search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:39
MENU CLOSE

Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού

08.05.2013 21:00
Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού - Media

Η πείνα είναι μια οριακή κατάσταση του σώματος, άρα και του νου. Μεθυστική, απελπιστική, αποκτηνωτική.

Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Παπαδόπουλος, Λίλα Μπακλέση, Κλεοπάτρα Περάκη
 
Η πείνα είναι μια οριακή κατάσταση του σώματος, άρα και του νου. Μεθυστική, απελπιστική, αποκτηνωτική. Κάδρο που κάποιοι γεμίζουν με μποέμ φαντασιώσεις, κάποιοι άλλοι με λαϊκίστικες ρητορείες. Βεβαίως, καμιά θεωρία και καμιά ονείρωξη δε μπορεί να σε βάλει στη θέση κάποιου που δεν έχει τίποτα να φάει και τριγυρνά σαν την άδικη κατάρα με άδειο στομάχι κι εξίσου άδειο μυαλό.
 
Μήπως μπορεί μια ταινία να σε βάλει σε τόσο δεινή θέση; Ο Έκτορας Λυγίζος θα το επιχειρήσει, με ένα νεαρό πρωταγωνιστή που θα διεκδικούσε επάξια πρωταγωνιστικό ρόλο στο σινεμά του Μπρεσόν, και μια κάμερα που τον ακολουθεί κατά πόδας χωρίς ποτέ να ησυχάζει. Το όμορφο, ξανθό και πιθανώς ταλαντούχο «αγόρι» του Λυγίζου προκαλεί την αυξημένη ανησυχία του θεατή ακριβώς επειδή εκ πρώτης όψεως δεν ταυτίζεται με καμία ομάδα υψηλού κινδύνου. Είναι ένας έκπτωτος άγγελος της διπλανής πόρτας, που δε θέλει να ομολογήσει την έκπτωσή του, ούτε να ζητήσει τη βοήθεια κανενός.
 
Κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα με το οδοιπορικό του πεινασμένου ήρωα. Αφήνοντας τον πρωταγωνιστή του αποκομμένο από οποιαδήποτε εξήγηση για την κατάντια του, και ακόμη περισσότερο από οποιαδήποτε «λογική» ή έστω ανεξέλεγκτα κτηνώδη απόπειρα κορεσμού της πείνας του, ο Λυγίζος τον χρησιμοποιεί περισσότερο σαν ένα φωτογενές πιόνι, που δεν εξελίσσεται, δεν ταξιδεύει εσωτερικά κι εξωτερικά, δεν κραυγάζει από μέσα. Με εξαίρεση έναν υπέροχο μονόλογο, και κάποιες ανεπαίσθητες αποχρώσεις στην ερμηνεία του Γιάννη Παπαδόπουλου, αυτό το πεινασμένο «αγόρι» δε μοιάζει με πλήρη ήρωα που έχει βουτήξει στην κόλαση, αλλά με γοητευτικό περφόρμερ σε μια σειρά οπτικά ελκυστικών σεκάνς – όταν μάλιστα αυτές επιβαρύνονται με συμβολισμούς γύρω από την Ελλάδα της κρίσης, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:37