search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:51
MENU CLOSE

Εκμηδενίζονται οι ελπίδες για επιζώντες στο Μπαγκλαντές – 363 οι νεκροί

28.04.2013 06:42
Εκμηδενίζονται οι ελπίδες για επιζώντες στο Μπαγκλαντές - 363 οι νεκροί - Media

«Δεν υπάρχουν πλέον ενδείξεις ζωής κάτω από τα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε την Τετάρτη στο Μπαγκλαντές», ανακοίνωσαν σήμερα τα συνεργεία διάσωσης

«Δεν υπάρχουν πλέον ενδείξεις ζωής κάτω από τα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε την Τετάρτη στο Μπαγκλαντές», ανακοίνωσαν σήμερα τα συνεργεία διάσωσης, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό σε τουλάχιστον 363 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και σε 1.200 των τραυματιών.
 
«Κατά τα φαινόμενα δεν υπάρχουν πλέον ενδείξεις ζωής κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μπανγκλαντές Αχμεντ Αλι τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μηχανήματα καθαρισμού του σημείου αρχίζουν από το μεσημέρι της Κυριακής τις εργασίες για την απομάκρυνση κομματιών τσιμέντου και σοβάδων, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθούν τυχόν επιζώντες.
 
«Με τον στρατό αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε βαρύ εξοπλισμό όπως γερανούς, για να απομακρύνουμε τους σοβάδες και τα κομμάτια τσιμέντου. Η ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε να βρούμε κάποιους επιζώντες κάτω από τα ερείπια», διευκρίνισε.
 
Η κατάρρευση το πρωί της Τετάρτης του Ράνα Πλάζα, ενός οκταώροφου κτιρίου που κατασκευάστηκε χωρίς να έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες στο Σαβάρ, ένα προάστιο στη Ντάκα, προκάλεσε οργή και θύελλα αντιδράσεων για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίες. Στο κτίριο λειτουργούσαν πέντε βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων για λογαριασμό δυτικών εταιριών.
 
Από την Τετάρτη τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι έχουν διασωθεί, μεταξύ τους τέσσερις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αλλά τα ξημερώματα, οι τελευταίες εκκλήσεις για βοήθεια που προέρχονταν από ένα μπλοκ τσιμέντου και χάλυβα σίγησαν.
 
Σύμφωνα με την ένωση κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων του Μπαγκλαντές, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι εργάζονταν στο κτίριο που κατέρρευσε.

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που κατέρρευσε
 
Οι αρχές του Μπανγκλαντές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του οχταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε.
 
«Συνελήφθη και θα δικαστεί», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Σαμσούλ Χάκ Τούκου. Πρόκειται για τον επιχειρηματία Σοχέλ Ράνα μέλος του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος πιστεύεται ότι παραβίασε τον κατασκευαστικό κώδικα της χώρας.
 
Σύμφωνα με τον Μουκλεζούρ Ραχμάν, αρχηγό της επίλεκτης μονάδας της αστυνομίας του Μπανγκλαντές, ο Ράνα συνελήφθη στην πόλη Μπεναπόλ, στα σύνορα με την Ινδία και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Ντάκα.
 
Τρεις ιδιοκτήτες βιοτεχνιών ετοίμων ενδυμάτων που στεγάζονταν στο κτίριο το οποίο κατέρρευσε, συνελήφθησαν χθες και πρόκειται να απαντήσουν στις κατηγορίες για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια».
 
Ο ένας εξ αυτών είναι ο Αμινούλ Ισλάμ, συνέταιρος ενός Ισπανού επιχειρηματία, του Νταβίντ Μαγιόρ, από τους κυριότερους υπόπτους που αναζητούν οι αρχές.
 
Ο Μαγιόρ είναι γενικός διευθυντής της Phantom-Tac, μιας εταιρείας η οποία μαζί με τις εταιρείες Phantom Apparels (Μπανγκλαντές) και Textile Audit Company (Ισπανία) ήταν εγκατεστημένες σε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά μέτρα στο κτίριο που κατέρρευσε.
 
Εργάτες δήλωσαν ότι μια ημέρα πριν από την κατάρρευση είχαν παρατηρήσει ρωγμές στο κτίριο, αλλά οι εργοδότες τους τούς ανάγκασαν να μπουν σ' αυτό την επομένη και να εργαστούν.
 
Τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την κατάρρευση του κτιρίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:51