search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:47
MENU CLOSE

Πάλι νεύρα… στην Ιπποκράτους

27.04.2013 21:00
oldphotosnewego_large_t_1101_540529101366964321.jpg

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εξαιτίας των αυξανόμενων αιφνιδιαστικών αποφάσεων Σαμαρά χωρίς ενημέρωση των κυβερνητικών εταίρων του.

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εξαιτίας των αυξανόμενων αιφνιδιαστικών αποφάσεων Σαμαρά χωρίς ενημέρωση των κυβερνητικών εταίρων του. Κάμποσα τα τελευταία περιστατικά, που προκάλεσαν νέους τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή και «πυροδοτούν» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη ενός ανασχηματισμού, που θα αποκαταστήσει, όπως πιστεύει, την κυβερνητική λειτουργία.

Την ώρα που το… όλον ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποτινάξει τις συνέπειες από τη δίκη Τσοχατζόπουλου, απανωτά περιστατικά και αποφάσεις του πρωθυπουργού προκαλούν μεγάλη δυσφορία στην Ιπποκράτους, που θεωρεί ότι ο Σαμαράς κινείται σαν αρχηγός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης και όχι μιας κυβέρνησης συνεργασίας τριών κομμάτων. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Βενιζέλος έχει από καιρό διαμηνύσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους συμβιβασμούς…
Σε αυτό το πλαίσιο είχε ζητήσει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, για να ενημερωθούν πλήρως για το νομοσχέδιο – σκούπα της κυβέρνησης με στόχο την εκταμίευση της διπλής δόσης, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Αντί της συνάντησης, ο Σαμαράς έδωσε εντολή στον Στουρνάρα να ενημερώσει τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κάτι που επιχειρήθηκε να γίνει προχθές, αλλά έληξε μάλλον άδοξα, λόγω της παρέμβασης… Βενιζέλου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να απαντήσει στους αιφνιδιασμούς Σαμαρά αιφνιδιάζοντας με τη σειρά του τον… Στουρνάρα και την κυβέρνηση φυσικά! Την ώρα, λοιπόν, της διακομματικής σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ, ο Βενιζέλος τηλεφώνησε στον Φίλιππο Σαχινίδη και του έδωσε εντολή να θέσει επιτακτικά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, ώστε να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, καθώς και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας, αλλά και το αίτημα να ισχύσουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2013.
Όπως αναμενόταν, ο Στουρνάρας δεν μπορούσε να απαντήσει στο ΠΑΣΟΚ, οπότε αναμένεται νέος γύρος διαβουλεύσεων με τον πρωθυπουργό. Όσο για τον αιφνιδιασμό του ΥΠΟΙΚ εκ μέρους του Βενιζέλου, προφανώς οφείλεται στην – μεγαλύτερη από ποτέ – ενόχληση της Ιπποκράτους από τις μονομερείς κινήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Ανταρσία»
Για να τα πάρουμε όμως με τη σειρά, ένα επεισόδιο στο σίριαλ… «κυβερνητικοί αιφνιδιασμοί», κρίσιμο για το ΠΑΣΟΚ, ήταν η απόφαση Σαμαρά για δημιουργία έξι νέων θέσεων υπουργών αναπληρωτών και μίας θέσης υφυπουργού, για την οποία ούτε ο Βενιζέλος ούτε ο Κουβέλης είχαν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες γκρίνιες από ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αλλά και νέα σενάρια για ανασχηματισμό.
Παρότι το Μαξίμου επιχείρησε – ανεπιτυχώς – να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις αυτές δημιουργήθηκαν για να καλυφθούν… νομικά κενά (!) και ότι αυτό δεν σημαίνει άμεσα κυβερνητικές αλλαγές, η Ιπποκράτους τόνιζε με μια άτυπη ενημέρωση ότι τυχόν εστίαση της δημόσιας συζήτησης στη συγκεκριμένη απόφαση του πρωθυπουργού, και μάλιστα «ερήμην του ΠΑΣΟΚ», ευτελίζει την ανάγκη για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. Και επιπλέον, όπως επισημαινόταν, το κυβερνητικό σχήμα «δεν πρέπει να βολεύει στελέχη», αλλά να είναι λιτό, λειτουργικό και αποτελεσματικό…
Ένα ακόμη ζήτημα, που προκάλεσε μάλιστα «ανταρσία» από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ήταν μία διάταξη για τις ατομικές συμβάσεις των ναυτικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, για την οποία δεν είχαν ενημερωθεί και την καταψήφισαν.
Επιπλέον, είχε προηγηθεί η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, με την Ιπποκράτους να κάνει λόγο για «μέτρο χωρίς λογική», αλλά και χωρίς ωφέλεια για τη συντριπτική πλειονότητα εμπόρων και καταναλωτών, που δοκιμάζει τις αντοχές επιχειρήσεων, μικρομεσαίων εργοδοτών και εργαζομένων, κάνοντας τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να μην το συμπεριλάβει τελικά στο πολυνομοσχέδιο.
Το κερασάκι ήρθε όταν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια, ενός στελέχους που άλλοι αποδίδουν στη ΔΗΜΑΡ και αυτή… στο ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η Ν.Δ. διέρρεε ότι ο Κικίλιας… κάνει ρουσφέτια και στους δύο!

Ενόχληση
Ο Βενιζέλος, μάλιστα, πήρε τηλέφωνο τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη υποστηρίζοντας την παραμονή Κικίλια στον ΟΑΕΔ και εκφράζοντας ακόμη μια φορά την ενόχλησή του για έλλειψη ενημέρωσης, ενώ με ανακοίνωσή της η Ιπποκράτους απάντησε σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, τα οποία αναφέρονταν σε εξυπηρέτηση ρουσφετιών του ΠΑΣΟΚ από τον διοικητή του ΟΑΕΔ.
Χαρακτήρισε «εξοργιστικό» το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, επιδεικνύοντας «το λιγότερο κοινωνική αναλγησία», όπως επεσήμανε, επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως ρουσφέτι. Τελικά η απομάκρυνση Κικίλια – προς το παρόν, όπως διαμηνύουν Συγγρού και Μαξίμου – «πάγωσε» με εντολή Σαμαρά, ώστε να ηρεμήσουν τα… νεύρα των δύο κυβερνητικών εταίρων του.
Αν δεν γίνει αυτός ο… ρημαδοανασχηματισμός, πάντως, τα νεύρα Βενιζέλου δεν προβλέπεται να καλμάρουν εύκολα, ιδίως αν συνεχίσει την ίδια τακτική ο Σαμαράς!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33