search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:42
MENU CLOSE

Κατασχέσεις και ληξιπρόθεσμα

25.04.2013 18:07
oldphotos00001366826798.jpg

Σε κατάσχεση ακινήτου ή μισθού για οφειλή που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και ξεπερνά τα 5 ευρώ θα προχωράει η εφορία σε λίγες εβδομάδες σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς.

Σε κατάσχεση ακινήτου ή μισθού για οφειλή που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και ξεπερνά τα 5 ευρώ θα προχωράει η εφορία σε λίγες εβδομάδες σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπε­ται:
 
* Κατάσχεση μισθών και ακινήτων για οποια­δήποτε οφειλή υπερβαίνει τα 5 ευρώ και κα­θίσταται ληξιπρόθεσμη. Η εφορία θα στέλνει στο λογιστήριο της εταιρείας που εργάζεται ο φορολογούμενος ένα σημείωμα για την οφει­λή και η εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να αποδίδει στη ΔΟΥ το ποσό που οφείλεται.
 
* Εάν το ποσό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και καταστεί ληξιπρόθεσμο, τότε θα ασκείται ποι­νική δίωξη εναντίον του φορολογούμενου.
 
* Η διαγραφή οφειλών προς την εφορία ύψους έως και 200 ευρώ από φορολογούμενους οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι αδυνατούν πλήρως να τα εξοφλήσουν λόγω μηδενικού ει­σοδήματος και διαβίωσης σε εξαιρετικά μειο­νεκτικές συνθήκες (π.χ. άποροι).
 
«Μη εισπράξιμες» θα χαρακτηρίζονται οι λη­ξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες έχει ολο­κληρωθεί ο έλεγχος και η αναζήτηση περιου­σιακών στοιχείων και εισοδημάτων των οφει­λετών χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιο ρευ­στοποιήσιμο ή αξιοποιήσιμο στοιχείο. Στην περίπτωση αυτή, το χρέος θα χαρακτηρίζεται «μη εισπράξιμο», θα παραμένει σε «ύπνωση» για 20 έτη και αν μέσα σε αυτό το χρονικό δι­άστημα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, τότε θα διαγράφεται οριστικά.
 
Υπό αυτές τις συνθήκες πολύ μεγάλο μέρος των σημερινών ληξιπρόθεσμων οφειλών θα θεωρηθεί μη εισπράξιμο και θα περάσει στα αρχεία της εφορίας.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, λοι­πόν, από τα 56 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς την εφο­ρία εισπράξιμα θεωρούνται μόλις τα 15 δισ. ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:40