search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:26
MENU CLOSE

Οι τύποι με τις κελεμπίες και το νέο Χωροταξικό…

30.04.2013 21:00
oldphotos113654701367310837.jpg

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στους Αμπελοκήπους. Τόσο περίεργα, που δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στους Αμπελοκήπους. Τόσο περίεργα, που δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε. Όπως λένε, μόλις πέσει ο ήλιος και το σκοτάδι ρίξει το πέπλο του, στην οδό Αμαλιάδος 17, όπου βρίσκεται το ΥΠΕΚΑ, οι περίοικοι βλέπουν, το τελευταίο διάστημα, να κυκλοφορούν διάφοροι τύποι με άσπρες κελεμπίες.

Η ιστορία έχει αποκτήσει διαστάσεις αστικού μύθου, αφού όχι μόνον οι γείτονες του υπουργού αναπληρωτή Σταύρου Καλαφάτη, αλλά και εργαζόμενοι στο υπουργείο είναι πεπεισμένοι ότι τα βράδια κόβουν βόλτες στους διαδρόμους Καταριανοί κρατώντας ντοσιέ με απαιτήσεις.
Όσοι έχουν πειστεί για την παρουσία των κελεμπιοφόρων, επιμένουν ότι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε τις υποκλίσεις στον εμίρη του Κατάρ ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί τους έγινε κακό σπυρί και δύσκολα θα ξεμπερδέψουν. Γι’ αυτό και έχουν αρχίσει να σβήνουν και να ξαναγράφουν το Χωροταξικό για τον Τουρισμό ερήμην των επιστημόνων των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίοι μαθαίνουν τα νέα από τις ειδήσεις, εάν και όποτε βγουν.
Το «Π» έχει στη διάθεσή του τη νέα εκδοχή του Χωροταξικού για τον Τουρισμό, για το οποίο οι πληροφορίες λένε ότι θα ξαναβγεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα. Και πρόκειται για το ειδικό πλαίσιο που είχε βγει στη διαβούλευση τον περασμένο Μάρτιο και λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2012, παρουσιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τον υπουργό αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη.
Οι δύο υπουργοί τότε, είχαν παρουσιάσει το Χωροταξικό ως πανάκεια για τη νόσο της ανάπτυξης και είχαν υποστηρίξει ότι στοχεύουν «στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τουριστικό κλάδο, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πρωτοπόρος στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στην τουριστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου».
Τι άλλαξε λίγους μήνες μετά και το ειδικό πλαίσιο το έφαγε η μαρμάγκα; Το είδε η «επιχειρηματικότητα» και έκοψε λάσπη; Και γιατί κάποιοι «εξωσχολικοί», όπως λένε χαριτολογώντας εργαζόμενοι στο ΥΠΕΚΑ, το σβήνουν και το ξαναγράφουν; Με υποδείξεις ποιων και γιατί; Μήπως δόθηκαν στον σεΐχη – ή σε άλλους, τύπου σεΐχηδων, επίδοξους επενδυτές – υποσχέσεις για να κτίσει στην Οξιά, ενώ ακόμα και οι γίδες του νησιού γνωρίζουν ότι μπορεί να χτίσει μόλις μια μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ. και αποθήκες για να φυλάει τα αγροτικά του εργαλεία επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ.;
Ρωτάμε μήπως… Μήπως ξέρουν κάτι περισσότερο Σαμαράς και Μυταράκης; Μήπως κάποιοι, προκειμένου να καλοπιάσουν τον σεΐχη, την έκαναν την αβαρία;
Νατούρα να φύγουμε…
Οι αλλαγές που δρομολογούνται κινούνται στη λογική «δώσε κι εμένα μπάρμπα». Είναι χαρακτηριστικό ότι το γράψε – σβήσε επικεντρώνεται σε δύο κυρίως σημεία και συγκεκριμένα:
• Στο τι θα επιτραπεί να κτιστεί σε όλα τα ακατοίκητα νησιά της χώρας.
• Στις περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών.
Ειδικότερα για τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, στο διορθωμένο Χωροταξικό για τον Τουρισμό υπάρχει πρόβλεψη για την κατ’ εξαίρεση δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων ακόμα και στις περιοχές που δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα προστασίας!
Συγκεκριμένα οι νέες προβλέψεις για τις περιοχές Natura στο διορθωμένο κείμενο είναι οι εξής:
• Η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων (τουριστικών δραστηριοτήτων) είναι δυνατή σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 στην περίπτωση όπου η χρήση έχει προβλεφθεί από το Π.Δ. προστασίας, στη βάση επαρκούς τεκμηρίωσης της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και του σχεδίου διαχείρισης, και η χωροθέτηση έχει αξιολογηθεί ως επιτακτικού δημόσιου οικονομικού ή κοινωνικού συμφέροντος, διασφαλίζει την προστασία και διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου, βάσει ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, κατά τις προβλέψεις του Ν. 4014/2011, και έχουν προβλεφθεί, όπου απαιτείται, ικανά κατά περίπτωση αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η συνολική συνοχή του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
• Κατ’ εξαίρεση και για περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπου δεν έχει εκδοθεί Π.Δ. προστασίας και στις περιπτώσεις επαρκούς τεκμηρίωσης, κατά τη σύνταξη μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης για την αξιολόγηση του επιτρεπτού της υλοποίησης του έργου με βάση τις διατάξεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων υπό τις προϋποθέσεις ικανών αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία θα αναδεικνύουν και θα αξιοποιούν την εν λόγω περιοχή με σχεδιασμό και παρεμβάσεις προστασίας και αειφορίας, ώστε να διασφαλιστεί η συνολική συνοχή της προστατευόμενης περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων πρέπει να δίδεται η δέουσα βαρύτητα στην οικολογική συνιστώσα.
Το… «ακατοίκητο»
Η δεύτερη διόρθωση που έχει γίνει στο κείμενο έχει να κάνει με τη δυνατότητα τουριστικών εγκαταστάσεων στα ακατοίκητα νησιά της χώρας. Σύμφωνα με το προηγούμενο Χωροταξικό, επιτρεπόταν η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων με τον όρο ότι η κάλυψή τους δεν θα υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού, τηρουμένης της λοιπής νομοθεσίας.
Το σημείο αυτό διορθώθηκε και πλέον προβλέπει ότι επιτρέπεται η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά με τη μορφή τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων ως εξής:
• Για την έκταση από 500 έως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,05. Για την έκταση ανάμεσα από 2.000 έως 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,03. Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,01.
• Για τη χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου αξιοποίησης των ακατοίκητων νησιών γίνεται ο γενικός σχεδιασμός του επενδυτικού σχεδίου με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει την οριοθέτηση της έκτασης προς αξιοποίηση, τον καθορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων γης και των ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης για την ανέγερση, επέκταση, μετατροπή ή μετασκευή κτηρίων και εγκαταστάσεων.
Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι κυβερνητικοί «εγκέφαλοι» και τα διάφορα συμφέροντα για να κτίσουν τα πάντα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:25