search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:15
MENU CLOSE

Αναστασιάδης: Δυνατότητα δίωξης Προέδρου Δημοκρατίας, άρσης της ασυλίας βουλευτών

29.04.2013 12:06
Αναστασιάδης: Δυνατότητα δίωξης Προέδρου Δημοκρατίας, άρσης της ασυλίας βουλευτών - Media

Νέα δέσμη μέτρων, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, καθώς και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας με εναλλαξιμότητα και μετατάξεις, ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στην Κύπρο.

Νέα δέσμη μέτρων, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, καθώς και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας με εναλλαξιμότητα και μετατάξεις, ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στην Κύπρο.
 
Συγκεκριμένα, αφορούν στη σύσταση και λειτουργία Σώματος Συντονισμού του κυβερνητικού έργου και των μνημονιακών αναγκών.
 
Ξεχωρίζει, επίσης, η πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος για διεύρυνση των αδικημάτων, για τα οποία μπορεί να διωχθεί ποινικώς ακόμη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παράλληλα, αίρεται η ασυλία των βουλευτών για όλες τις μορφές αδικημάτων και ρυθμίζονται νομοθετικά οι ποινικές και αστικές ευθύνες των υπουργών και ανεξαρτήτων αξιωματούχων για πράξεις ή παραλήψεις τους κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Διευρύνεται ο κατάλογος των αξιωματούχων, οι οποίοι υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.Οι δηλώσεις τους θα ελέγχονται από ειδική επιτροπή και θα δημοσιοποιούνται οι σχετικές εκθέσεις.
 
Τα ομόφωνα ευρήματα της ερευνητικών επιτροπών, δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, θα είναι δεσμευτικά για υπό διερεύνηση πολιτειακό αξιωματούχο, ενώ παρέχεται στον γενικό εισαγγελέα η δυνατότητα να διορίζει ποινικούς ανακριτές.
 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε, ακόμα, αποφάσεις για διασφάλιση χρηστής διοίκησης και διαφάνειας. Μεταξύ άλλων, καθιερώνεται η υποχρέωση αιτιολόγησης και δημοσιοποίησης αποφάσεων για κατακύρωση προσφορών του δημόσιου τομέα, ενώ συστήνεται Επιτροπή Ελέγχου σε κάθε υπουργείο για να παρακολουθεί τις καταγγελίες και να υλοποιεί παρατηρήσεις που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
 
Υποχρεούνται εξάλλου τα ελεγχόμενα υπουργεία ή δημόσιοι Οργανισμοί με την κατάθεση των ετήσιων προϋπολογισμών τους στη Βουλή να υποβάλουν και λεπτομερή έκθεση συμμόρφωσης και εφαρμογής των καταγγελιών ή παρατηρήσεων ενώ αντίστοιχα μέτρα θα εφαρμοστούν στους Δήμους και τις Κοινότητες.
Τα πρακτικά των συνεδριάσεων κάθε Αρχής ή Οργάνου του δημοσίου θα δημοσιοποιούνται, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από τους πολίτες.
Ενισχύεται, επίσης, ο ρόλος της Επιτρόπου Διοικήσεως με την παραχώρηση δυνατότητας διαμεσολάβησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό της συμμόρφωσή τους στις υποδείξεις της και σε περίπτωση άρνησης της δίνεται η δυνατότητα υποβολής έκθεσης στο υπουργικό συμβούλιο.
 
Τέλος, καθορίζονται οι αστικές και ποινικές ευθύνες των λειτουργών του δημοσίου για ζημιές που προκαλούνται από ασύγγνωστη αμέλεια ή δόλιες συμπεριφορές που συνιστούν διαπλοκή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:15