search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:22
MENU CLOSE

Στον αέρα τα σχέδια της Ντόρας (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

15.10.2009 10:09

H εκλογή αρχηγού της Ν.Δ. από τη βάση του κόμματος αλλάζει τα δεδομένα και ανατρέπει σχεδιασμούς:

Το σοβαρό στοιχείο είναι η… κυβίστηση (νεοελληνιστί: κωλοτούμπα) της Ντόρας, που, ενώ επέμενε ότι έπρεπε να γίνει εκλογή από το συνέδριο, τελικά σύρθηκε πίσω από Σαμαρά και Αβραμόπουλο, οι οποίοι θέλανε από την αρχή ανοικτή διαδικασία….

H εκλογή αρχηγού της Ν.Δ. από τη βάση του κόμματος αλλάζει τα δεδομένα και ανατρέπει σχεδιασμούς:

Το σοβαρό στοιχείο είναι η… κυβίστηση (νεοελληνιστί: κωλοτούμπα) της Ντόρας, που, ενώ επέμενε ότι έπρεπε να γίνει εκλογή από το συνέδριο, τελικά σύρθηκε πίσω από Σαμαρά και Αβραμόπουλο, οι οποίοι θέλανε από την αρχή ανοικτή διαδικασία.

Τα σενάρια ότι ο Καραμανλής έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στην Ντόρα τρόμαξαν πολλούς από το καραμανλικό περιβάλλον και, μόλις άρχισε αυτό να παγιώνεται ως εικόνα, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η Ντόρα υπέκυψε στην πίεση της βάσης και από την αρχική θέση της ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να εκλεγεί από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου έκανε στροφή και άλλαξε τα πλάνα της.

Η Μπακογιάννη, που περίμενε καιρό να υπάρξει βελούδινη διαδοχή με ένα στημένο συνέδριο, δεν ήθελε να ρισκάρει την εκλογή της από τη βάση, αφού ήξερε πολύ καλά πως οι «ντορικοί» (ή αλλιώς «μητσοτακικοί») είναι μειοψηφικό ρεύμα της τάξεως του 30%-35%.

Η ίδια πήγε να το παίξει με τσαμπουκά το περασμένο Σάββατο και επέμεινε να υπάρξει εκλογή από το συνέδριο και, γιατί όχι, να μη γίνει και εκλογή από την Κ.Ο. για μεταβατικό πρόεδρο. Επιχείρησε να το περάσει και φαινόταν αρχικά να γίνεται αποδεκτή η πρότασή της, αφού η Οργανωτική Επιτροπή συμφώνησε, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, ότι το συνέδριο είναι αυτό που θα αποφασίσει για το τι θα γίνει. Αυτό ταίριαζε γάντι στα σχέδια της Μπακογιάννη, αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Οι Σαμαράς και Αβραμόπουλος επέμειναν και τα τηλέφωνα είχαν σπάσει στη Ρηγίλλης από κομματικές οργανώσεις. Όλοι ζητούσαν εκλογή από τη βάση και πλέον ήταν καθολικό το αίτημα για ανοικτές διαδικασίες και όχι να υπάρξει εκλογική διαδικασία μέσα σε κλειστό πλαίσιο, όπου για τον νέο αρχηγό θα αποφάσιζε ένα κονκλάβιο κομματικών μανδαρίνων όπου εύκολα κάποιοι θα εξαγοράζονταν.

Η κατακραυγή οδήγησε την Ντόρα να αλλάξει στάση. Ο Σιούφας, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, κάλεσε τους δελφίνους σε συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας για να συζητήσουν για τη διαδικασία εκλογής.

Ο Σιούφας δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αφού έβλεπε ότι θα τον αποδοκίμαζαν όλοι και θα τον θεωρούσαν εύκολο στόχο κατηγορώντας τον για υπόγειες συμφωνίες και πριμοδότηση της Ντόρας. Μπροστά στον φόβο να τον εκθέσουν, ο Σιούφας φώναξε τους δελφίνους, αλλά η Ντόρα οργισμένη έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν θα παραστεί κ αι επέλεξε μια πιο επιθετική στάση.

Την ώρα που Σαμαράς και Αβραμόπουλος ήταν στη Ρηγίλλης για να συζητήσουν με τον Σιούφα τις διαδικασίες εκλογής, η Μπακογιάννη ανακοίνωνε την υποψηφιότητά της ενθυμούμενη ακόμη και τον… κοινωνικό φιλελευθερισμό. Δεν είχε πολλές επιλογές, όταν έβλεπε τους άλλους δελφίνους να κερδίζουν έδαφος στη βάση με την επιμονή τους να ψηφίσουν για πρόεδρο της Ν.Δ. τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος.

Ήταν μονόδρομος για την ίδια, αν και τη βραδιά της αναγγελίας της υποψηφιότητάς της ήταν σαφής: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη ότι: θα επιδιώξω την εκλογή μου και από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, όπως προβλέπει το καταστατικό μας, και από τα μέλη του κόμματος, με οποιαδήποτε αδιάβλητη καταστατική διαδικασία».

Η φράση τα είπε όλα, αν και την επομένη στον Ν. Χατζηνικολάου (Real FM) υπαναχώρησε δηλώνοντας ότι, εφόσον ο Καραμανλής αποφασίσει να παραμείνει στο τιμόνι της Ν.Δ. και εγγυηθεί το αδιάβλητο της ψηφοφορίας από τη βάση, τότε η ίδια δεν θα διαφωνήσει με την άμεση προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή προέδρου. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά και σύρθηκε πίσω από Σαμαρά και Αβραμόπουλο θέλοντας να διαψεύσει ουσιαστικά ότι υπήρξε παρασκηνιακή συμφωνία για τη διαδοχή με τον Καραμανλή.

Άλλα περίμενε το Μητσοτακαίικο και άλλα ήρθαν στην πορεία, αφού ένα τμήμα του καραμανλικού συστήματος δεν μπόρεσε να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση. Η Ντόρα περίμενε τη στήριξη που θα παρείχε ένα μεγάλο μέρος των «καραμανλικών» προς το πρόσωπό της σε ένα συνέδριο στο οποίο οι σύνεδροι θα προσέρχονταν μόνο και μόνο για να επικυρώσουν τις αποφάσεις των ανώτατων κλιμακίων της κομματικής νομενκλατούρας.

Έτσι η φιλόδοξη τέως ΥΠΕΞ υπέστη την πρώτη ήττα και πολλοί έθεσαν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μην είχε υπολογίσει, πρώτον, ότι κάποιος θα έθετε θέμα εκλογής από τη βάση και, δεύτερον, ότι δεν ήταν εύκολο να πάρει το κόμμα με αναίμακτη διαδικασία, αφού απέναντί της είχε δυο ορκισμένους αντιπάλους της, τον Σαμαρά και τον Αβραμόπουλο.

Το πρόβλημα που υπάρχει πλέον είναι ότι ανοίγει η διαδικασία και είναι δύσκολο για το «Ντοραίικο», που ελέγχει άριστα τους μηχανισμούς του παρασκηνίου, να πάει σε μια ανοικτή διαδικασία στην οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλούς εχθρούς που την περιμένουν χρόνια στη γωνία.

Πάντως, για να επισημάνουμε και του… στραβού το δίκιο, η αλλαγή του καταστατικού εκ των υστέρων και αφού έχει αρχίσει η διαδικασία, είναι προβληματική. Δεν μπορεί, από τη στιγμή που έχει αρχίσει ο αγώνας δρόμου των δελφίνων, να τροποποιηθούν οι όροι του παιχνιδιού. Ωστόσο ο διαιτητής Σιούφας είχε άλλη άποψη υπό την πίεση της… κερκίδας.

Το συνέδριο

Ο Καραμανλής θα παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε θα αναδειχθεί ο διάδοχός του, ώστε να μη χρειαστεί να εκλεγεί στο μεσοδιάστημα μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ.

Σύμφωνα με όσα θα ανακοινωθούν σήμερα, η Οργανωτική Επιτροπή θα εισηγηθεί τη μετατροπή του έκτακτου συνεδρίου σε τακτικό, ώστε να εγκριθούν ευρύτατες αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος και κυρίως η αλλαγή της διαδικασίας ανάδειξης αρχηγού και του τρόπου με τον οποίο θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου τα μέλη του κόμματος. Έτσι θα ψηφίσουν όσοι εγγραφούν μέλη έως τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ τα παλαιότερα μητρώα των κομματικών οργανώσεων θα διαγραφούν.

Το σημαντικό δεδομένο, πάντως, είναι ότι ο Καραμανλής θα παραμείνει στην ηγεσία μέχρι να τελειώσουν οι διαδικασίες και μετά την 8η Νοεμβρίου, αλλά είναι ανεξήγητη η επιμονή του όλες τις προηγούμενες ημέρες να φύγει αδιαφορώντας για όσα λέγονται στο παρασκήνιο. Οι αντιδράσεις και οι πιέσεις που δέχθηκε τον ανάγκασαν να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ. έναν μήνα ακόμη, ώστε να δοθεί χρόνος και να εκλεγεί απ’ ευθείας από τη βάση ο νέος ηγέτης του κόμματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:21