search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:18
MENU CLOSE

Ιερώνυμος: Σκληρή κριτική προς πάντες – τοκογλύφοι οι Γερμανοί

04.05.2013 05:55
Ιερώνυμος: Σκληρή κριτική προς πάντες - τοκογλύφοι οι Γερμανοί - Media

Σκληρή κριτική προς τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών εξαπέλυσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ μίλησε για Ευρωπαίους τοκογλύφους στιγματίζοντας την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σκληρή κριτική προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών εξαπέλυσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, εξαπέλυσε «επίθεση» εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ και των Ευρωπαίων ηγετών για την πολιτική που ακολουθούν, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει πέσει θύμα τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση που έχει η χώρα μας από τα ευρωπαϊκά όργανα, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «αυτό είναι εκτροπή από τις ρίζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε θύματα τραγικής περιπτώσεως τοκογλυφίας», ενώ πρόσθεσε πως είναι ανύπαρκτη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας ρωτήθηκε και για τα εσωτερικά οικονομικά ζητήματα, απαντώντας πως θα μιλήσει για την κρίση «όταν η ώρα είναι κατάλληλη και οι συνθήκες κατάλληλες».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο της υπόθεσης της Siemens, σημειώνοντας πως η προσωπική του εκτίμηση είναι πως «αυτά δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν ποτέ όπως ο φάκελος της Κύπρου. Ανοιξε ο φάκελος της Κύπρου; Τα ίδια έχουμε και τώρα. Ηδη έχει γίνει κουκούλωμα», ανέφερε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο μέγεθος της κρίσης, για το οποίο είπε ότι δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι θα είχε τόσο μεγάλο «βάθος», δίνοντας ένα παράδειγμα προεκλογικής εξαγγελίας του 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου: «Ολοι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, υπάρχει τάση προς ωραιοποίηση, όταν ελέχθη ότι χρήματα υπάρχουν και από κάτω ο Έλληνας χειροκροτεί αυτό δεν είναι εικονική πραγματικότητα; όταν το άκουσα είπα συνηθίζουμε να λέμε ψέματα».

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε παράλληλα και στην εκκλησιαστική περιουσία, η οποία όπως υποστήριξε έχει κατασπαταληθεί κατά 95% τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα όπως είπε ο κ. Ιερώνυμος είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας αυτής.

Ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι «έχουμε ακίνητα, αλλά δεν αποδίδουν. Δεν ενοικιάζονται, είναι παλιά. Από 10 με 12 εκατομμύρια που ήταν τα έσοδά μας είναι 4 εκατ. τώρα».
Σχετικά με την κατανόηση που βρήκε στους πολιτικούς, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως υπάρχει, αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα! «Από τους πρωθυπουργούς και τους αρμόδιους υπουργούς δεν φεύγουμε χωρίς κατανόηση για τα προβλήματά μας λένε 'ναι όλα θα πάνε καλά', αλλά όταν προχωράμε στην πράξη τότε δεν γίνεται το θέμα, τότε θα πρέπει να ψάξουμε από τον κλητήρα μέχρι τη γραμματεία» είπε.
 
Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στο θέμα των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει η Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζοντας πως έχει πέντε χρόνια να πάρει μερίσματα και οι μετοχές της έχουν απομειωθεί, ενώ συμπλήρωσε πως ήταν αντίθετος στη μετατροπή των αποθεματικών που είχε η Εκκλησία σε ομόλογα, τα οποία αργότερα «κουρεύτηκαν».

«Ο κ. Προβόπουλος είχε την έμπνευση να πάρει ένα νόμο του Μαρκεζίνη και ό,τι αποθεματικά υπήρχαν στις Εκκλησίες να γίνουν ομόλογα. Δε συμφώνησα, είπα ότι δεν είναι υγιής αυτή η πορεία επικοινώνησα μαζί του και με τον τότε πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου. Έκανε τροποποίηση στο νόμο και μας εξαίρεσαν και έτσι αποφύγαμε το κούρεμα» υποστήριξε ο κ. Ιερώνυμος.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:16