30/05/2020 09:37:43

Τραβάτε με κι ας κλαίω

Με τη μέθοδο του... «τραβάτε με κι ας κλαίω» έκλεισε η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση του ελληνικού προγράμματος ξεπουλήματος, στο μικρότερο (όπως αναμενόταν) δυνατό τίμημα.

Η κοινοπραξία Emma Delta (των Σμέιτς, Μελισσανίδη, Κοπελούζου και Lottomatica), ύστερα από μια εβδομάδα γκρίνιας και ανακοινώσεων για το πόσο «δίκαιο» ήταν το τίμημα των 622 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε προτείνει, αποφάσισε τελικά να δώσει άλλα 30 εκατ. Έτσι, έπιασε το «όριο» του ανεξάρτητου αποτιμητή στα 652 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα στο ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση να «πανηγυρίζουν» πως ξεπέρασαν τα 620 εκατ. που ήταν η εκτίμηση των συμβούλων της αποκρατικοποίησης.

Το Ταμείο ανακοίνωσε ήδη χθες πως το συνολικό τίμημα είναι 712 εκατ. ευρώ (652 εκατ. η προσφορά συν 60 εκατ. ευρώ το μέρισμα του 2012) και πως το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, ενώ ο Στουρνάρας δήλωσε πως οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα...

Βέβαια το τίμημα απέχει παρασάγγας από τα 800 εκατ. (έως και 1 δισ.) που «έβλεπαν» στην κυβέρνηση. Τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ πιάνουν μολύβι και χαρτί για να δουν πώς θα βγουν τα υπόλοιπα από τα 2,6 δισ. που πρέπει να μαζέψουν φέτος, ενώ η κοινοπραξία, αποκτώντας το 33%, γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στον ΟΠΑΠ. Εκεί βέβαια έχει να συναντήσει αρκετά και ενδιαφέροντα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.