search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:55
MENU CLOSE

Κύπρος και Ελλάδα

30.04.2013 09:59
oldphotossel.551367229843.jpg

Μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 η Ελλάδα ήταν μια μικρή χώρα με έκταση περίπου 65 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα (έφθανε έως τη Θεσσαλία) και 2,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Των Θ. Αυγερινού και Β. Παπαθανασίου,
συνταξιούχων καθηγητών Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης

Μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 η Ελλάδα ήταν μια μικρή χώρα με έκταση περίπου 65 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα (έφθανε έως τη Θεσσαλία) και 2,5 εκατομμύρια κατοίκους. Όμως μέχρι τότε αυτό δεν εμπόδιζε τους Έλληνες να πιστεύουν πως μπορούσαν να νικήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να ξαναπάρουν την Κωνσταντινούπολη, αφού η παράδοση έλεγε: «Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θα ’ναι». Έτσι, τη δεκαετία του 1890, οι υπερπατριώτες ανάγκασαν την κυβέρνηση της Αθήνας να κηρύξει το 1897 τακτικό πόλεμο εναντίον των Τούρκων, από τον οποίο βγήκαμε βαριά ηττημένοι.
Όταν στη δεκαετία του 1950 η Κύπρος και η Ελλάδα δονούνταν από τις κραυγές «Ένωση», «Ένωση» και οι Άγγλοι ήταν ανένδοτοι, λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή και το Σουέζ, οι Κύπριοι αδελφοί ξεκίνησαν την αντίσταση με την ΕΟΚΑ, που παρ’ όλες τις επιτυχίες των αποικιοκρατών κατάφεραν να τους λυγίσουν, ώστε ένας νεοδιορισθείς κυβερνήτης είπε τότε στον αρχιεπίσκοπο Μακάριο ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να κάνουν λίγο καιρό υπομονή και ύστερα το νησί θα αποκτούσε την ανεξαρτησία του, για να μπορεί να ενωθεί με την Ελλάδα. Αυτή η ρύθμιση δεν άρεσε πάλι στους υπερπατριώτες, οι οποίοι χαρακτήρισαν μια τέτοια συμφωνία ως προδοσία, ώστε, μέσω της ΕΟΚΑ Β’, ξανάρχισαν τα χτυπήματα κατά των Βρετανών, γεγονός που τους πείσμωσε και απέσυραν την πρότασή τους, με αποτέλεσμα τις γνωστές εξελίξεις.
Οι τριβές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δεν άρεσαν στους Αμερικανούς, γι’ αυτό το 1963-64 πρότειναν στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το σχέδιο «Άτσεσον», που προέβλεπε την ενσωμάτωση του νησιού στην Ελλάδα, με την παραχώρηση ενός μικρού τμήματος της βόρειας περιοχής στην Τουρκία. Ο «Γέρος της Δημοκρατίας» και κυβερνήτης της χώρας έφερε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ένωσης Κέντρου, για να έχει τη γνώμη των συνεργατών του. Εκεί ξεσηκώθηκαν πάλι οι υπερπατριώτες και χαρακτήρισαν μια τέτοια συμφωνία ως προδοσία, ώστε ο Γ. Παπανδρέου είπε εκείνο το γνωστό: «Κάποιον του χάριζαν έναν γάιδαρο και αυτός τον κοίταζε στα δόντια». Έτσι η πρόταση ναυάγησε.
Τελικά το 1974 προέκυψαν πάλι οι υπερπατριώτες χουντικοί, που χαρακτήρισαν τον κυβερνήτη του νησιού αρχιεπίσκοπο Μακάριο προδότη, και κινήθηκαν να τον δολοφονήσουν. Η προσπάθεια ευτυχώς απέτυχε, αλλά έδωσε το άλλοθι στην Τουρκία να επέμβει με τον «Αττίλα», που είχε τις γνωστές συνέπειες.

Τα σημερινά δεδομένα
Σήμερα το νησί είναι διχοτομημένο και οι προσπάθειες που έγιναν με το σχέδιο «Ανάν» απέτυχαν. Οι συζητήσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων διαρκούν περισσότερο από 30 χρόνια, προκειμένου να ενωθεί πάλι το νησί, αλλά αποτέλεσμα δεν έρχεται. Άσχετα από τις τελευταίες τραπεζικές εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, οι Ελληνοκύπριοι αδελφοί φάνηκαν έξυπνοι και ικανοί, ώστε δημιούργησαν μια ανθούσα οικονομία και παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, χαρτογράφησαν την ΑΟΖ στις νότιες θάλασσες του νησιού, με προοπτικές να επιτύχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την άντληση υδρογονανθράκων, που θα φέρουν μεγάλα έσοδα και θα δώσουν σημαντική οικονομική ανάσα στους αδελφούς μας.
Όμως οι Τούρκοι άρχισαν ήδη το γνωστό παιχνίδι των απειλών. Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου είπε ότι αν οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν μερίδιο από την άντληση του φυσικού αερίου της ανατολικής πλευράς της ΑΟΖ, τότε δεν μένει άλλη λύση από την οριστική διχοτόμηση του νησιού και της δημιουργίας δύο κρατών. Οι θέσεις αυτές της Τουρκίας θα πρέπει να συζητηθούν και να διερευνηθούν διεξοδικά από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, γιατί μπορεί να σήμανε η ώρα της «Ένωσης».

Η νέα κατάσταση
Προσωπικά πιστεύουμε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος εσωκλείει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί πάλι από τους υπερπατριώτες ως «προδοσία». Εν τούτοις εμείς θεωρούμε πως η ανάλυση της παρούσης κατάστασης δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος της πατρίδας μας και γενικά του ελληνικού έθνους. Ας δούμε λοιπόν όλες τις παραμέτρους:
Ιστορικά η Τουρκία αποδείχθηκε ο κακός δαίμονας του ελληνισμού, που επηρέασε για αιώνες αρνητικά τις τύχες μας. Όμως μέσα από την πορεία της αντιπαλότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διαπιστώνει κανείς ότι ο κόσμος αλλάζει και εξελίσσεται. Η σημερινή Τουρκία, αν και είναι μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, δεν είναι πια η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Ελλάδα δεν είναι το κρατίδιο της βασιλείας του Όθωνα. Ακόμη βλέπουμε ότι οι Τούρκοι πολιτικοί πήραν το επάνω χέρι στους στρατιωτικούς, που πάντα έχουν φασιστική νοοτροπία.
Πέρα από μισό αιώνα βρισκόμαστε δίπλα – δίπλα με τους Τούρκους στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, έστω κι αν αυτή η σχέση δεν μας απαλλάσσει από το να είμαστε συνεχώς με το όπλο παρά πόδα, να διατηρούμε πολυάριθμο στρατό και να ξοδεύουμε διαρκώς για εξοπλισμούς κολοσσιαία ποσά, προκειμένου να επιτυγχάνουμε κάποια ισορροπία δυνάμεων. Σήμερα, παρ’ όλες τις αντιθέσεις, ζούμε σε μια ειρηνική και οικονομικά δεμένη Ευρώπη, που βαδίζει σε μια πολυπολιτισμική Ομοσπονδία των λαών και σε χρόνο Χ θα αποτελεί ένα κράτος. Εν τούτοις η Ελλάδα αντιμετωπίζει συνεχώς τον μόνιμο βραχνά της Τουρκίας, που δεν της επιτρέπει ποτέ να εφησυχάζει.
Μεταξύ των δύο κρατών υπάρχει η αμετακίνητη διαμάχη για τα δικαιώματα της θάλασσας. Εμείς υποστηρίζουμε την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας, βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, αλλά η Τουρκία αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα, γιατί δεν το έχει υπογράψει. Από το τέλος της δεκαετίας του 1970 βρισκόμαστε σε διαμάχη με τους Τούρκους, για τα δικαιώματα του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τίποτε, γιατί τόσο οι Τούρκοι όσο και εμείς θεωρούμε πως δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο (Ανδρέας Παπανδρέου: «Βυθίσατε το ‘‘Χόρα’’»).
Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε κοντά στις υφαλοκρηπίδες και ο θεσμός των ΑΟΖ, που αφορούν τα θαλάσσια πετρελαϊκά κοιτάσματα, τα οποία μπορούν με τη νέα τεχνολογία να αντληθούν, ανεξάρτητα από το βάθος όπου βρίσκονται. Η Ελλάδα καθόρισε ήδη στο Αιγαίο διάφορες ΑΟΖ και θέλει αργά ή γρήγορα να τις εκμεταλλευτεί. Όμως πάλι οι Τούρκοι εγείρουν αξιώσεις, ώστε μια μονομερής κίνηση εσωκλείει κινδύνους.
Λόγω αυτής της κατάστασης, πρόσφατα, μέσα στο 2013, οι Αμερικανοί συνέστησαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία να μην λάβουν υπόψη τους το διεθνές δίκαιο και να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες. Αντίθετα, αν η οποιαδήποτε ενέργεια γινόταν κατόπιν συνεννόησης, θα ήταν προς όφελος και των δυο γειτόνων. Μήπως ήρθε η ώρα να εξεταστεί από την αρχή και συνολικά η κατάσταση των σχέσεών μας με τους άσπονδους γείτονες, επειδή είναι πολυδιάστατες και αυτό θα προσέφερε, ίσως, πολλά πλεονεκτήματα στην πατρίδα μας;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:54