search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:56
MENU CLOSE

Οι κινηματογραφικές δόξες της δημοσιογραφίας

07.05.2013 21:00
Οι κινηματογραφικές δόξες της δημοσιογραφίας - Media

Ξαναθυμόμαστε τις εποχές που η 7η Τέχνη προσέδιδε τον ηρωικό αλλά  και σκοτεινό ρόλο της δημοσιογραφίας. Για να μην ξεχνάνε οι παλιοί και για να μαθαίνουν οι καινούργιοι.

Ξαναθυμόμαστε τις εποχές που η 7η Τέχνη προσέδιδε τον ηρωικό αλλά  και σκοτεινό ρόλο της δημοσιογραφίας. Για να μην ξεχνάνε οι παλιοί και για να μαθαίνουν οι καινούργιοι.

«Συνέβη μια νύχτα» (1934)

Ένας αντικομφορμιστής δημοσιογράφος, ο Πίτερ Γουέρν (Κλαρκ Γκέιμπλ) θα ερωτευθεί την κόρη ενός εκατομμυριούχου (Κλοντέτ Κολμπέρ) στην προσπάθειά του για ένα δημοσιογραφικό λαβράκι. Ήταν η πρώτη ταινία που προτάθηκε για 5 Όσκαρ και κέρδισε 5 στις βασικές κατηγορίες. Μαζί της πλέον ισοβαθμούν οι ταινίες «Στη φωλιά του κούκου» και «Η σιωπή των αμνών».

«Πολίτης Κέιν» (1941)

Ο Όρσον Γουέλς, μετά τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ο πόλεμος των κόσμων», με την οποία έσπειρε τον πανικό σε εκατομμύρια ακροατές για την υποτιθέμενη απόβαση εξωγήινων στη γη, επέστρεψε, σε ηλικία μόλις 25 ετών, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας στο αριστουργηματικό δράμα «Ο πολίτης Κέιν».
Ο δημοσιογράφος Τζέρι Τόμπσον (Γούιλιαμ Άλαντ) ξεκινάει έρευνα σχετικά με την προσωπική ζωή του μεγαλοεκδότη και μεγιστάνα των ΜΜΕ Τσαρλς Φόστερ Κέιν (Όρσον Γουέλς) αλλά και με το τι κρύβεται πίσω από την τελευταία λέξη (rosebud) που ξεστόμισε λίγο πριν πεθαίνει. H αποκλίνουσα από τα χολιγουντιανά πρότυπα παραγωγή γνώρισε τρομερές αντιδράσεις στις δημοσιογραφικές πρεμιέρες. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, αποδοκιμαζόμενη από το κοινό για τις 9 κατηγορίες που ήταν υποψήφια.

«Σκοτεινοί δολοφόνοι» (1957)

Η διαστρέβλωση της αλήθειας, τα κατασκευασμένα ψέματα, οι ανήθικες μέθοδοι και ο κυνισμός των δημοσιογράφων, όλα αποτυπώνονται στο φιλμ νουάρ του Μάκεντρικ,  καθιστώντας την ταινία all time classic. Ο δημοφιλέστερος αρθρογράφος της Νέας Υόρκης, Τζέι Τζέι Χάνσεκερ (Μπαρτ Λάνκαστερ), εκμεταλλεύεται την επιρροή του πάνω σ’ έναν διαφημιστικό πράκτορα (Τόνι Κέρτις) με σκοπό να επιτύχει το σχέδιό του. Η ταινία βασίζεται στο διήγημα του Έρνεστ Λέμαν, ενώ για πολλούς ο χαρακτήρας του αρθρογράφου αντανακλά τον άνθρωπο που «γέννησε» τον κίτρινο Τύπο, Γουόλτερ Γουίνσολ.

«Η πρώτη σελίδα» (1974)

Η ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ αποτυπώνει, ίσως με τον πιο εύστοχο τρόπο, την παρακμή του κλάδου της δημοσιογραφίας. Όταν ο Χίλντι Τζόνσον της «Chicago Examiner» (Τζακ Λέμον) αποφασίζει να παραιτηθεί, ο σκληρός εκδότης του Γουόλτερ Μπερνς (Γουόλτερ Ματάου) τον κρατάει στη δουλειά μ’ ένα αποκλειστικό.

«Επάγγελμα ρεπόρτερ» (1975)

Δημιουργός μοναχικών κόσμων, ο Αντονιόνι επιλέγει τον Τζακ Νίκολσον για να υποδυθεί ιδανικά έναν Αμερικανό ρεπόρτερ, ο οποίος ψάχνει μάταια έναν πόλεμο κάπου στη Βόρεια Αφρική. Στην προσπάθειά του να απελευθερωθεί από την ταυτότητά του, χωρίς  προφανή λόγο, την αλλάζει με αυτήν ενός νεκρού, βιώνοντας την αποξένωση και την απομόνωση μέσα από μια διαφορετική αυτοκαταστροφική φυλακή. Η ταινία ήταν υποψήφια Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» (1976)

Η δημοσιογραφική αποκάλυψη του «Γουότεργκεϊτ”, του σκανδάλου που μετά τη δολοφονία του Κένεντι έθεσε ξανά την αμφισβήτηση των συστημάτων εξουσίας σε όλο τον κόσμο, έδωσε στον κινηματογράφο ένα από τα θρυλικότερα πολιτικά θρίλερ. Βασισμένο πιστά στο ομώνυμο βιβλίο των δύο δημοσιογράφων της «Ουάσιγκτον Ποστ», Καρλ Μπερνστάιν (Ντάστιν Χόφμαν) και Μπομπ Γούντγουορντ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ), ξεδιπλώνει το κουβάρι μιας ιστορίας που ξεκίνησε από τη δίκη των καλοντυμένων «διαρρηκτών» των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος και κορυφώθηκε το 1974 με την παραίτηση του προέδρου Νίξον.  Η βραβευμένη με 4 Όσκαρ ταινία αποτελεί για τον δημοσιογραφικό χώρο ένα από τα καλύτερα μαθήματα ερευνητικής δεοντολογίας, ενώ αναδεικνύει την αμφίδρομη σχέση δημοσιογράφων, on/off the record πληροφοριών αλλά και κυβερνητικών πηγών.

«Επικίνδυνα χρόνια» (1982)

Η ταινία του Πίτερ Γουίαρ επικεντρώνεται στην πτώση του πρώτου προέδρου της Ινδονησίας, Σουχάρτο, το 1965. Ένας Αυστραλός δημοσιογράφος (Μελ Γκίμπσον) ερωτεύεται μια κοπέλα από τη βρετανική πρεσβεία (Σιγκούρνι Γουίβερ).Το φιλμ λογοκρίθηκε με τον χαρακτηρισμό της «διεθνούς συνωμοσίας» και για το ότι «σκιαγραφούσε το προφίλ του ινδονησιακού κομμουνιστικού κινήματος». Προβλήθηκε ύστερα από 12 χρόνια στο 2ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Τζακάρτα, με κατάμεστη αίθουσα.

«Κραυγές στη σιωπή» (1984)

Η ταινία του Ρόλαντ Τζόφρι ξεδιπλώνεται στην Καμπότζη και αφηγείται τα αληθινά περιστατικά που έζησε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης» Σίντνεϊ Σάνμπεργκ (Σαμ Γουότερστον) και ο ντόπιος συνάδελφός του Ντιθ  Πραν (Χέινγκ Ένγκορ). Μέσα από τα μάτια τους ξεδιπλώνεται η  οδύνη του πολέμου καθώς οι Ερυθροί Χμερ εισβάλλουν  στη χώρα. Η ταινία κέρδισε 3 Όσκαρ και 8 BAFTA.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15