search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:29
MENU CLOSE

Ψήνεται ανασχηματισμός;

19.04.2013 11:54
Ψήνεται ανασχηματισμός; - Media

Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Κάπως έτσι σκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, φρόντισε να συστήσει τις απαραίτητες… οργανικές θέσεις για την νέα κυβέρνηση!

της Νατάσας Ρουγγέρη

Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Κάπως έτσι σκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, φρόντισε να συστήσει τις απαραίτητες… οργανικές θέσεις για την νέα κυβέρνηση! Για την ακρίβεια, με απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Απριλίου, συστήνονται θέσεις αναπληρωτών υπουργών σε όσα Υπουργεία δεν προβλέπεται αντίστοιχη θέση, καθώς και μία θέση υφυπουργού. Το θέμα κυριαρχούσε από το πρωί στα υπουργικά γραφεία και μάλιστα υπουργοί άρχισαν να πακετάρουν ενημερώνοντας τους συνεργάτες τους οτι θα γίνει λίγο πριν το Πάσχα.
 
Ο σάλος που ξεσηκώθηκε από την δημοσιοποίηση του θέματος, δημιούργησε και εσωκυβερνητικό πρόβλημα, αφού από το ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν πριν από λίγο την κάθετη αντίδραση τους για την κίνηση αυτή, την οποία θεωρούν ακατανόητη. Στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι δεν μπορεί σε περιόδους κρίσης  »να ξεχειλώνει» τόσο πολύ η κυβέρνηση και κυρίως να δημιουργείται ένα τόσο πολυμελές και πολυτελές κυβερνητικό σχήμα με τόσους υπουργούς. Τονίζουν ακόμα ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού και με την ευκαιρία έθεταν με έμφαση θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης.
 
Στην απόφαση λοιπόν του πρωθυπουργού,  προβλέπεται θέση αναπληρωτή υπουργού, εκτός των άλλων, στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης. Με λίγα λόγια, είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς, σκέφτηκε να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου: δηλαδή, και να μην δυσαρεστήσει τον ένα εταίρο του, Φώτη Κουβέλη, απομακρύνοντας από την κυβέρνηση τους δύο στηριζόμενους από τη ΔΗΜΑΡ υπουργούς, Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη, και να τους… «καπελώσει» με αναπληρωτές υπουργούς – που θα προέρχονται μάλλον από τη ΝΔ – αφού ως γνωστόν οι επιδόσεις τους δεν έχουν… ξετρελάνει ούτε τον ίδιο, ούτε την τρόικα!
 
Εξάλλου, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ικανοποιήσει την επιθυμία τού άλλου εταίρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου –  που θέλει τον ανασχηματισμό… χθες – για μονοκομματικά Υπουργεία. Το σκεπτικό Βενιζέλου συνίσταται στο να μην δημιουργούνται διαφωνίες μεταξύ των μελών της ηγεσίας ενός Υπουργείου, επειδή ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, και άρα και αγκυλώσεις και καθυστερήσεις στο έργο τους, γι’ αυτό και θα προτιμούσε, όσα Υπουργεία αναλάβει μετά τον ανασχηματισμό το ΠΑΣΟΚ, να τα έχει εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό του, δηλαδή και τον υπουργό, και τον αναπληρωτή και τον υφυπουργό.
 
Όλες οι πληροφορίες από την Συγγρού, όμως, συντείνουν στο ότι αποκλείεται να δεχτεί το εν λόγω αίτημα ο κ. Σαμαράς, για λόγους επίσης προφανείς. Και γιατί πρέπει να «τακτοποιήσει» δικές του εκκρεμότητες, για να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να παραδώσει τον έλεγχο ολόκληρων και, μάλιστα, κρίσιμων Υπουργείων – όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για παράδειγμα, στο οποίο αναμένεται εκτός απροόπτου να τεθεί επικεφαλής ο Γιάννης Μανιάτης – στο ΠΑΣΟΚ.
 
Προς το παρόν, πάντως, ο ανασχηματισμός αργεί και ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις εντός των επόμενων 20 ημερών, αφού συνεννοηθεί και με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους, προκειμένου να τις ανακοινώσει μετά το Πάσχα.
 
Όσο για την απόφαση περί αναπληρωτών και υφυπουργού, εκτός από τα δύο προαναφερθέντα Υπουργεία, προβλέπεται μία θέση αναπληρωτή και στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης, ενώ συστήνεται και μία θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας. Προφανώς θέλουν σε μερικά υπουργεία να βαράνε…μύγες πολλοί μαζί.
 
Πάντως μετά το θόρυβο που προκλήθηκε ότι επίκειται ανασχηματισμός το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για μια διαδικασία κάλυψης κενών θέσεων, που προβλέπεται και από την συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα…

(Αναδημοσίευση από www.6meres.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:28