search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:23
MENU CLOSE

Έως την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού

08.05.2013 10:38
Έως την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού - Media

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο κατά των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο κατά των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοθέτημα που επιβάλει ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ρατσιστικού χαρακτήρα βιαιοπραγίες, είναι κατά βάση έτοιμο.
«Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση -το θέμα δεν εξαντλείται φυσικά στην ποινική αντιμετώπιση- συμπεριφορών με ένα νεοναζιστικό πρόσημο», τόνισε ο υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι με το νομοσχέδιο αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά βουλευτών κομμάτων, έτσι ώστε, όπως είπε, «να είναι υψηλή η αποτελεσματική η λειτουργία του κοινοβουλίου, αλλά και να υπάρχουν και συνέπειες για όσους παραβιάζουν το νόμο, τον κανονισμό, τη λειτουργικότητα του κοινοβουλίου και εκπέμπουν προς τα έξω μια θεσμική απαξία».

ΣΥΡΙΖΑ:

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται «η (έστω και πολύ καθυστερημένη) πρωτοβουλία» του Υπουργείου Δικαιοσύνης να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. «Δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται αποδεκτή η χρήση των δημοκρατικών θεσμών από τους ναζί για την προπαρασκευή ή την κάλυψη εγκληματικών πράξεων. Είναι πια ώρα να σταματήσει η κοντόφθαλμη ανεκτική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, είναι ώρα να δοθεί τέλος στη διακίνηση της άθλιας και ανιστόρητης θεωρίας “των δύο άκρων”. Είναι ώρα να σταματήσει η “ασυλία” των εγκλημάτων σε βάρος των μεταναστών» προσθέτει.
 
Σημειώνει ωστόσο ότι «πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη προσοχή ώστε να μην παραβιαστούν βασικές πολιτικές ελευθερίες στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Είναι άλλο πράγμα η προπαγάνδιση του εγκλήματος και η προπαρασκευή του, και άλλο η διακίνηση ιδεών -ακόμα και αν αυτές είναι αποκρουστικές. Η πλήρης ελευθερία του λόγου είναι συστατικό στοιχείο κάθε πραγματικής δημοκρατίας».
 
Προσθέτει, τέλος ότι «η απάντηση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν παύει ταυτόχρονα να είναι ένας αγώνας αξιών και ιδεών, αλλά και άρσης των αιτιών που γεννούν τέτοιου είδους φαινόμενα».

Χρυσή Αυγή:

"Η συγκυβέρνηση της υποταγής και της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού θεσπίζει άθλιους νόμους για να περιορίσει τη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος. Προστίθεται δε ότι "Δεν μας συγχωρούν ότι είμαστε η φωνή της Αλήθειας ενάντια στο σύστημα της απάτης, της κλεπτοκρατίας και της προδοσίας". Σύμφωνα τέλος με την ίδια ανακοίνωση: "Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων, που καθημερινά ληστεύονται και δολοφονούνται από ξένους εγκληματίες".

Ανακοίνωση ΚΚΕ:
 
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν είναι ούτε αθώο ούτε έχει πραγματικό στόχο την αντιμετώπιση του ρατσισμού, του ναζισμού και της Χρυσής Αυγής.
 
»Στηρίζεται και ενσωματώνει αποφάσεις και νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ρατσισμού, στοχοποιούν και βάζουν περιορισμούς στην πολιτική δράση κομμάτων και κινημάτων που αντιπαλεύουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ. Άλλωστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως ρητά αναφέρεται, ενσωματώνει απόφαση – πλαίσιο της ΕΕ στην οποία γίνεται λόγος για επικείμενες πρωτοβουλίες ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης. Αποτελεί προπομπό για επικίνδυνες διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, τη δράση ριζοσπαστικών οργανώσεων και των κομμουνιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι στη βάση αντίστοιχων νόμων και του ανιστόρητου κατασκευάσματος για την εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού, που έχει γίνει επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, ποινικοποιείται η δράση Κομμουνιστικών Κομμάτων σε αρκετές χώρες της ΕΕ, την ίδια στιγμή που φασιστικά κόμματα και ομάδες δρουν ανενόχλητα, συμμετέχουν ακόμη και σε κυβερνήσεις.
 
»Ο λαός με τη δική του πάλη μπορεί να απομονώσει και να αχρηστεύσει τη δράση της Χρυσής Αυγής και των άλλων φορέων του ρατσισμού και όχι το σύστημα που τους γεννά, τους θρέφει και τους αξιοποιεί για να βάλει στο στόχαστρο τη λαϊκή πάλη και να χτυπήσει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:23