search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:31
MENU CLOSE

Οικολόγοι Πράσινοι: Αλλάζουμε κι εμείς μέσα από τη συμμετοχή 6 και 7 Ιουλίου το συνέδριο επανεκκίνησης

26.04.2013 06:37

Το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων τον Δεκέμβριο 2012 αποφάσισε, με πλειοψηφία 65%, «να προσκαλέσει ενεργούς πολίτες και φορείς να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ανοικτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό, ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα, που θα προσφέρει λύσεις, θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα, την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κι αξιακή κρίση, με τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές – πολιτικές παρεμβάσεις.

Το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων τον Δεκέμβριο 2012 αποφάσισε, με πλειοψηφία 65%, «να προσκαλέσει ενεργούς πολίτες και φορείς να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ανοικτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό, ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα, που θα προσφέρει λύσεις, θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα, την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κι αξιακή κρίση, με τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές – πολιτικές παρεμβάσεις. Μέσα από έναν συστηματικό διάλογο με ενεργούς πολίτες και φορείς, μέσα από κοινές δράσεις και ανταλλαγή απόψεων, θέλουμε να φτάσουμε σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης, νέας αρχής για τους Οικολόγους Πράσινους στα τέλη Ιουνίου, σε ένα συνέδριο που μέσα από τη συμμετοχή θα αλλάξουμε και εμείς».

Στην πορεία για το συνέδριο επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων, στις 6 και 7 Ιουλίου, το ενδιαφέρον αυξάνεται. Σε μια εποχή απαξίωσης της πολιτικών και των κομμάτων υπάρχουν άτομα που αντιλαμβάνονται ότι η κρίση που βιώνουμε απαιτεί πολιτικές απαντήσεις, όχι τεχνοκρατικές και μονοδιάστατες αποφάσεις. Κι επιδιώκουν να ακολουθήσουν το δύσκολο μονοπάτι, συμμετέχοντας στην προσπάθεια των Οικολόγων Πράσινων να συμβάλουν στον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην αλλαγή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, σε μια νέα πολιτική μεταπολίτευση – ανανεώνοντας κι εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, υπερασπίζοντας τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον και το κλίμα.

Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα οδηγεί σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, ενώ δεν αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά προβλήματα. Η άρνηση χωρίς εναλλακτική λύση οδηγεί επίσης στον γκρεμό. Χρειάζεται μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Γι’ αυτό αποφασίσαμε στο συνέδριό μας να προσκαλέσουμε σε μια νέα αρχή των Οικολόγων Πράσινων, από κοινού με όσες και όσους θεωρούν ότι πρέπει να βγούμε από την κρίση όχι με κοινωνικά άδικα μέτρα που διαλύουν την κοινωνική συνοχή και την πραγματική οικονομία, αλλά μέσα από κοινωνικά δίκαιη, ισορροπημένη πολιτική, που αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά και άλλα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, ενώ παράλληλα αλλάζει ριζικά το αναπτυξιακό μοντέλο, το πολιτικό σύστημα, την κοινωνική οργάνωση, δημιουργεί και ενισχύει μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης, αναζωογονεί την οικονομία, μέσα από τη στροφή της προς Πράσινη κατεύθυνση, δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε διαφόρων νομικών κι εμπορικών μορφών κοινωνικές επιχειρήσεις.

Οι λύσεις στην κρίση θα προέλθουν από εμάς, την ελληνική κοινωνία, αλλά με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είτε θα είναι ευρωπαϊκές, κοινωνικά δίκαιες και δημοκρατικές είτε δεν θα υπάρξουν. Μόνο δημιουργώντας συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις άδικες πολιτικές και να προσαρμόσουμε τους όρους του μνημονίου στις ευρωπαϊκές αξίες αλλά και σε αξίες που κάποτε υπήρχαν στην ελληνική κοινωνία (αλληλεγγύη, υπεράσπιση του κοινού καλού και του δημόσιου συμφέροντος).

Αυτή η πρόσκληση βρίσκει σημαντική απήχηση σε ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους. Όμως, μια μικρή μειοψηφία στους Οικολόγους Πράσινους αντιδρά με συκοφαντίες. Όχι μόνο δεν θέλει να αλλάξουν οι Οικολόγοι Πράσινοι – δικαίωμά τους φυσικά να έχουν μια τέτοια άποψη –, αλλά προσπαθεί με ανήθικο τρόπο να εμποδίσει το άνοιγμα στην κοινωνία με παραπληροφόρηση. Η άποψή της τέθηκε στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, τον Δεκέμβριο του 2012, κι απορρίφθηκε. Με πλειοψηφία 2/3, οι σύνεδροι, σε ένα από τα πιο μαζικά συνέδρια των Οικολόγων Πράσινων, αποφάσισαν να ανοίξουν στην κοινωνία.

Μεταξύ αυτών που δημιουργούν φασαρία υπάρχουν άνθρωποι που προέρχονται από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Κανένας δεν τους αρνήθηκε να έρθουν στους Οικολόγους Πράσινους. Τώρα αντιδρούν λυσσαλέα στην ένταξη 184 νέων, ηλικίας 19-22 ετών οι περισσότεροι, που εγκατέλειψαν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ – οι περισσότεροι δεν μετείχαν οργανωμένα στο ΠΑΣΟΚ ή στη Νεολαία του – και έλκονται από τις προτάσεις των Πράσινων. Αυτοί οι νέοι δεν είναι οι μόνοι που έλκονται από τις πράσινες ιδέες και προτάσεις. Μέσα στον Μάρτιο 250 ενεργοί πολίτες γράφτηκαν στους Οικολόγους Πράσινους.

Αυτοί που συκοφαντούν ότι δήθεν τα βρήκαμε με τον Βενιζέλο για να πάμε στο… ΠΑΣΟΚ, είναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που δεν έκαναν καμία αυτοκριτική για τη βύθιση των Οικολόγων Πράσινων. Με στόχο να μην αλλάξει τίποτα, με μόνη στόχευση να συνεχίσουν ως μικρομηχανισμός να ελέγχουν έστω κι ένα μικρό και περιθωριακό κόμμα, διαδίδουν – χωρίς ντροπή – ότι εγώ και ο Μιχ. Τρεμόπουλος κάναμε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ για να του… πάμε τους Οικολόγους Πράσινους! Να πάμε, δηλαδή, σε ένα κόμμα που διαλύεται και φεύγουν τα μέλη του προς κάθε κατεύθυνση… Νοσηρή φαντασία. Αν είχαμε τέτοια στόχευση, γιατί δεν πήγαμε σε εποχές που το ΠΑΣΟΚ ήταν παντοδύναμο και προσέφερε πολλές θέσεις βολέματος;

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προσπαθώντας να αποτρέψουν τις αλλαγές στους Οικολόγους Πράσινους αναφέρουν γελοία σενάρια ως μια «ευρωπαϊκή συνωμοσία» για στήριξη «της πολιτικής ελίτ» στην Ελλάδα. Τη διάθεση των Ευρωπαίων Πράσινων και του Ντάνι Κον Μπεντίτ να βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες Πράσινους τη διαστρεβλώνουν σε «σχέδιο του Ντάνι Κον Μπεντίτ να βγει πρόεδρος της Κομισιόν με την υποστήριξη του… ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ». Καλά, αν ήθελε να κάνει συμφωνίες με άλλα κόμματα για να βγει πρόεδρος της Κομισιόν, θα έρχονταν να κάνει συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ; Αφελής δεν είναι ο Ντάνι.

Πρώην μεγάλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, διαλύονται υπό το βάρος των πολιτικών τους επιλογών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση με το 1,5 εκατομμύριο άνεργους και την επίθεση στη φύση και στα δικαιώματα των πολιτών. Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ απελευθερώνει πολίτες που το είχαν στηρίξει. Τα στελέχη και οι πολίτες που έχουν τους μεγαλύτερους δεσμούς και διαπλοκές με την εξουσία και τις τραγικές για τη χώρα επιλογές επιλέγουν είτε την παραμονή στο ΠΑΣΟΚ είτε τη μετακίνησή τους στα άλλα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης. Όσοι έχουν βλέψεις για θέσεις και βόλεμα έχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις· την ένταξή τους για παράδειγμα σε κόμμα υπό αναμονή για την εξουσία.

Όσοι, αντίθετα, επιλέγουν την ένταξη στους Οικολόγους Πράσινους σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, δεν έχουν να προσδοκούν θέσεις και ανταλλάγματα. Επιδιώκουν όμως να εκφράζονται οι αξίες και οι απόψεις τους, να τους σέβονται, να μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων, να βασίζονται οι πολιτικές αποφάσεις σε αξίες και αρχές. 

*Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο
www.chrysogelos.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:30