search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:02
MENU CLOSE

Θεματική άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στη Βρετανία

03.05.2013 15:30
Θεματική άνοδος των ευρωσκεπτικιστών  στη Βρετανία - Media

Στη Βρετανία αίσθηση προκαλεί η συνεχιζόμενη άνοδος του εθνικιστικού και ευρωφοβικού κόμματος της Ανεξαρτησίας, άνοδος που επιβεβαιώθηκε και στις χθεσινές περιφεριακές εκλογές.

Στη Βρετανία αίσθηση προκαλεί η συνεχιζόμενη άνοδος του εθνικιστικού και ευρωφοβικού κόμματος της Ανεξαρτησίας, άνοδος που επιβεβαιώθηκε και στις χθεσινές περιφεριακές εκλογές.

Για δεύτερη φορά σε δύο μήνες το εθνικιστικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, έρχεται δεύτερη δύναμη μετά τους Εργατικούς. Τη φορά αυτή στην επαναληπτική εκλογή στο South Sields, έδρα που κατείχε μέχρι πρόσφατα ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και αδελφός του ηγέτη των Εργατικών. Πρώτο ήλθε το Εργατικό Κόμμα, με δεύτερο το UKIP, με 24% και τρίτο τους Συντηρητικούς, πού έχασαν πάνω το μισό της δύναμής τους. Πανωλεθρία ήταν η εκλογή για το συγκυβερνών Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών που τερμάτισε έβδομο ακόμη πιο πίσω και από το φασιστικό BNP και έχασε το 80% της δύναμής του.

Σε τροχιά ανόδου το εθνικιστικό UKIP
Η εντυπωσιακή άνοδος των Εθνικιστών του Φάρατζ καταγράφεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και σε περιφερειακό επίπεδο, αν και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο. Εμφανής αμηχανία επικρατεί στην κυβέρνηση με τους Συντηρητικούς να πιέζουν τον Ντέιβιντ Κάμερον να μετακινηθεί σε πιο δεξιές θέσεις και να λάβει άμεσα μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζει πως μια μετακίνηση του προς τα δεξιά ενέχει τον κίνδυνο κεντρώοι ψηφοφόροι να του γυρίσουν την πλάτη. Γνωρίζει επίσης πως ο ίδιος δεν μπορεί να υιοθετήσει τον ακραίο και ανέξοδο αντιευρωπαϊσμό του UKIP. Γι αυτό και ποντάρει στο χαρτί της οικονομίας.

Μια θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση ήταν η συμφωνία που υπεγράφει χθες Πέμπτη μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και πέντε φορολογικών παραδείσων για την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι Βερμούδες, Οι Παρθένοι Νήσοι, η Ανγκουίλα, η Μοντσερά και τα νησιά Τερκς και Κάικος. Η συμφωνία προβλέπει την παροχή κάθε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των καταθετών, ατόμων και εταιριών. Σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο των Οικονομικών, οι πληροφορίες θα προωθούνται και σε ενδιαφερόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος όλων των φορολογικών παραδείσων έχει αναχθεί σε υψίστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Κάμερον και θα τεθεί και στην Σύνοδο των G8 στην οποία προεδρεύει η Βρετανία, τον Ιούνιο.

Πηγή: Deutsche Welle
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:01