search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:57
MENU CLOSE

Ανοίγει τα πανιά για «Συμμαχίες του Νότου»

26.04.2013 21:00
oldphotos091366961798.jpg

Από την Πορτογαλία θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που ακούει στην ονομασία «συμμαχίες του Νότου».

Από την Πορτογαλία θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που ακούει στην ονομασία «συμμαχίες του Νότου». Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν πρώτο διερευνητικό κύκλο επαφών με ομόλογες κι ευρύτερες δυνάμεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με απώτερη επιδίωξη να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός ή να υπάρξει ένας συντονισμός δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο από αυτές τις χώρες που εκφράζουν την αμφισβήτησή τους στην πολιτική της ευρωλιτότητας με τη σφραγίδα της Γερμανίας.
Μπορεί το εγχείρημα να παρουσιάζει προφανείς δυσκολίες, εφόσον σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει η προοπτική συμμαχιών σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά από την άλλη στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι υπάρχει πεδίο για τη διαμόρφωση συνθηκών πίεσης.
«Δεν έχουμε κάποιες κοινωνίες σε ψυγείο που απλώς και μόνο παρακολουθούν παθητικά τις επιλογές των ηγεσιών τους» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου η έκταση της αμφισβήτησης έχει καταγραφεί και εκλογικά. Όμως, παρόλο που εδώ και κάποιο διάστημα γίνονται κινήσεις και συνεννοήσεις με φορείς και δυνάμεις στην Ιταλία ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την επίσκεψη Τσίπρα, οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα εύλογα δημιουργούν στην Κουμουνδούρου ένα κλίμα αναμονής.
Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, οι εξελίξεις παραπέμπουν σε πολιτική αστάθεια που θα κρατήσει καιρό. Σε τελική ανάλυση, φαίνεται ότι μια επίσκεψη στην Ιταλία και η πραγματοποίηση συναντήσεων, ενδεχομένως και με τον Μπέπε Γκρίλο (κάτι το οποίο η Κουμουνδούρου δεν αποκλείει), για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε νόημα να συμβεί σε πιο σταθερό πολιτικό έδαφος.

Στη Βουλή
Ειδικότερα όσον αφορά το ταξίδι στην Πορτογαλία, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για τη Λισσαβώνα και θα επιστρέψει το απόγευμα της Παρασκευής προκειμένου να βρίσκεται στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνοδεύσει τον Τσίπρα στη Λισσαβώνα αποτελείται από τους Χάρη Γολέμη, Ρούντι Ρινάλντι και Ζώη Πεπέ.
Αφορμή για την επίσκεψη, η οποία, όπως είπαμε, εντάσσεται στο παραπάνω πλαίσιο, είναι ο εορτασμός της επετείου της «Επανάστασης των γαρυφάλλων», μερικές εβδομάδες μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, στις αρχές Μαρτίου, για την υποδοχή της τρόικας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στην πορεία σήμερα το μεσημέρι και κατόπιν θα συναντηθεί με βουλευτές και στελέχη από το Μπλόκο της Αριστεράς, το οποίο κατέγραψε ποσοστό 5,1% στις εκλογές του 2001, πρόσφατες όμως δημοσκοπήσεις το φέρνουν στο 8,5%.Το βράδυ θα πραγματοποιήσει ομιλία σε δημόσια εκδήλωση που διοργανώνει το Μπλόκο.
Το πρωί, λίγο μετά την άφιξή του, θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εβδομαδιαία μεγάλης κυκλοφορίας πολιτική εφημερίδα «Espresso» και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με Πορτογάλους οικονομολόγους και διανοούμενους. Το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το προεδρείο του εργατικού συνδικάτου CGTP-IΝ, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τους πρώην πρόεδρους της Δημοκρατίας Χόρχε Σαμπάιο και Μάριο Σοάρες.

Αποστάσεις
Από την άλλη, με προσοχή παρακολουθεί η Κουμουνδούρου και τις εξελίξεις στο νοτιοανατολικό άκρο του ευρωπαϊκού Νότου, την Κύπρο, για τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας είχε άμεση ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη.
Ο Κύπριος πολιτικός, ο οποίος είχε συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, σε συνέντευξη Τύπου ενημέρωσε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει για συζήτηση με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Μεγαλονήσου την εναλλακτική πρόταση που επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή και προτείνει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.
Κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Κυπριανού υπήρξε κοινός τόπος όσον αφορά την πορεία των πραγμάτων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. σήμερα, όμως ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε αποστάσεις κάνοντας λόγο για «διαφορετικές εκτιμήσεις». Σε κάθε περίπτωση, είπε, «θα σταθούμε αρωγοί στις αποφάσεις του κυπριακού λαού».
Ο Άντρος Κυπριανού στις δικές του δηλώσεις σημείωσε πως «καμία επιλογή σήμερα δεν είναι εύκολη», η όποια επιλογή «θα είναι οδυνηρότατη» και θα «εμπερικλείει πολλά ρίσκα», ωστόσο, κατέληξε, κριτήριο για την τελική απόφαση του ΑΚΕΛ είναι «τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κυπριακού λαού» και της χώρας.
Με δεδομένα τα παραπάνω, το ηγετικό επιτελείο προβληματίζεται για την εσωκομματική αντανάκλαση αυτής της εξελίξεις, καθώς η πλευρά Λαφαζάνη φαίνεται διατεθειμένη να επιμείνει στις θέσεις της για το ευρώ και την επανεξέταση της επίσημης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη πλέον και τη στάση του ΑΚΕΛ.

Σφαγή για τον ΟΠΑΠ
Τη σημαία κατά των ιδιωτικοποιήσεων, και δη με όρους ξεπουλήματος, σηκώνει και πάλι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις αναφορικά με τον ΟΠΑΠ. Από την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας είχε υψώσει τους τόνους στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του για το ΤΑΙΠΕΔ.
Ξιφουλκώντας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και όχι τον πρωθυπουργό, που κατά την πάγια πρακτική του δεν προσήλθε στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε το καθεστώς λειτουργίας του Ταμείου – το χαρακτήρισε «εκτροφείο σκανδάλων» και «πρόκληση για τη δημοκρατία», καθώς, όπως είπε, λειτουργεί με αδιαφάνεια, χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλάζοντας τους όρους των διαγωνισμών, υπό διοίκηση που έλαβε εκ των υστέρων νομιμοποίηση κ.λπ.
Κυρίως όμως εστίασε στην αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας – ουσιαστικά υποστήριξε ότι η δημόσια περιουσία οδηγείται σε ξεπούλημα μεταξύ άλλων και μέσα από τη διαδικασία της υποεκτίμησης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Εκεί έθεσε και το ζήτημα του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ και του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ειδικά για τον πρώτο, σημείωσε ότι ο ΟΠΑΠ οδηγείται στο ξεπούλημα μέσα από το «πακετάρισμα» των παιγνιομηχανημάτων, του εναπομείναντος 33% των μετοχών και των Κρατικών Λαχείων.
Η είδηση, λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, ότι υπάρχει ένας και μόνο υποψήφιος αγοραστής έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για «στημένο παιχνίδι» και να χρεώσει στη Ν.Δ. και την κυβέρνηση οικονομικό μοντέλο Βόρειας Κορέας, με την αντιπαράθεση να χτυπάει κόκκινο. Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, διένειμε δηλώσεις του Σαμαρά από τη ΔΕΘ του 2011, στις οποίες ο νυν πρωθυπουργός χαρακτήρισε χάρισμα την πώληση ενός Οργανισμού σε τιμή που αντιστοιχεί στο διπλάσιο ή το τριπλάσιο των καθαρών κερδών του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:57