search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:24
MENU CLOSE

Ο Άκης, οι εκπλήξεις και η επαρχιωτοπούλα

27.04.2013 21:00
oldphotospod_2504_018_cmyk1366964630.jpg

Οι παίκτες στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου άρχισαν να παίρνουν θέσεις. Με την έναρξη της πολύκροτης δίκης, οι πρώτες κινήσεις έγιναν, αναδεικνύοντας τους βασικούς πρωταγωνιστές.

Οι παίκτες στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου άρχισαν να παίρνουν θέσεις. Με την έναρξη της πολύκροτης δίκης, οι πρώτες κινήσεις έγιναν, αναδεικνύοντας τους βασικούς πρωταγωνιστές. Διότι, πέρα από τον πρώην υπουργό, θέση πρωταγωνιστή διεκδικεί με αξιώσεις και ο ξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο μόνος, από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους, που δήλωσε ένοχος.

Αδιαμφισβήτητα, ο Ζήγρας είναι ο άνθρωπος – κλειδί στην υπόθεση, μια και υπήρξε ο εξ απορρήτων του Τσοχατζόπουλου, ταμίας και διαχειριστής του και φέρεται να γνώριζε όσα και ο ίδιος ο πρώην υπουργός. Θεωρείται βέβαιο πως η υπόθεση Τσοχατζόπουλου δεν θα είχε φτάσει στο ακροατήριο αν ο Ζήγρας δεν είχε δώσει στοιχεία στις δικαστικές αρχές ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη δαιδαλώδη πορεία του μαύρου χρήματος. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο ξάδελφος του Τσοχατζόπουλου δεν έχει ανοίξει ακόμη όλα του τα χαρτιά, αφού θέλει να έχει ο ίδιος τον πρώτο λόγο στις κινήσεις που θα γίνουν ενώπιον του δικαστηρίου.
Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, σχολιάζοντας την κίνησή του να δηλώσει με την έναρξη της διαδικασίας μεταμελημένος και να ζητήσει την επιείκεια του δικαστηρίου, έλεγαν ότι εμμέσως πλην σαφώς υπόσχεται νέες αποκαλύψεις έχοντας μοναδικό στόχο να πέσει στα μαλακά και να βγει από τη φυλακή.
Αν και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι ξεκάθαρο πως τηρούν στάση αναμονής δηλώνοντας αθώοι και θύματα, έγκυροι νομικοί και δικαστικοί κύκλοι λένε πως πρόκειται για μια υπόθεση μοναδική, στην οποία δεν μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις και οι ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή.
Άλλωστε, ανοιχτό άφησε το θέμα των… εκπλήξεων και ο συνήγορος του Γιάννη Σμπώκου, πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών, Τάκης Μιχαλόλιας. «Θα υπάρξουν και εκπλήξεις» απάντησε όταν ρωτήθηκε για τις περίφημες χειρόγραφες σημειώσεις που εμπλέκουν τον εντολέα του στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, δίνοντας τροφή σε εκείνους που ισχυρίζονται πως το πιο πιθανό είναι ότι οι… παίκτες θα υποχρεωθούν να επαναπροσδιορίσουν πολλές φορές τη θέση τους κατά τη διάρκεια της δίκης.

Εκτός πλάνου
Προς το παρόν, οι κατηγορούμενοι έχουν χαράξει την υπερασπιστική τους γραμμή σε μια προσπάθεια να βρεθούν εκτός του πλάνου των ευθυνών, θέλοντας να κρατήσουν με νύχια και με δόντια δεύτερους ρόλους.
Αυτή είναι η εξήγηση που δίνεται στην επιμονή του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου της Βίκυς Σταμάτη, να την αποκαλούν Τσοχατζοπούλου. Πάνω σε αυτήν την κίνηση φαίνεται να έχει χτιστεί ένα ολόκληρο οικοδόμημα, στο οποίο η Βίκυ Σταμάτη εμφανίζεται ως η νεαρή κοπέλα από την επαρχία που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον «αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό».
Πρόκειται για μια προσπάθεια, λένε, να πετάξει από πάνω της το κοστούμι της γυναίκας που κρυβόταν πίσω από τον πανίσχυρο άνδρα και κινούσε τα νήματα. Όσο για το περίφημο σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο ισχυρισμός που θα προβάλει είναι πως αγοράστηκε με δάνειο στο όνομά της επειδή ο Τσοχατζόπουλος δεν μπορούσε, λόγω ηλικίας, να προχωρήσει σε συμφωνία με την τράπεζα.
Ωστόσο, η Βίκυ Σταμάτη, παρά τη χλομή της όψη και τη σεμνή της εμφάνιση στο δικαστήριο, είναι σχεδόν αδύνατο να διώξει από πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν η μοναδική από την οικογένεια του Άκη Τσοχατζόπουλου που κάθισε στο εδώλιο, αφού η κόρη του Αρετή και η πρώην σύζυγός του Γκουντρούν δεν ήρθαν διότι «είναι ράκη», όπως είπε ο συνήγορός τους Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Δεν απέφυγε όμως τα σχόλια όταν στο δεύτερο μέρος της δίκης δεν επέστρεψε στη δικαστική αίθουσα επικαλούμενη αδιαθεσία. Λέγεται πως ο πραγματικός λόγος της απουσίας της ήταν πως δεν ήθελε να φορέσει πάλι τις χειροπέδες για λίγα μέτρα μέχρι να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μη θελήσει να επιστρέψει, όπως έχει δικαίωμα, στη δικαστική αίθουσα στις 8 Μαΐου, ημέρα που θα συνεχιστεί η δίκη.
Πάντως, αν κάτι έγινε αντιληπτό από την πρώτη στιγμή, ήταν πως το βασικό πρόβλημα του Τσοχατζόπουλου, παρά τη βαρύτατη κατηγορία που αντιμετωπίζει, είναι ότι η Βίκυ Σταμάτη εξακολουθεί να παραμένει προσωρινά κρατούμενη στον Κορυδαλλό. Ακόμη και τη στιγμή που ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον κάλεσε να τοποθετηθεί με λίγα λόγια επί του κατηγορητηρίου, εκείνος έθεσε το θέμα της αποφυλάκισης της συζύγου του. «Εμένα κυνηγούσαν και φυλάκισαν τη γυναίκα μου» είπε καταγγέλλοντας κρατική βία εις βάρος της οικογένειάς του.

Πολιτική διάσταση
Η στάση του Τσοχατζόπουλου δεν έκρυβε εκπλήξεις. Ο πρώην υπουργός δήλωσε αθώος, χαρακτηρίζοντας κατάπτυστο το κατηγορητήριο, άφησε αιχμές για άνωθεν παρεμβάσεις επιχειρώντας, όπως αναμενόταν, να δώσει πολιτική διάσταση στην υπόθεση. Γι’ αυτό, άλλωστε, ζήτησε να κλητευθούν μέλη του ΚΥΣΕΑ που συνυπέγραψαν τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις οποίες καλείται να λογοδοτήσει, ανάμεσά τους και οι Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Λαλιώτης και Θόδωρος Πάγκαλος.
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ απαντούσε με σκληρές δηλώσεις στελεχών του, σε μια προσπάθεια να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή με την περίοδο Τσοχατζόπουλου και να… πετάξει από πάνω του τον άνθρωπο που παραλίγο να γίνει πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας, υπογραμμίζοντας πως στο εδώλιο κάθονται η οικογένεια και οι συνεργάτες του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:24