search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:11
MENU CLOSE

Ευρωσκεπτικισμός και εγχώρια πολιτική “μυωπία”

26.04.2013 07:03
Ευρωσκεπτικισμός και εγχώρια πολιτική \"μυωπία\" - Media

Κι ενώ στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιχειρεί σήμερα να υπερασπιστεί το πολυνομοσχέδιο, ένα ακόμη από αυτά που είναι σκληρά αλλά αν δεν περάσουν «θα» καταστραφούμε, και πάντα στο όνομα της παραμονής μας στο ευρώ, η ευρύτερη ευρωπαϊκή εικόνα ξεθωριάζει για τα καλά.

Κι ενώ στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιχειρεί σήμερα να υπερασπιστεί το πολυνομοσχέδιο, ένα ακόμη από αυτά που είναι σκληρά αλλά αν δεν περάσουν «θα» καταστραφούμε, και πάντα στο όνομα της παραμονής μας στο ευρώ, η ευρύτερη ευρωπαϊκή εικόνα ξεθωριάζει για τα καλά. Δημοσκόπηση στις έξι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) δείχνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ να γκρεμίζεται στο τέλος του 2012 σε σύγκριση με το προ κρίσης 2007 που πλέον φαντάζει αρκετά μακρινό.

Ο λεγόμενος ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει ραγδαία, και δεν αφορά μόνο το ευρώ αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την πολιτική που εκπορεύεται από αυτό. Εν τω μεταξύ, οι αναλύσεις, οι δηλώσεις και οι προβλέψεις για το ευρώ σε καθημερινή πλέον βάσης είτε δεν του δίνουν πολύ χρόνο ζωής με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, είτε υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά έχει διασπαστεί. Μέσα σ’ όλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο παραδέχτηκε, τώρα που η κατάσταση δεν κρύβεται πια, ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς κοινωνική αποδοχή. Βεβαίως ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός εξακολουθεί να στηλιτεύεται ως ένδειξη ανόδου του λαϊκισμού και των «εθνικισμών» για λόγους προπαγάνδας.

Στην Ελλάδα, ο ευρωσκεπτικισμός μέχρι πρότινος ήταν συζήτηση – ταμπού, αλλά η Κύπρος απενεχοποίησε λίγο περισσότερο τη συζήτηση και στ’αριστερά και στα δεξιά. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων πάντως παραμένει ταμπού. Ακόμα κι ο ΣΥΡΙΖΑ που επίσημα και πλειοψηφικά τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, «λιθοβολείται» κάθε τρεις και λίγο για την αντίθετη άποψη της μειοψηφικής τάσης της Αριστερής Πλατφόρμας, με αποτέλεσμα να αμύνεται προβάλλοντας μεγαλύτερες δόσεις φιλοευρωπαϊσμού. Τουλάχιστον προ Κύπρου, η συζήτηση πολλές φορές κινήθηκε στο ποιος είναι πιο ευρωπαϊστής, ο Τσίπρας ή ο Σαμαράς.

Κι έτσι αυτό που φανερά θα έρθει κάποια στιγμή, κρύβεται κάτω από το χαλί, για λόγους μη ανάληψης πολιτικής ευθύνης  από την εγχώρια πολιτική τάξη. Δεν μπορεί να είναι αυτή που θα αναλάβει την τύχη της χώρας στα χέρια της, γιατί τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή των ευρωπαίων ηγετών και της Γερμανίας. Παρά ταύτα όταν έρθει η ώρα οι Ευρωπαϊοι να αποφασίσουν γι’ αυτή χωρίς αυτή, θα είναι αργά να χαράξει άλλη πορεία.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό θα τσακώνονται ανά τρίμηνο ή δίμηνο για πολύ σοβαρά ζητήματα όπως οι παροιμιώδεις πια «κόκκινες γραμμές» του Κουβέλη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:10