search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:53
MENU CLOSE

Ανασχηματισμός με ιουλιανό φεγγάρι

06.05.2013 21:00
oldphotospod_0205_006_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional1367431652.jpg

Το απόλυτο κομματικό κρά­τος δημιουργεί εκ νέου η… επάρατος Δεξιά, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι του Αντώ­νη Σαμαρά τυρβάζουν περί άλλα.

Το απόλυτο κομματικό κρά­τος δημιουργεί εκ νέου η… επάρατος Δεξιά, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι του Αντώ­νη Σαμαρά τυρβάζουν περί άλλα.
 
Στελέχη που στήριζαν η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος του ΟΑ-ΕΔ Ηλίας Κικίλιας, απομακρύνονται προκειμένου να αντικατασταθούν από στελέχη δεξιάς αντίληψης και πρακτικής.
 
♦  Προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας εκτελούνται με κομματικά κριτήρια και κορδέλες κόβονται σε έργα βιτρίνας, με τους δυο κυβερνη­τικούς εταίρους να παρευρίσκονται και να χαιρετίζουν…
 
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, με το χαρτί του ανασχηματισμού στα χέρια του και τον αέρα που του έδω­σε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, κόβει βόλτες τα βράδια στην Αθήνα ατενίζοντας… την Αλε­ξάνδρεια που χάνεται.
 
Τελικά, όπως αποδεικνύεται, ο ανασχηματισμός παραμένει για τον πρωθυπουργό το κρυφό χαρτί για να ελέγξει και το κόμμα του και την κυ­βέρνησή του. Κάθε φορά που προ­κύπτει μια σοβαρή διαφωνία ανάμε­σα στους υπουργούς του ή υπάρχουν μουρμούρες από τα στελέχη του κόμ­ματός του, ο πρωθυπουργός βγάζει το χαρτί του ανασχηματισμού.
 
Στο ράφι
 
Τα σενάρια αρχίζουν να τρέχουν και τα ονόματα δίνουν και παίρνουν. Μέχρι που τα πράγματα καταλαγιά­ζουν και η κρίση περνάει. Εκεί και πά­λι ο ανασχηματισμός μπαίνει στο ρά­φι μέχρι την επόμενη φορά. Την επό­μενη κρίση…
 
Το περίεργο στην ιστορία είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει διαμορφώσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο με μικρές αλλαγές – στα πρόσωπα – θα μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Παρά τα όσα φημο­λογούνται, αναμένεται να έχει σαρω­τικό χαρακτήρα, αφού λίγοι υπουργοί θα αντικατασταθούν μεν, αλλά πολ­λοί υφυπουργοί και αναπληρωτές θα δουν την πόρτα εξόδου.
 
Το τελευταίο σενάριο είναι αυτό που το «Ποντίκι» έγραφε πριν από δύο εβδομάδες: ο ανασχηματισμός μετατίθεται για μετά το συνέδριο της Ν.Δ. τον Ιούνιο, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου. Τότε έχει και το συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρωθυπουργός επιθυ­μεί να επισκιάσει την όλη διαδικασία στην αξιωματική αντιπολίτευση με τα νέα πρόσωπα τα οποία θα μπουν στην κυβέρνηση.
 
Εν μέσω αυτής της φημολογίας πά­ντως ο πρωθυπουργός κάλεσε τα στε­λέχη της κυβέρνησης να μη χαλαρώ­σουν καμία στιγμή και να συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο… ζήλο στα υπουργεία τους.
 
Πού να βρεθεί όμως ο ζήλος, όταν, τόσο καιρό που σέρνεται αυτή η ιστορία, πλην τεσσάρων υπουργών, τα ονόματα όλων των υπολοίπων έχουν βρεθεί στις σελίδες των εφη­μερίδων ως υποψηφίων να αντικατασταθούν. Τα ονόματά τους ανα­φέρονται και σε ρεπορτάζ που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου και στα οποία οι εν λόγω υπουργοί εμφανί­ζονται να μην κάνουν καλά τη δουλειά τους ή να έχουν υποπέσει σε σοβαρές αστοχίες. Είναι χαρακτηρι­στικό ότι υπουργοί ρωτούν μετ’ επι­τάσεως τους… δημοσιογράφους για το τι έχουν ακούσει και για το εάν το Μαξίμου τους συμπεριλαμβάνει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ή τους στέλ­νει για ξεκούραση διαρκείας.
 
Το Μαξίμου, από την πλευρά του, απαντά ότι στον ανασχηματισμό θα πρέπει να μπει και νέο αίμα στο κυ­βερνητικό σχήμα, δηλαδή πρόσωπα που θέλουν να αποδείξουν ότι μπο­ρούν να φέρουν εις πέρας τις προστα­γές της τρόικας.
 
Όταν, όμως, μιλούν για νέο αί­μα, μη φανταστεί κα­νείς ότι ξαφνικά η χώρα γέμισε από φιλελεύθε­ρους δεξιούς ή τεχνοκρά­τες άγνωστους στο πλατύ κοινό  με περισπούδαστες ιδέες που θα… σώσουν την Ελλάδα από την κρίση. Πρό­κειται για τα ίδια πρόσωπα που καθημερινά εμφανίζονται στους τηλεοπτικούς δέκτες ή φιγουράρουν στις εφημερίδες να υπερασπίζονται με πάθος τη μνημονιακή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης.
 
Οι σίγουροι
 
Οι πληροφορίες λένε ότι στον ανα­σχηματισμό, όποτε κι αν γίνει, οι μό­νοι σίγουροι είναι οι Γ. Στουρνάρας, Δ. Αβραμόπουλος, Κ. Χατζηδάκης και Ν. Δένδιας, ενώ το υπουργείο που θα υποστεί δομική αλλαγή θα είναι το Ανάπτυξης, το οποίο θα κοπεί σε δυο κομμάτια, με τον Χατζηδάκη να παρα­μένει υπουργός Ανάπτυξης και έναν από τους Κ. Μητσοτάκη και Μ. Βορίδη να αναλαμβάνουν το νέο υπουρ­γείο Υποδομών. Αυτά είναι τα πρόσω­πα που θα αποτελέσουν το… νέο αίμα στην κυβέρνηση. Μπλακ χιούμορ, αλ­λά έτσι είναι η ζωή.
 
Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν οι Α. Λυκουρέντζος και Κ. Τζαβάρας, ενώ άγνωστο είναι το μέλ­λον του Αντ. Μανιτάκη. Από τη μια, ο υπουργός της ΔΗΜΑΡ έχει δεσμευθεί στην τρόικα για την εφαρμογή του σχεδίου απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων και θα είναι μάλλον πα­ράδοξο να τον «σουτάρει» ο πρωθυ­πουργός, απ’ την άλλη, η πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τον Αντ. Ρουπακιώτη φόρτισε ακόμα πιο αρνητικά το κλίμα γι’ αυτόν.
 
Στο υπουργείο Υγείας πρέπει να θε­ωρείται σχεδόν σίγουρη η έλευση της Φώφης Γεννηματά, αφού με αυτήν την κίνηση ελπίζουν στην κυβέρνη­ση ότι στους πολίτες θα λειτουργήσει συνειρμικά το όνομα του πατέρα της, του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, και δεν θα προσέξουν ότι από τα νο­σοκομεία λείπουν ακόμη και βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως βαμβάκι, οινόπνευμα και γάζες…
 
Σε αυτούς που μάλλον θα μετακι­νηθούν βρίσκεται και το όνομα του υπουργού Απασχόλησης Γ. Βρούτση, ο οποίος καθάρισε μεν τον Ηλία Κικίλια από τον ΟΑΕΔ, αλλά την ίδια στιγ­μή εμφάνισε – όπως ισχυρίζεται ο Στουρνάρας… – εντελώς ξαφνικά τη μείωση έως 35% των συντάξεων του ΟΑΕΕ, κάτι που δυσαρέστησε το κυ­βερνητικό επιτελείο.
 
Πάντως, κάμποσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονται ότι, αντί για ανασχηματισμό, ο Σαμαράς θα έπρεπε να αιφνιδιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ με… πρόωρες εκλογές, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζε­ται αυτήν την εποχή να αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στη θέση της υπέρ του ευρώ και άρα οι πιθανότη­τες για μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων γύρω από τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα ήταν πιθανή.
 
Συμπέρασμα; Τρία πουλάκια κάθο­νταν μια νύχτα με φεγγάρι…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:53