της πρότασης Μανιτάκη από τους τροϊκανούς κάνει τη συγκεκριμένη στιγμή την αποπομπή του από την κυβέρνηση ιδιαίτερα δύσκολη, αφού με μια τέτοια κίνηση ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί να έχει στην κυβέρνησή του υπουργούς που δεν εμπιστεύεται…
Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να μιλά με θαυμασμό για την τρικομματική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «προχωράμε βήμα – βήμα συστηματικά, με σχεδιασμό, χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά και χωρίς δισταγμούς… Γιατί κερδίζει τελικά όποιος πιστεύει στον εαυτό του και στο μέλλον. Και εμείς πιστεύουμε – και οι τρεις μας – στο μέλλον της Ελλάδας. Έχουμε κάνει τη δουλειά μας και διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες», ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτίθεται στη ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι «έχουμε σηκώσει μεγάλος βάρος για να επιτρέψουμε σε κάποιους να διαφοροποιούνται εκ του ασφαλούς».
Μέσα σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να διαχειριστεί και την οργή του Βενιζέλου, ο οποίος περίμενε ότι θα γίνει τώρα ο ανασχηματισμός και μάλιστα είχε υποσχεθεί υπουργεία σε κάποια στελέχη του. Γι’ αυτό οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού και δεν αποκλείεται να βγει πάλι μετά το Πάσχα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:58