search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:01
MENU CLOSE

Σαμαράς: «Μειώνεται η ανεργία»

24.04.2013 11:58
Σαμαράς: «Μειώνεται η ανεργία» - Media

Για ενδείξεις ανάσχεσης της ανεργίας και μεταστροφής του επιχειρηματικού κλίματος, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου.

Για ενδείξεις ανάσχεσης της ανεργίας και μεταστροφής του επιχειρηματικού κλίματος, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, με αντικείμενο τις δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.
 
«Έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει, αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
 
«Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει, η ψυχολογία αλλάζει» ανέφερε επίσης ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι θα δοθεί από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, «για να στηριχθεί η απασχόληση, να σταματήσουμε τα λουκέτα και να επιβεβαιωθεί ότι φέτος είναι η χρονιά που θα αντιστρέψουμε την τάση της ανεργίας».
 
Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου έχει ως εξής:
 
«Επιτέλους κάποια καλά νέα για την Οικονομία!

Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ το οποίο καταγράφει κάθε στιγμή τις προσλήψεις και τις απολύσεις –και μιλάω για τη μισθωτή απασχόληση- σε όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις! Να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε «εποχικούς» παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα που καλύφθηκε δεν είχε ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Έχουμε, λοιπόν, μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει. Το τονίζω ότι είναι μόνον ένδειξη. Αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες ότι πρόκειται για μια τάση: ότι η αύξηση της ανεργίας ουσιαστικά έχει φρενάρει και ότι αντιστρέφεται σε σταδιακή μείωση της ανεργίας.

Έχουμε και μια δεύτερη καλή ένδειξη. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ICAP, σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου η καθεμιά, μία στις δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013. Και πάνω από τα μισά απ’ αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν αύξηση θέσεων εργασίας.

Κι η έρευνα αυτή προέρχεται από τα τέλη του Φλεβάρη.

Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει.
Και τώρα το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισεκατομμύρια συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, για να ενισχύσει ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων. Συνολικά 715 χιλιάδες άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΕΠΑΝΑΔ.

Κι επιπρόσθετα, θα δοθούν από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισεκατομμύριο σε ενίσχυση επιχειρήσεων, για να στηριχθεί η απασχόληση, να σταματήσουμε τα λουκέτα και να επιβεβαιωθεί ότι φέτος είναι η χρονιά που, όπως είπα, θα αντιστρέψουμε την τάση της ανεργίας.

Κι ακόμα δεν σας αναφέρω σε αυτά τα στοιχεία ούτε την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, ούτε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες που τους χρωστούσε, που προχωρά πλέον κανονικά, ούτε άλλες επενδύσεις που έρχονται και που θα ανακοινωθούν. Το κλίμα έχει αλλάξει. Η εικόνα αλλάζει. Η κοινωνία σύντομα θα νιώσει τη διαφορά. Και η ελπίδα, που ήδη κερδίζει έδαφος, θα κυριαρχήσει και πάλι.»

ΚΚΕ: Η ανάπτυξη θα συνοδεύεται με υψηλά ποσοστά ανεργίας
 
«Τη στιγμή που η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ακόμα πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, η ανεργία αυξάνει και η αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες μεγαλώνει, ο πρωθυπουργός με προκλητικό τρόπο καλεί το λαό να δεχτεί τη σφαγή και να περιμένει τα δήθεν οφέλη μιας μελλοντικής καπιταλιστικής ανάπτυξης» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.
 
Υπογραμμίζει ότι «ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα, αφού αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη θα στηριχτεί στα ερείπια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων και θα συνοδεύεται με υψηλά ποσοστά ανεργίας».
 
Τέλος, το ΚΚΕ καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη και τη συμμαχία του, με οδηγό τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση που προτείνει το κόμμα για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τα δεσμά του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:01