search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:14
MENU CLOSE

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για «ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις»

27.04.2010 16:17
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για «ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» - Media

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από την Τρίτη 27 Απριλίου και μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 7 Μαΐου σχέδιο νόμου  για «ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις». Στο νομοσχέδιο  εντάσσεται η Κοινοτική Οδηγία 2008/52/ΕΚ της 21ης Μαΐου 2008.

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από την Τρίτη 27 Απριλίου και μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 7 Μαΐου σχέδιο νόμου  για «ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις». Στο νομοσχέδιο  εντάσσεται η Κοινοτική Οδηγία 2008/52/ΕΚ της 21ης Μαΐου 2008.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή στην εθνική έννομη τάξη του θεσμού της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η διαμεσολάβηση αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία τα μέρη, με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου τρίτου προσώπου – του διαμεσολαβητή – προσδιορίζουν τα θέματα και το αντικείμενο της μεταξύ τους διαφοράς, ερευνούν τις εναλλακτικές λύσεις για την επίλυσή τους και επιχειρούν να καταλήξουν με συναινετικό τρόπο σε συμφωνία που ικανοποιεί τα αληθινά συμφέροντά τους».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η προσφυγή στη διαμεσολάβηση γίνεται με πρωτοβουλία των μερών και αποτελεί μη δεσμευτική, καθαρά ιδιωτική, μέθοδο επίλυσης των διαφορών. Συνεπώς, η κρατική δικαιοσύνη δεν αμφισβητείται, δεν «ιδιωτικοποιείται», όχι μόνο γιατί δεν αποκλείεται η ευχέρεια της προσφυγής σε αυτήν, αλλά και γιατί ουδείς δικαιούται να την «επιβάλλει», εφόσον οι πολίτες επιλέγουν αυτοί άλλους εναλλακτικούς τρόπους, αποτελεσματικότερους, για την επίλυση της διαφοράς τους».

Σημειώνεται ακόμη ότι «ο μεγάλος φόρτος των δικαστηρίων, η συχνή κατάχρηση δικονομικών δυνατοτήτων, ελλείψεις και δυσλειτουργίες στην υλικοτεχνική υποδομή επηρεάζουν αναπόφευκτα την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης, με συνέπεια τις τελευταίες δεκαετίες να έχουν αναπτυχθεί και σε πολλές άλλες χώρες διαδικασίες εναλλακτικές προς τη δικαστική διαδικασία εν γένει και ιδίως προς την δίκη, που περατούται με την έκδοση δικαστικής απόφασης».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:13