search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:11
MENU CLOSE

Νέο σκληρό πόκερ για τις τράπεζες

05.05.2013 21:00
oldphotospod_0205_047_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional1367422468.jpg

Με τα χαρτιά τους ανοιχτά, αλλά την αγωνία να παραμένει (του­λάχιστον για ορισμένους), οι ελ­ληνικές τράπεζες περνούν στον επόμενο γύρο του αργού και βασανιστικού πόκερ της ανακεφαλαιοποίησης. 

Με τα χαρτιά τους ανοιχτά, αλλά την αγωνία να παραμένει (του­λάχιστον για ορισμένους), οι ελ­ληνικές τράπεζες περνούν στον επόμενο γύρο του αργού και βασανιστικού πόκερ της ανακεφαλαιοποίησης. Από την Τρίτη οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν ενημερώσει την Τράπεζα της Ελ­λάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως προς το τι απέδωσαν οι προσπάθειές τους να βρουν τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα στηρίξουν τις επικείμε­νες αυξήσεις κεφαλαίου.
 
Δηλαδή ποιοι και πώς έχουν δεσμευ­τεί ότι θα βάλουν το 10% της κάθε αύξη­σης, το οποίο εγγυάται – στην παρούσα φάση – τη διατήρηση του ιδιωτικού χα­ρακτήρα της κάθε τράπεζας, αλλά και την αντίστοιχη ψήφο εμπιστοσύνης στο υφι­στάμενο μάνατζμεντ για να συνεχίσει. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως συνέβη με την Eurobank, η τράπεζα θα αναχρηματοδο­τηθεί απευθείας και πλήρως από το ΤΧΣ, το οποίο θα αναλάβει και τις διαδικασίες διαχείρισης.
 
Από τις δεσμεύσεις που έχουν και τον σχεδιασμό που θα παρουσιάσουν, το ΤΧΣ και η ΤτΕ θα κρίνουν εάν τελικά οι τράπε­ζες μπορούν να πιάσουν τους στόχους της ελάχιστης συμμετοχής ώστε να στηρι­χθούν οι αυξήσεις και να υπάρξει μία βιώ­σιμη συνέχεια που στο βάθος της προσε­χούς πενταετίας θα μπορέσει να οδηγή­σει στην οριστική επιστροφή των τραπε­ζών στον ιδιωτικό έλεγχο. Ακόμη, ΤτΕ και ΤΧΣ θα κρίνουν και αν υπάρχουν οι προϋ­ποθέσεις για την ιδιωτική κάλυψη των κε­φαλαιακών αναγκών των μη συστημικών τραπεζών, που ως γνωστόν πρέπει να βά­λουν στο σύνολό τους τα κεφάλαια που απαιτούνται.
 
Οι τέσσερις τράπεζες εκκινούν από διαφορετικό σημείο τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. H Alpha Bank, η Πειραιώς και η Εθνική έχουν «κλειδώσει» ή θεωρούνται πολύ κοντά στο να κλειδώσουν ιδιωτικά κεφάλαια τουλάχι­στον 2 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ συνολι­κά, εάν καλύψουν πλήρως τους στόχους των διοικήσεων και δεν χρειαστούν με­τατρέψιμες ομολογίες), ενώ η Eurobank διαπίστωσε ότι δεν πιάνει τον στόχο και θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ, κάτι που θα σημάνει προσωρινά την κρατικο­ποίησή της.
 
Εφόσον ΤτΕ και ΤΧΣ εγκρίνουν τους σχε-διασμούς των τριών τραπεζών και προχω­ρήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου με την καταβολή των μετρητών από την πλευρά των ιδιωτών, το ΤΧΣ θα αποδεσμεύσει τα κεφάλαια των 25,5 δισ.
ευρώ που θα ολο­κληρώσουν την αύξηση και πρακτικά την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης.
 
Η Εθνική
 
Τη Δευτέρα, στην επαναληπτική γενική συνέλευση, η διοίκηση της Εθνικής σήκω­σε τον πήχη με την εισήγησή της στους μετόχους να γίνει αύξηση στο 12% των συνολικών κεφαλαιακών της αναγκών. Δηλαδή αύξηση μετρητών από τα 975,6 εκατ. ευρώ του 10% σε 1,17 δισ. ευρώ. Η διοίκηση Τουρκολιά, λίγες ημέρες μετά το στραπάτσο από το ναυάγιο του ντιλ με την Eurobank, επανέρχεται αφήνοντας να εν­νοηθεί ότι έχει επαρκείς δεσμεύσεις για να πετύχει τους στόχους της, παρά την αρ­νητική καθαρή θέση των 2,1 δισ. ευρώ.
 
Στο επιτελείο της ΕΤΕ βασίζουν την αι­σιοδοξία τους τόσο στους υφιστάμενους μετόχους που θα βάλουν το χέρι στην τσέ­πη (ιδιαίτερα την οικογένεια Λάτση, που φέρεται να έχει δεσμευτεί να ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων που αναλογούν στο 11% της συμμετοχής της, και την Εκ­κλησία, που λέγεται ότι θα βάλει περισσό­τερο από το 50% των δικαιωμάτων της), αλλά και σε μεσαίους μεγάλους επιχειρη­ματίες που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν για να παραμείνει ιδιωτική η τράπεζα.
 
Μεγάλη συμβολή στην «πανστρατιά» του Τουρκολιά είχαν βέβαια και τα… χιλι­άδες τηλέφωνα που έγιναν από κεντρικά κυβερνητικά στελέχη και το Μέγαρο Μα­ξίμου για να στηρίζουν την προσπάθεια της ΕΤΕ. Όλο αυτό το σχέδιο αποβλέπει στο ότι, αν η τράπεζα επιτύχει τον στόχο ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, τότε είναι πολύ πιθανό να ασκήσει τα δικαιώ­ματά του και ένα μεγάλο μέρος των μι­κρών μετόχων.
 
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμέ­νεται να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής μετά το Πάσχα, κάτι που σημαίνει ότι οι διαδικασίες επισπεύδονται, με την αποκοπή των δικαιωμάτων προτίμησης να πραγματοποιείται μέσα στον Μάιο.
 
Πειραιώς και Alpha
 
Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο τράπεζες, αυτές περνούν ευκολότερα τον πήχη.
 
1. Η Πειραιώς, αγοράζοντας τη μια τράπεζα μετά την άλλη, εξασφάλισε από τους (πωλητές) ιδιώτες κεφάλαια 570 εκατ. ευρώ και έγινε η πρώτη τράπεζα που ξεπέρασε τον στόχο κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής του 10% σε κεφά­λαια ιδιωτών, που ήταν 533 εκατ.
 
Με την ίδια μέθοδο ξεπέρασε το πρό­βλημα της αρνητικής καθαρής θέσης (σή­μερα εμφανίζει pro forma καθαρή θέση 800 εκατ. ευρώ), βελτίωσε τους δείκτες της σε όλα τα επίπεδα και διαμόρφωσε όγκο που υπόσχεται ικανοποιητικές συνέργειες. Πλέον είναι η μεγαλύτερη ελ­ληνική τράπεζα, με ενεργητικό 102,6 δισ. ευρώ, καταθέσεις 54,8 δισ. ευρώ και κα­θαρές χορηγήσεις 67,4 δισ. ευρώ.
 
2. Η Alpha, με καθαρή θέση 2,3 δισ. ευρώ, θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρή­σει και σε εγγύηση κάλυψης τυχόν αδιά­θετων μετοχών, ώστε να κλειδώσει την αύξηση κεφαλαίου με μετρητά στα 457,1 εκατ. ευρώ και να μη χρειαστεί τις μετα­τρέψιμες ομολογίες.
 
Οι αναλυτές και οι ξένες επενδυτικές θεωρούσαν εξ αρχής την Alpha ως την πλέον «καθαρή» σε αριθμούς υπόθεση ανακεφαλαιοποίησης, και αυτό ακριβώς έδειξε η εμπλοκή ξένων επενδυτών, που δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στην κά­λυψη. Αυτό όμως που πέτυχε η διοίκηση Κωστόπουλου ήταν η εμπλοκή μιας σημα­ντικής ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών, που επίσης θα στηρίξουν την αύξηση.
 
Η παρουσία στρατηγικών επενδυτών στην πρώτη έκδοση μετοχών δίνει ένα ση­μαντικό πλεονέκτημα για την κάλυψη του 10%, προκειμένου να αγοραστεί χρόνος ώστε οι μέτοχοι των τραπεζών να βρουν τα υπόλοιπα χρήματα μέσα στην επόμε­νη πενταετία. Όμως η διαδικασία θα είναι επίπονη. Το να βρεθούν 22 δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα είναι κάτι εύκολο. Και βέβαια προτού φτάσουν οι τράπεζες στον ορίζοντα αυτόν θα υπάρ­ξουν πολλά ενδιάμεσα στάδια, όπως τα stress test του καλοκαιριού…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24