search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:45
MENU CLOSE

Υγεία: Τα ‘χαμε χύμα, ήρθε και το ΔΝΤ…

28.04.2010 04:20
Υγεία: Τα

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ στη φάση που διανύουμε είναι η συστηματική διενέργεια αρτοκλασιών «Υπέρ Υγείας» των φιλάσθενων πολιτών… Ακραία τοποθέτηση; Όχι και τόσο.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ στη φάση που διανύουμε είναι η συστηματική διενέργεια αρτοκλασιών «Υπέρ Υγείας» των φιλάσθενων πολιτών… Ακραία τοποθέτηση; Όχι και τόσο. Φορώντας τους τελευταίους μήνες τα βαριά, αστιγματικά γυαλιά της ανάγκης για έλεγχο των υπέρογκων υγειονομικών δαπανών, η ηγεσία του ΥΥΚΑ αντιμετώπισε άκρως μυωπικά –παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις-  τον κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας. Στο πεδίο της νοσοκομειακής περίθαλψης, οι εμπλοκές υπήρξαν σταδιακές και κλιμακούμενες. Οι Διοικητές καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να αναλάβουν καθήκοντα (όσοι ανέλαβαν), τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν, οι επαμφοτερίζουσες προμήθειες υλικών εξακολούθησαν να γίνονται με προβληματικό τρόπο και οι νοσοκομειακοί γιατροί (απλήρωτοι κάθε τόσο), έχοντας βαρεθεί να επιστρατεύουν την προσωπική τους καλλιφωνία προκειμένου να συνοδεύεται κάθε φορά αξιοπρεπώς η ξεκούρδιστη περίθαλψη, προχώρησαν στην Επανάσταση της Εφημερίας. Εφάρμοσαν δηλαδή τα προβλεπόμενα από το νόμο σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των βαρδιών τους. Αυτό επέφερε σταδιακά, σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Υγειονομικών Ιδρυμάτων…. Προβλήματα…, που οι νέες Διοικήσεις ή και οι Διοικήσεις των Διοικήσεων, αντί να τα αντιμετωπίσουν με κατανόηση, επιχείρησαν σε ορισμένες περιπτώσεις να τα «μεριάσουν» και να «διαβούν» με σκοπό να μεγαλουργήσουν σε επίπεδο διαχείρισης κρίσης… Κι ανάμεσα σε όλα τα προϋπάρχοντα θέματα ήρθαν και οι επιβεβλημένες από τη δημοσιονομική συγκυρία, μισθολογικές περικοπές, να δώσουν τη χαριστική βολή στο ηθικό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που ακόμα περιμένει τις λυτρωτικές, αργόσυρτες προσλήψεις του ΑΣΕΠ για να ελπίσει σε έναν κάποιο ωραριακό εξανθρωπισμό…

Έτσι, οι φωνές διαμαρτυρίες από όλη την Ελλάδα υπήρξαν τον τελευταίο μήνα πυκνές. Γιάννενα, Αίγιο, Κόρινθος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Βέροια, Φλώρινα  και άλλες πόλεις με πάσχοντα νοσοκομεία (μηδέ της Αθήνας και του Πειραιά εξαιρουμένων) έζησαν, ζουν και υπόσχονται να ζήσουν, περιόδους μεγάλης αναμπουμπούλας. Χαρακτηριστικότερη όλων, υπήρξε η περίπτωση των δέκα παθολόγων από τη Λευκάδα που, την περασμένη εβδομάδα, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, υπέβαλαν ομαδική παραίτηση καταγγέλλοντας με πάθος την απαξίωση του δημόσιου συστήματος, τις αυταρχικές μεθοδεύσεις κάποιων προϊσταμένων τους, τον εξευτελισμό των ειδικοτήτων και την επικινδυνότητα των συνθηκών περίθαλψης στο νοσοκομείο τους.

Και πριν καλά- καλά κατακάτσει ο κουρνιαχτός, πέρασε και το ΔΝΤ από το ΥΥΚΑ για να τσεκάρει τα έργα και τις ημέρες της Υγείας των Ελλήνων. Εννοείται ότι η υπουργός είχε προαλειφτεί (με φορμόλη)  για την επίμαχη συνάντηση προαναγγέλλοντας από την προηγούμενη εβδομάδα τη συγχώνευση κάμποσων Υπηρεσιών Πρόνοιας και ενδεχομένως, ορισμένων μικρών νοσοκομείων. Η προσηνής υπουργός ανέφερε ευπειθώς στους προϊσταμένους της ότι έχει επιφορτίσει δύο ορκωτούς λογιστές με το καθήκον του ελέγχου των οικονομικών του παρελθόντος κι ότι αναμένεται –βάση των ειλημμένων αποφάσεων και μέτρων- να περισταλούν οι νοσοκομειακές δαπάνες κατά 10% το 2010 κι άλλο τόσο το 2011. Σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για τακτοποίηση στον χώρο των προμηθειών και των φαρμάκων κι ότι αυτές τις μέρες περνάνε από τη Βουλή διατάξεις που επιτρέπουν ελέγχους και εξοικονομήσεις. Τα καινούργια χρέη των νοσοκομείων, υπογράμμισε η υπουργός, ανέρχονται στο ποσό των 880 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 640 εκατ. είναι χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς το ΕΣΥ.

Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις, ενημέρωσε ότι μόλις πάρει σάρκα και οστά ο «Καλλικράτης»  θα δρομολογηθούν κι αυτές νομοθετικά….

Επιτρέποντας ωστόσο στη Ρόζα Λούξεμπουργκ να ζήσει για λίγο μέσα της, η υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να υπακούσει σε τυχόν κελεύσματα του ΔΝΤ για μείωση προσωπικού και συρρίκνωση των παροχών… Το παραμορφωμένο κοινωνικό πρόσωπο της Υγείας σκοπεύει πάση θυσία …να το προστατεύσει…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:39