21/01/2019 06:50:11
26.4.2010

Η κρίση μας… αρρωσταίνει

Η κρίση μας… αρρωσταίνει    - Media

Η άδεια τσέπη φαίνεται πως φέρνει και προβλήματα υγείας –εκτός των άλλων-, μια και ο φόβος για το αύριο, η αβεβαιότητα, η αύξηση της ανεργίας και η αδυναμία πληρωμών επιφέρουν αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η οικονομική κρίση σχετίζεται με νευρώσεις όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη αλλά και με την αύξηση των αυτοκτονιών και του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ακόμη, παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεργία σε ποσοστό 20-25% με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των πληθυσμών οι οποίοι πλήττονται. Με δεδομένο ότι στις μέρες μας ένας στους δύο εργαζόμενους αισθάνεται ανασφάλεια, είναι λογικό, υποστηρίζουν οι ειδικοί, να έχουν αυξηθεί σε 2.000 τα περιστατικά που προστρέχουν σε μια εφημερία ενός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας από 1.500 που ήταν στο τέλος του 2009…

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως οι δείκτες υγείας σε μια οικονομική κρίση χειροτερεύουν, καθώς το στρες που προκαλείται, οδηγεί από μόνο του σε μια ανθυγιεινή συμπεριφορά, η οποία σχετίζεται με πολύ φαγητό, διαταραχές του ύπνου, αλλά και χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ.

Η συμβουλή των ψυχιάτρων και των ψυχολόγων πάντως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η οικονομική κρίση είναι γενικευμένη, είναι ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως πρόκειται για μια γενική κατάσταση και να μην την προσλαμβάνουν ως προσωπική αποτυχία…

Το κακό είναι πως στην Ελλάδα οι περισσότεροι προσλαμβάνουν την κρίση, όχι σαν προσωπική αποτυχία αλλά σαν αποτυχία… άλλων και τότε είναι που πέφτουν σε κατάθλιψη!

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.