search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:42
MENU CLOSE

Μια αξιοπρεπής οικογένεια

01.05.2013 21:00
Μια αξιοπρεπής οικογένεια - Media

Ιρανός ακαδημαϊκός που έχει ζήσει κι εργαστεί για πάνω από δυο δεκαετίες στη Δύση, ο Αράς επιστρέφει στην πατρίδα του για να διδάξει. Μόνο που, όπως συχνά συμβαίνει με όσους ωθούνται στην επιστροφή από νόστο, η κάποτε οικεία γη του μοιάζει πλέον με περίπλοκο, καφκικό τοπίο.

Σκηνοθεσία: Μασούντ Μπακσί
Πρωταγωνιστούν: Μπαμπάκ Χαμιντιάν, Μερντάντ Σεντιγκιάν, Μεχράν Αχμαντί, Αχού Κεραντμάντ
 
Ιρανός ακαδημαϊκός που έχει ζήσει κι εργαστεί για πάνω από δυο δεκαετίες στη Δύση, ο Αράς επιστρέφει στην πατρίδα του για να διδάξει. Μόνο που, όπως συχνά συμβαίνει με όσους ωθούνται στην επιστροφή από νόστο, η κάποτε οικεία γη του μοιάζει πλέον με περίπλοκο, καφκικό τοπίο. Οικογενειακές και οικονομικές ίντριγκες, αυστηρή επιτήρηση και χαοτική γραφειοκρατία, όλα μοιάζουν δύσκολα στην αναγνώριση και την αποκωδικοποίηση.
 
Όπως και το έξοχο «Ένας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί, το «Μια αξιοπρεπής οικογένεια» ανήκει στην φουρνιά των ιρανικών ταινιών που μιλούν για την τεταμένη κατάσταση της χώρας τους μέσα από οικουμενικές ιστορίες, χωρίς υπερβολική οργή ή πικρία. Η ταινία του Μπακσί θα μπορούσε να ενταχθεί στο «δυτικό» είδος των μαφιόζικων φιλμ, την ίδια στιγμή που διαβάζεται ως σύγχρονη τραγωδία και ως κοινωνική αλληγορία. Ο συνδυασμός των διαφορετικών επιπέδων ανάγνωσης δεν πέφτει βαρύς στον πρώην ντοκιμαντερίστα Μπακσί, που ψάχνει εμφανώς να βρει το στιλ του και καμιά φορά παραπατά, ή απλώς παρασέρνεται, στις δύσκολες στροφές του πολύπλευρου μύθου. Ευτυχώς ο Ιρανός σκηνοθέτης δεν ξεχνά το στόχο του, και ολοκληρώνει μια σύνθετη φιλμική ερώτηση γύρω από την ταυτότητα του τόπου του.   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:41