search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:17
MENU CLOSE

Λειτουργούμε υπό νέα διεύθυνση

02.05.2013 21:00
oldphotosntousan1367428416.jpg

Mπορεί ο ΟΠΑΠ να βρίσκεται και επί­σημα υπό… νέα διεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψει να μας απασχολεί. Το αντίθετο μάλ­λον. Το επόμενο διάστημα προβλέπεται θερμό τόσο λόγω των πολλαπλών μετώπων που έχει η «παρέα» των νέων μεγαλομετόχων όσο και λό­γω των ανοικτών ζητημάτων που φρόντισε να του αφήσει ως «προίκα» το Δημόσιο.

Mπορεί ο ΟΠΑΠ να βρίσκεται και επί­σημα υπό… νέα διεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψει να μας απασχολεί. Το αντίθετο μάλ­λον. Το επόμενο διάστημα προβλέπεται θερμό τόσο λόγω των πολλαπλών μετώπων που έχει η «παρέα» των νέων μεγαλομετόχων όσο και λό­γω των ανοικτών ζητημάτων που φρόντισε να του αφήσει ως «προίκα» το Δημόσιο.
 
Το γεγονός είναι ότι το τελικό τίμημα των 650 εκατ. ευρώ είναι χαμηλό. Στην πλευρά της κυ­βέρνησης, όμως, όπου τα πράγματα θεωρούνται από μια σκοπιά που βρίσκεται πέρα από τα μέ­τρα της λογικής, πιστεύουν πως το Δημόσιο ξέ­νοιασε από μια μεγάλη πηγή έντασης και τριβών που προκαλούσε τα τελευταία χρόνια ο Οργανι­σμός. Από τις συμβάσεις με την Intralot μέχρι και
τις χορηγίες του ΟΠΑΠ προς τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, αλλά και τα media. Τώρα, όλα αυτά θα τα αναλάβει άλλος. Το ερώτημα βέβαια εί­ναι… ποιος ακριβώς.
 
Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες
 
Η Emma Delta σαφέστατα δεν είναι «ο Με-λισσανίδης», όπως αναφέρουν κάποια δημο­σιεύματα, ούτε «ο Τσέχος Γίρι Σμέιτς του PPF», αλλά μια κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως ο όμιλος Κοπελούζου και η Lottomatica. Όλοι αυτοί λοι­πόν θα πρέπει να συνεννοούνται ή και να ανα­θέσουν σε κάποιον τη διαχείριση, έχοντας προηγουμένως λάβει ορισμένες κεντρικές αποφά­σεις.
 
Μάλιστα, η κοινοπραξία έχει συσταθεί γύ­ρω από ένα κεφάλαιο. Πρόκειται για το Emma Delta Ltd , το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd . Η εταιρεία αυ­τή είχε αρχικά κύριους μετόχους τον Σμέιτς με 66,7% και τον υιό Μελισσανίδη, Γιώργο, με 33,3%. Στην τελική φάση του διαγωνισμού οι δύο μέτοχοι έδωσαν κάποια τμήματα των με­ριδίων τους, ώστε στο σχήμα να «χωρέσουν» η ιταλική Lottomatica με 10% (στο τελικό σχή­μα) και ο όμιλος Κοπελούζου με ποσοστό 5%. Πολλά, πράγματι, τα συμφέροντα για τη διοίκη­ση ενός οργανισμού που έως τώρα είχε και τα… δικά του.
 
1 Ο όμιλος Μελισσανίδη έχει γνωστή δρα­στηριότητα στον χώρο των καυσίμων και της ενέργειας διεθνώς. Με τον ΟΠΑΠ περνά και στον χώρο των παιγνίων, στον οποίο ιδιαιτέ­ρως επιθυμούσε να… διαβεί ο ιδρυτής του Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος δεν δίστασε να έρθει σε άγρια αντιπαράθεση με τον Σωκράτη Κόκκαλη στην προηγούμενη φάση του διαγωνι­σμού αναφορικά με τη σύμβαση της Intralot.
 
2 Σε σύγκρουση, για τον ίδιο λόγο, ήρθε και ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος βρισκόταν τότε σε άλλη κοινοπραξία. Τελικά φαίνεται πως η «κόντρα» με τον Κόκκαλη ήταν ένα από τα σημεία που ένωσαν τους δύο επιχειρηματίες στην τελική προσφορά για τον ΟΠΑΠ. Ένα άλ­λο σημείο που δείχνει κοινό για τους δύο Έλλη­νες του Emma Delta είναι η ενασχόληση με την ενέργεια, και μάλιστα όχι σε ανταγωνιστικούς τομείς…
 
3 Μυστικά κρύβει και η συμμετοχή του μεγα­λύτερου εκ των μετόχων, Γίρι Σμέιτς. Ο Τσέ­χος επενδυτής δήλωσε εξ αρχής ιδιωτική συμ­μετοχή στο Emma Delta και όχι εταιρική. To PPF μπορεί να έχει ήδη πραγματοποιήσει μια μεγά­λη επένδυση στην Ελλάδα παίρνοντας το 5,72% της Τράπεζας Πειραιώς και να διεκδικεί τον ΔΕ-ΣΦΑ (με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), αλλά φαίνεται πως στον ΟΠΑΠ (το μέχρι πρότινος Νο 2 του κεφα­λαίου) λειτουργεί αυτόνομα.
 
Πριν από μερικούς μήνες ο Σμειτς, που κατεί­χε περίπου το 10% του PPF, αποχώρησε πουλώ­ντας στον βασικό μέτοχο Πετρ Κέλνερ το μερί­διό του, με αντάλλαγμα άγνωστο ποσό, αλλά και τις τραπεζικές συμμετοχές του τσεχικού fund. Δηλαδή το 5,7% της Πειραιώς και την πλειοψη­φία της ρωσικής Nomos και της τσεχικής Homo Credit Ban k.
 
Έκτοτε ο Σμέιτς κινείται μέσω της προσωπικής του εταιρείας Emma Capital την οποία ίδρυσε πέρυσι, και αυτό αιτιολογεί και το πρώτο συν­θετικό στο όνομα της κοινοπραξίας που διεκδί­κησε τον ΟΠΑΠ. Το έτερο συνθετικό Delta είναι προφανές… Όσο για τις μελλοντικές κινήσεις του Σμειτς, το τρίπτυχο των πληροφοριών που κυκλοφορεί στην αγορά επισημαίνει:
 
To PPF και ο Σμέιτς έβλεπαν από πέρυσι το κα­λοκαίρι θετικά την αύξηση της συμμετοχής τους Πειραιώς. Σήμερα, με τον Τσέχο να κατέχει τις τραπεζικές δραστηριότητες και την τράπεζα να αναζητεί κεφάλαια, το «ναι» στην Πειραιώς εί­ναι κοντά.
Παράλληλα όμως σέρνεται και μια φημολογίαπερί επιδιωκόμενης συμμετοχής στην αύξηση του Mega Channel , όπως και η εμπλοκή σε άλλα ελληνικά projects, όπως τα απορρίμματα.
 
4Ο τρίτος τη τάξει εταίρος, η ιταλική Lottomatica, θεωρείται ένας από τους με­γαλύτερους παρόχους και φορείς διαχείρισης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών στην παγκό­σμια αγορά και ελέγχεται από την οικογένεια De Agostini σε ποσοστό 54%. H Lottomatica μετεί­χε στο σχήμα (μαζί με τον ΟΠΑΠ και σε ίδιο πο­σοστό συμμετοχής) που διεκδίκησε τα Κρατικά Λαχεία, αλλά αποχώρησε όταν το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε αυξημένο τίμημα, το οποίο οι Ιταλοί θεώρησαν υπερβολικό. Το τίμημα τότε ανέλαβε να πληρώ­σει ο ΟΠΑΠ, που πήρε και το ποσοστό των Ιτα­λών σε αυτήν την… κρατική αποκρατικοποίηση.
 
Αποφάσεις
 
Επίσημα, λοιπόν, ο νέος ιδιοκτήτης του OΠAΠ, ως επιχειρηματικό σχήμα, θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αποκτώντας το 33% των μετοχών, με το υπόλοιπο να βρίσκεται στη διασπορά, θα μπορεί να διαχειρίζεται τα πράγ­ματα σχεδόν όπως μέχρι τώρα ο Λουρόπουλος ή ο εκάστοτε διοικών.
 
Το επόμενο όμως διάστημα θα βρεθεί μπρο­στά σε αποφάσεις που είτε θα «δοκιμάσουν» τη συνοχή της ιδιοκτησίας είτε θα προκαλέσουν συγκρούσεις με κατεστημένα, μέσα (και έξω) από τον Οργανισμό.
 
1 Πρώτο μέτωπο αναμένεται να είναι η νέα σύμβαση τεχνολογικού παρόχου της Intralot και οι διαδικασίες στην έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού που την ενέκρινε. Τα συμβαίνοντα των ημερών εκείνων ήταν τα βασικά σημεία κριτικής που άσκη­σαν οι πλευρές Μελισσανίδη και Κοπελούζου κατηγορώντας τη διοίκηση του ΟΠΑΠ ότι με τη νέα σύμβαση προικοδοτήθη­κε ένας από τους υποψήφιους μνηστήρες.
Ο μνηστήρας αυτός, που ήταν η Intralot, τελικά αποχώρησε, αλλά απέ­σπασε τη σύμβαση. Τι θα κάνουν οι νέοι ιδι­οκτήτες με τη νέα σύμβαση, που δεσμεύει τον ΟΠΑΠ για πέντε χρόνια με αμοιβή 108 εκατ. ευρώ;
 
2 Δεύτερο μέτωπο θα είναι η γρήγορη προώθηση των νέων παιγνίων, με βασικότερο τα λεγόμενα VLT. Η νέα ιδιοκτησία θα διαχειριστεί τις παιχνιδομηχανές   δημιουργώ­ντας τα δικά της σημεία για τα νέα παιχνίδια και πουλώντας τις άλλες άδειες στους άλλους ενδι­αφερόμενους ιδιώτες, έχοντας πιθανώς απέναντι τους παρα­δοσιακούς πράκτορες.
 
3 Η επιβολή φόρου 10% επί των κερδών για τους παίκτες του OΠAΠ, η φορολόγηση του Οργανισμού προκει­μένου να διασφαλιστεί το πάγιο για το δημόσιο ταμείο και η παράλληλη επιβολή τάξης στο δια-δικτυακό στοίχημα αλλάζουν δραματικά το πε­δίο για τον Οργανισμό, με τρόπο που δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.
 
4 Με τη νέα ιδιοκτησία θα αλλάξει δραματικά και το «πρόσωπο» του ΟΠΑΠ προς τα έξω.
 
Η ογκώδης διαφημιστική παρουσία και οι κο­λοσσιαίες χορηγίες προς φορείς, οργανισμούς και ΜΜΕ πιθανότατα θα συρρικνωθούν. Έτσι, εξελικτικά θα συρρικνωθεί και η    (κρατικά   προερχόμενη) επιρροή του Οργανισμού στα Μέσα Μαζικής Ενη­μέρωσης. Οι νέοι ιδιο­κτήτες θεωρούν ότι η δι­αφημιστική δαπάνη πρέπει να αποσκοπεί στη  βελτίωση της θέσης του Οργανισμού στην αγορά. Βεβαίως έτσι θα μετρηθεί και η επιρροή του στα Μέσα, αλλά με νέο τρόπο και αντίληψη.
 
5 Το Δημόσιο διασφάλισε τα ετήσια έσοδά του από τη λειτουργία του ΟΠΑΠ (από φό­ρους πλέον αντί των μερισμάτων) θέτοντας τη φορολόγηση στο 30% επί του μεικτού τζίρου του Οργανισμού, αλλά ταυτόχρονα μειώνοντας την κερδοφορία.
 
6 Οι δικαστικές εκκρεμότη­τες για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, για το οποίο θα αποφασίσει το ΣτΕ, δημιουργούν ένα πε­ριβάλλον ασάφειας για το μέλ­λον. Άλλωστε ο ΟΠΑΠ, όπως μετεξελίχθηκε νομικά από τις αρχές του έτους, έχει μεγάλες διαφορές από τον Οργανισμό των περασμένων ετών, που χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο για δι­άφορες αναλύσεις τις τελευταίες ημέρες. Ο νέ­ος ΟΠΑΠ, εκτός από τον φόρο 30% επί του τζί­ρου, βαρύνεται και με φόρο 26% επί των κερ­δών, έναντι 20%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:16