search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:05
MENU CLOSE

Και γυναίκες υποψήφιες για πρόεδρος του Ιράν

09.05.2013 05:55
Και γυναίκες υποψήφιες για πρόεδρος του Ιράν - Media

Δύο Ιρανές γυναίκες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι σκοπεύουν να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου.

Δύο Ιρανές γυναίκες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι σκοπεύουν να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου.
 
Οι δύο 45χρονες γυναίκες, η Ραζί Ομιντβάρ νοικοκυρά και η Σοράγια Μαλεκζαντέ εκπαιδευόμενη οικονομολόγος και καθηγήτρια πανεπιστημίου, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προτεραιότητά τους είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.
 
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν γυναίκες έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, καθώς υπάρχουν ασάφειες τόσο στον συνταγματικό όσο και στον εκλογικό νόμο.
 
Σύμφωνα με τους νόμους, ο καθένας δικαιούται να εγγραφεί ως υποψήφιος εφόσον θεωρείται «ρεζάλ» – αραβικός όρος που χρησιμοποιείται για διακεκριμένους άνδρες και άτομα υψηλής κοινωνικής θέσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν ο όρος «ρεζάλ» θα μπορούσε να περιλαμβάνει και γυναίκες. Κατά τη διάρκεια των 34 ετών από την ισλαμική επανάσταση, καμία γυναίκα δεν έχει διεκδικήσει σοβαρά το προεδρικό αξίωμα και ως εκ τούτου οι συζητήσεις δεν έχουν αποδόσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
 
Σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2009 –πάνω από 46 εκατομμύρια- ήταν γυναίκες, όπως αναμένεται να είναι και εφέτος.
 
Η προθεσμία των υποψηφίων για εγγραφή θα είναι ανοικτή έως το Σάββατο. Τουλάχιστον 110 άτομα έχουν θέσει υποψηφιότητα, ενώ ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί, βάσει νόμου, να εκτίσει και τρίτη θητεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:03