search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:57
MENU CLOSE

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει ο «Καλλικράτης»

29.04.2010 05:05
Σαρωτικές αλλαγές φέρνει ο «Καλλικράτης» - Media

Ριζικές τομές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης», σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο.

Δείτε αναλυτικά τους χάρτες και την νέα διαμόρφωση των δήμων

Ριζικές τομές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης», σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται με τον Καλλικράτη, «για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», γνωστοποίησε ότι προωθείται εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στους δήμους και τις περιφέρειες,  δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ ενώ γίνεται εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων, τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις και όρια στα κριτήρια δανεισμού.

Αναλυτικότερα, με τον Καλλικράτη οι 1.034 Δήμοι και Κοινότητες της χώρας μειώνονται σε περίπου 370, ενώ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταργούνται και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης συγκροτείται σε 13 αιρετές Περιφέρειες. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στο τέλος Μαΐου, ώστε οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές να πραγματοποιηθούν με τα νέα δεδομένα.

Ακόμη, ο Καλλικράτης, εκτός από τις συνενώσεις των δήμων, θα επιφέρει συγχωνεύσεις χιλιάδων νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων:

Οι 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα θα μειωθούν στις 2.000.

Κατά 50% μειώνεται το αιρετό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης.

Από τις 50.000 θέσεις δημάρχων, νομαρχών, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, από τις οποίες το 80% είναι αμειβόμενες, θα μείνουν 25.000.

Η εξοικονόμηση υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1 δισ. 800 εκατ. ευρώ.

Έσοδα και δαπάνες των δήμων θα υπόκεινται σε αυστηρό προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο, ενώ προβλέπεται ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους δήμους.

Τέλος, σε τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται η εξοικονόμηση πόρων από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Όσον αφορά στους εργαζομένους στους ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μετά την ενοποίηση των δήμων «θα ακολουθήσει η μετάταξη του αντίστοιχου προσωπικού. Όσοι υπάλληλοι θα μεταταχθούν, θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα», διαβεβαίωσε, ωστόσο είπε ότι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενές θέσεις ή πλεονάζον δυναμικό, θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις.

Ακόμη, μια σημαντική τομή είναι ότι στο μέλλον οι δημοτικές εκλογές θα διεξάγονται ανά πέντε χρόνια, παράλληλα με τις Ευρωεκλογές.

Ο «Καλλικράτης συνιστά αφετηρία για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Δίνουμε το χέρι στην αυτοδιοίκηση και θέλουμε να γράψουμε μια νέα σελίδα», δήλωσε ο Ραγκούσης που συμπλήρωσε ότι  «με την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης. «Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου».

Ο πρωθυπουργός, από τη μεριά του, τόνισε ότι με τον Καλλικράτη «στόχος είναι ένα κεντρικό κράτος που περιορίζεται στις επιτελικές και εποπτικές τους ευθύνες».

Δείτε αναλυτικά τους χάρτες και την νέα διαμόρφωση των δήμων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:56