search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:31
MENU CLOSE

Πολιτική αποτυχία, αποθέωση του ευτελισμού

06.05.2013 21:00
Πολιτική αποτυχία, αποθέωση του ευτελισμού - Media

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πέφτει όλο και πιο χαµηλά στην προσπάθειά του να νοµιµοποιήσει έναντι εξευτελιστικών ρυθµίσεων πάσης φύσεως αυθαίρετες κατασκευές προς άγραν «πελατών» και φραγκοδίφραγκων.

Το νέο σχέδιο νόµου για την τακτοποίηση – νοµιµοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών, ο τρίτος νόµος µέσα σε δυο χρόνια, αποτελεί ωδή στην κακώς εννοούµενη µπακαλική, αποθέωση µιας ιδιότυπης µηρυκαστικής πολιτικής, που αναµασά και τελικά το µόνο που καταφέρνει είναι να καταπίνει αµάσητη κάθε παρανοµία και κάθε έννοια του κατ’ ευφηµισµόν λεγόµενου κράτους δικαίου.
 
Οι νέες ρυθµίσεις που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ρυθµίσεις που µε ένα πεντακοσάρικο δίνουν άφεση αµαρτιών σε οποιαδήποτε παρανοµία, ανεξαρτήτως του βαθµού αυθαιρεσίας και της χρήσης της αυθαίρετης κατασκευής, αποτελούν ωµή οµολογία πολιτικής αποτυχίας και πρόκληση προς κάθε νόµιµο πολίτη που µε κόπο και κόστος τήρησε τους νόµους της πολιτείας. Αποτελούν απλώς µια προσπάθεια να µαζέψουν ψίχουλα στην προσπάθεια να πληρώσουν τους δανειστές αλλά και εναρκτήριο λάκτισµα για τη δηµιουργία της επόµενης γενιάς αυθαιρέτων που θα αναµένει τον επόµενο υπουργό ΠΕΚΑ για να επιβραβεύσει την παρανοµία της µε ακόµα λιγότερα χρήµατα, µε ακόµα πιο εξευτελιστικές ρυθµίσεις.
 
Κράτος αδίκου
 
Στο θέµα της νέας προσπάθειας να δοθεί αντί ούτε καν πινακίου φακής γενική αµνηστία σε όλα τα «πολεοδοµικά και περιβαλλοντικά εγκλήµατα» που έχουν διαπραχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα, το WWF Ελλάς έθεσε και ένα ακόµα θέµα µε επιστολή στον επικεφαλής της Task Force , Χορστ Ράιχενµπαχ, η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο της Κοµισιόν Μανουέλ Μπαρόζο.
 
Πρόκειται για το θέµα της «δηµιουργίας» ενός κράτος αδίκου που µε τη βούλα της τρόικας παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου ακόµα και τη Συνθήκη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως υπογραµµίζει ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης ∆ηµήτρης Καραβέλας στην επιστολή του, «η άνευ όρων νοµιµοποίηση παράνοµων κτισµάτων και χρήσεων γης»:
 
Παραβιάζει τη Συνθήκη της Ε.Ε. που προβλέπει την ασφάλεια δικαίου ως θεµελιώδη αρχή που είναι κοινή για όλα τα κράτη -µέλη.
Παραβιάζει τη Συνθήκη της Ε.Ε. που θέτει ως στόχο την προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, καθώς και τη συνετή και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.
Είναι περιβαλλοντικά εγκληµατική, καθώς δεν εκτιµάται από πουθενά η περιβαλλοντική επιβάρυνση, ειδικά σε προστατευόµενες και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.
Αποτελεί διάκριση εις βάρος των νοµοταγών πολιτών που υπέστησαν το διοικητικό και οικονοµικό βάρος της τήρησης των διαδικασιών δόµησης και χρήσης γης.
Είναι οικονοµικά παράλογη, καθώς το κράτος απεµπολεί το δικαίωµα είσπραξης των προστίµων, τα οποία προβλέπει η πολεοδοµική και δασική νοµοθεσία και σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερπολλαπλάσια των προβλεπόµενων από τη νέα νοµοθεσία προστίµων «τακτοποίησης».
Είναι οικονοµικά παράλογη, καθώς επιβαρύνει το κράτος µε το ανυπολόγιστο κόστος εξυπηρέτησης οικισµών που ποτέ δεν σχεδίασε.
 
Το ξέσπασµα των δασκάλων
 
Η αλήθεια είναι ότι τα αντανακλαστικά των αρµόδιων επιστηµόνων φορέων αλλά και της πλειονότητας των πολιτών σε τέτοιου είδους θέµατα είναι εξαιρετικά εξασθενηµένα. Ίσως γιατί οι περισσότεροι αποτελούν και µέρος του προβλήµατος αφού, όπως χαρακτηριστικά λένε στην πιάτσα, το χτίσιµο ενός αυθαιρέτου είναι σαν ένα ιδιότυπο τανγκό που δεν θέλει µόνο δύο, αλλά αρκετές ειδικότητες για να βάλουν την «υπογραφή» τους. Και η αλήθεια είναι επίσης ότι, όταν ορισµένοι αρχιτέκτονες και µηχανικοί ορθώνουν το ανάστηµά τους και εκφράζουν τη διαφωνία τους, λοιδορούνται µε εκφράσεις του τύπου «καλά, τι µιλάτε εσείς, αφού εσείς τα χτίζετε και βγάζετε λεφτά, εσείς τα νοµιµοποιείτε και βγάζετε και πάλι λεφτά;».
 
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του φεγγαριού. Αυτή που εξέφρασαν οι καθηγητές των επόμενων γενιών μηχανικών και αρχιτεκτόνων. Με απόφασή της, η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ θέτει καίρια ερωτήματα προς όλους τους βουλευτές με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα.
 
Μπορεί άραγε κάποιος να απαντήσει με επιχειρήματα; Το «Πράσινο Ποντίκι», δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή:
 
«Γιατί διδάσκουμε, Αξιότιμοι κ. Βουλευταί;
Γιατί να διδάσκουμε πώς να χτίσουμε ωραία σπίτια, γερά εργοστά­σια, όμορφες πόλεις, να διατηρήσουμε τους οικισμούς όταν: u η πολιτεία αποδέχεται ότι για δεκαετίες δεν μπορεί να ελέγξει και να επιβάλει κυρώσεις σε πάσης φύσεως πολεοδομικές παρανομίες, u όσοι κουράστηκαν και έχτισαν νόμιμα σπίτια και εργοστάσια είναι ίσοι με τους πάσης φύσεως παρανόμους; Γιατί ψηφίσατε τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – και εμείς βέβαια τον διδάσκουμε, όπως διδάσκουμε και τον Κτηριοδομικό και τα επίπεδα πολεοδομικού σχεδιασμού, όσες φορές κι αν αλλάξουν αυτά,

* όταν όλα τακτοποιούνται με ένα χρηματικό αντίτιμο; Γιατί διδάσκουμε με μειωμένους μισθούς, με συνεχώς μειωμένο διδακτικό προσωπικό, χωρίς νέους διορισμούς, με περικοπές
στην έρευνα, στην υλικοτεχνική υποδομή για ένα βιώσιμο οικιστικό
περιβάλλον, για ένα πρότυπο ζωής;
Τι μας ζητάτε να διδάξουμε με τον υπό διαβούλευση νόμο για τα
αυθαίρετα;
*ότι δεν υπάρχουν κανόνες στην αρχιτεκτονική, στην πολεοδομία,
στη ζωή;
* ότι όλοι οι κανόνες, όταν παραβιάζονται επειδή δεν υπάρχει
κανένας έλεγχος, εξαγοράζονται και γίνονται νόμιμοι;
* ότι οι νόμοι για το οικιστικό περιβάλλον, που θα θέσουν
περιορισμούς, απαγορεύσεις, κατεδαφίσεις, κόκκινες γραμμές,
όπως και ο Ν. 4014/2011, ποτέ δεν τηρούνται;
* ότι, αντί η πολιτεία να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη νομοθετική
πολιτική για τα αυθαίρετα, θεσπίζει μέσα σε δύο χρόνια τέσσερις
νόμους;
* ότι η ίδια η πολιτεία κάνει μια λάθος επιλογή για να συγκεντρώσει
φέτος όσα χρήματα της λείπουν, ενώ θα μπορούσε να εισπράττει
περισσότερα χρήματα για περισσότερα χρόνια, αν εφάρμοζε τους
νόμους που μέχρι τώρα ψήφιζε για τα αυθαίρετα;
* ότι τελικά το κράτος μάς τιμωρεί, με τον υπό διαβούλευση νόμο
για τα αυθαίρετα, επειδή διδάσκουμε για ισότητα, για εντιμότητα, για
πρότυπο ζωής, για ένα βιώσιμο οικιστικό περιβάλλον;
 
Η εκτελούσα χρέη κοσμήτορα Ελένη Μαΐστρου,
καθηγήτρια ΕΜΠ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:30