search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:03
MENU CLOSE

Οι υπερηρωικές (και όχι μόνο) τριλογίες συνηθίζουν να ολοκληρώνονται με ένα φιλμ όπου η προγενέστερη μυθολογία ανατρέπεται, αποδομείται και υποβάλλεται στους κανόνες ενός πιο σκοτεινού παιχνιδιού.

Σκηνοθεσία: Σέιν Μπλακ
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Γκάι Πιρς, Μπεν Κίνγκσλεϊ,
Γκουίνεθ Πάλτροου
 
Οι υπερηρωικές (και όχι μόνο) τριλογίες συνηθίζουν να ολοκληρώνονται με ένα φιλμ όπου η προγενέστερη μυθολογία ανατρέπεται, αποδομείται και υποβάλλεται στους κανόνες ενός πιο σκοτεινού παιχνιδιού. Ό,τι θεωρείται κατακτημένο αμφισβητείται με τον πιο σκληρό τρόπο, έστω κι αν αυτό συμβαίνει συνήθως ώστε ο μύθος να αναδειχθεί ακόμη πιο δυνατός μέσω της απομυθοποίησης. Τέτοια είναι η περίπτωση της τρίτης περιπέτειας του Iron Man – στην ουσία της τέταρτης αφού έχουν μεσολαβήσει οι απολαυστικοί «Εκδικητές», απαραίτητο κεφάλαιο στην κατανόηση του διευρυμένου σύμπαντος της Marvel Comics .
 
Ο ατσάλινος υπερήρωας, πίσω από τη στολή του οποίου κρύβεται ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στον ρόλο του πολυεκατομμυριούχου Τόνι Σταρκ, έκανε το ντεμπούτο του το 2008, και μέχρι σήμερα πρόλαβε να ωριμάσει τρομερά ως χαρακτήρας αλλά και να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Κάπτεν Αμέρικα και τον Χαλκ για να διασώσουν τη Νέα Υόρκη από την εξωγήινη απειλή. Το «Iron Man 3» βρίσκει τον Τόνι Σταρκ εμφανώς επηρεασμένο από όσα έχουν προηγηθεί, πιο ευάλωτο και σύνθετο από ποτέ. Βρίσκεται στην ιδανική συγκυρία για ένα κλείσιμο τριλογίας όπου μεταξύ άλλων θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος με τον Μανδαρίνο, τον πιο σατανικό κακό των κόμικ περιπετειών του Iron Man. Όμως η κορύφωση των περιπετειών του δεν είναι αναγκαστικά η πιο εντυπωσιακή και θορυβώδης και κάτι τέτοιο δύσκολα θα μπορούσε να ισχύει μετά τον ορυμαγδό των «Εκδικητών». Εδώ, η πορεία του Τόνι Σταρκ αφορά περισσότερο τα άλυτα συναισθηματικά του προβλήματα, τις κρίσεις άγχους το αντι-ηρωικό κομμάτι της φύσης του που πρέπει να αποδεχτεί.
 
Το αμιγές κομμάτι δράσης στο «Iron Man 3» παραμένει ηθελημένα υποτονικό, σχεδόν υπονομεύοντας τον εαυτό του μέσα από τον αυτοσαρκασμό και την μπλόφα. Μέχρι να φτάσουμε στο αναπό­φευκτο πανδαιμόνιο του φινάλε, η ταινία ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο στο να παίζει κρυφτό με τις προσδοκίες του θεατή – μερικές φορές το πετυχαίνει παραπάνω από καλά, όπως στην περίπτωση του Μανδαρίνου / Μπεν Κίνγκσλεϊ, που πηγαίνει την ιδέα μας περί χολιγουντιανού κακού αρκετά βήματα παραπέρα και με χιούμορ που σκοτώνει. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια αναπάντεχα «εσωτερική» υπερηρωική ταινία; Φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα ήθελε να είναι το «Iron Man 3», παρόλο που κουβαλά υπερ­βολικά πολλά καρπούζια στη μασχάλη για να αποδώσει μια πραγματικά ικανοποιητική σπουδή χαρακτήρα. Πάντως ο Σέιν Μπλακ, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας γνωρίζει πώς να προσπεράσει με χιούμορ ακόμη και τις αδυναμίες της κατασκευής του. Γνωρίζει πως στο ερώτημα «η στολή κάνει τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος τη στολή;» δεν θα δώσει κάποια απάντη­ση που θα αλλάξει τις ζωές μας αλλά θα πάρει αρκετά ρίσκα και τελικά θα κλείσει την τριλογία με μια περιπέτεια που καταφέρνει να ξεχωρίσει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:03