19/10/2019 07:10:11
15.10.2009

Εργαλείο νόθευσης (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

Στα εισαγωγικά μαθήματα της πολιτικής επιστήμης οι πρωτοετείς μαθαίνουν ότι το εκλογικό σύστημα είναι το εργαλείο με το οποίο γίνεται η νόθευση της βούλησης των ψηφοφόρων. Ο εκλογικός νόμος περιγράφει απροκάλυπτα τον συσχετισμό δυνάμεων. Οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν στα χέρια τους το μαχαίρι κόβουν όπως τις συμφέρει το... πεπόνι, δηλαδή τις βουλευτικές έδρες.

Το εκλογικό σύστημα μεταπολιτευτικά κόπηκε και ράφτηκε για να προκύπτουν ισχυρές κυβερνητικές πλειοψηφίες. Αυτή υπήρξε η βασική και συνεπής στόχευση της νομοθεσίας. Το επιχείρημα της «ισχυρής πλειοψηφίας για να αποτραπεί η ακυβερνησία»... δικαιολογούσε τη νόθευση της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων στη Βουλή.

Η συμπεριφορά όμως των ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις περιγράφει τη διάθεσή τους να αμφισβητήσουν τα κομματικά δεσμά. Τα κόμματα εξουσίας διαπιστώνουν ότι όλο και πιο δύσκολα μπορούν να πείσουν, να εξαπατήσουν και να δεσμεύσουν ιδεολογικά τους ψηφοφόρους τους, που δείχνουν αυξανόμενη τάση να κινούνται «ανεξέλεγκτα».

Είναι προφανές ότι απαιτείται να «εκσυγχρονιστεί » το εργαλείο νόθευσης της βούλησης του εκλογικού σώματος και αυτήν την απαίτηση του δικομματικού συστήματος έρχεται να ικανοποιήσει ο Γιώργος Παπανδρέου – με επί της αρχής σύμφωνη την Ντόρα Μπακογιάννη – με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος που αναγγέλλει. Ο πρωθυπουργός κρατά αυτή τη στιγμή το μαχαίρι και οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις – κυρίως της Αριστεράς – έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.