search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:07
MENU CLOSE

Ο τρισδιάστατος κύριος Γκάτσμπι ανοίγει τις Κάννες

09.05.2013 21:00
Ο τρισδιάστατος κύριος Γκάτσμπι ανοίγει τις Κάννες - Media

Ένα φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς, που σέβεται τον εαυτό του, φροντίζει καλά για το πλασάρισμα της εικόνας του. Η φετινή βιτρίνα, δηλαδή η επίσημη αφίσα του 66ου Φεστιβάλ των Καννών (15 έως 26 Μαΐου), έχει ήδη γίνει talk of the festival και ξεχειλίζει… έρωτα.

Ένα φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς, που σέβεται τον εαυτό του, φροντίζει καλά για το πλασάρισμα της εικόνας του. Η φετινή βιτρίνα, δηλαδή η επίσημη αφίσα του 66ου Φεστιβάλ των Καννών (15 έως 26 Μαΐου), έχει ήδη γίνει talk of the festival και ξεχειλίζει… έρωτα. Μια εντελώς ερωτική φωτογραφία, όπου ο Πολ Νιούμαν και η σύζυγός του Τζόαν Γούντγουορντ φιλιούνται ξαπλωμένοι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Στους δύο τρίτος δεν χωρεί» του Μέλβιλ Σάβελσον (1962), δίνει το αισθητικό στίγμα της φετινής διοργάνωσης.

Κριτική επιτροπή για Όσκαρ
Το λαμπερό ζευγάρι έχει ήδη «κρεμαστεί» σε κάθε γωνία της Κρουαζέτ, η οποία θα καταληφθεί από έναν σωρό… Όσκαρ. Πολλά χρυσά αγαλματίδια είναι στριμωγμένα φέτος στην κριτική επιτροπή. Με επικεφαλής τον μίστερ μπλοκμπάστερ Στίβεν Σπίλμπεργκ, η πολυεθνική ομάδα που θα αποφασίσει για τον Χρυσό Φοίνικα απαρτίζεται από τους Νικόλ Κίντμαν, Ανγκ Λι, Κριστόφ Βαλτς, Ντανιέλ Οτέιγ, Κριστιάν Μουντζίου, Λιν Ράμσεΐ, Ναόμι Καβάσε, Βίντια Μπαλάν. Φυσικά, οι ταινίες είναι αυτές που συνήθως φέρνουν το βαρύ πυροβολικό στο κόκκινο χαλί. Μερικοί μόνο από τους ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς που θα τρελάνουν φωτογράφους και σινεφίλ είναι οι Λεονάρντο ντι Κάπριο, Ράιαν Γκόσλινγκ, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Χοακίν Φίνιξ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κρίστιν Σκοτ Τόμας κ.α.

Αυτόν τον Χρυσό Φοίνικα ποιος θα τον πάρει;
Το φεστιβάλ θα ανοίξει  την Τετάρτη με ένα γερό χαρτί της φετινής κινηματογραφικής σεζόν: «Ο υπέροχος κύριος Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο και την Κάρι Μάλιγκαν, θα δώσει στο φεστιβάλ την αίγλη που του αναλογεί, και μάλιστα σε τρισδιάστατη μορφή αφού ο κόσμος του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ θα «υποστεί» τη 3D μανία της εποχής. Για τον Χρυσό Φοίνικα θα κονταροχτυπηθούν βετεράνοι της έβδομης τέχνης, αλλά και νεότερες υπογραφές, δεκαοκτώ στο σύνολο. Από τις πιο αναμενόμενες ταινίες είναι φυσικά το νέο πόνημα του Ρομάν Πολάνσκι, «La Venus a la Fourrure». Πρόκειται για διασκευή του ομώνυμου θεατρικού του Ντέιβιντ Ιβς με πρωταγωνιστές τη σύζυγο Πολάνσκι, Εμμανουέλ Σενιέ, και τον Λουί Γκαρέλ. Το στόρι; Μια ηθοποιός προσπαθεί να πείσει έναν σκηνοθέτη να της δώσει ρόλο στο νέο του έργο. Το δίδυμο Τζόελ και Ίθαν Κοέν ξαναχτυπά! Οι φοβεροί και τρομεροί αδερφοί μεταφέρουν στο σινεμά το βιβλίο «The Mayor of MacDougal Street», τη βιογραφία του φολκ θρύλου Ντέιβ Βαν Ρονκ, με τίτλο «Inside Llewyn Davis» και πρωταγωνιστές τους Όσκαρ Άιζακ, Κάρι Μάλιγκαν και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Κάθε φορά που ο Στίβεν Σόντερμπεργκ λέει ότι δεν θα ξαναγυρίσει ταινία, κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Αυτήν τη φορά μετέφερε στο σινεμά τη θυελλώδη ζωή του πιανίστα και τραγουδιστή Βαλεντίνο Λιμπεράτσε, ο οποίος άφησε εποχή για την κιτς αισθητική του. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μάικλ Ντάγκλας.

Ολίγον από Ελλάδα
Μπορεί φέτος να μη συμμετέχει ελληνική ταινία, αλλά με κάποιους πλάγιους τρόπους τρυπώσαμε στο φεστιβάλ. Ο «δικός» μας Αλεξάντερ Πέιν, Αμερικανός ελληνικής καταγωγής, βρίσκεται στο διαγωνιστικό, με το «Νεμπράσκα», ένα χαμηλόφωνο on the road φιλμ, όπου ένας πατέρας πείθει τον γιο του να τον ακολουθήσει σε ένα ταξίδι στην Αμερική με προορισμό τη Νεμπράσκα και σκοπό να εισπράξει τα κέρδη από μία κλήρωση. Το όνομα του παραγωγού Χρήστου Κωνσταντακόπουλου και της εταιρείας του Faliro House βρίσκουμε στους τίτλους της νέας ταινίας του Τζιμ Τζάρμους, «Only lovers left alive». Ο αντισυμβατικός σκηνοθέτης καταθέτει την καλλιτεχνική του πρόταση ακολουθώντας τη μόδα των βαμπίρ. Στην ιστορία αγάπης ενός μουσικού και της ερωμένης του που κρατά… αιώνες, παίζουν οι Τίλντα Σουίντον, Μία Γουασικόφσκα, Άντον Γέλτσιν. Η ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς, «La vie d’ Adele» (μια νεαρή κοπέλα που ανακαλύπτει τον έρωτα σε ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά).

Και μερικά… σιγουράκια
Ο Ιρανός Ασγκάρ Φαραντί και το νέο του φιλμ «Παρελθόν» έχει καταρχήν έναν βασικό αντίπαλο: την προηγούμενη ταινία του, «Ένας χωρισμός», που κέρδισε Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ακόμα δεν έχει σβήσει ο απόηχος της επιτυχίας του «Drive» και ο Δανός Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν επιστρέφει με το επίσης βίαιο και σκοτεινό «Only God forgives». Πρωταγωνιστεί και πάλι ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος αναζητά εκδίκηση για τη δολοφονία του αδερφού του από έναν αστυνομικό. Ο «βαρύς» και δύσκολος Χοακίν Φίνιξ παίζει στο πλευρό της Μαριόν Κοτιγιάρ στο «The Immigrant» του Τζέιμς Γκρέι. Τέλος, διαγωνίζονται και οι νέες ταινίες των Πάολο Σορεντίνο, Φρανσουά Οζόν, Τακάσι Μίικε, Αρνό Ντεπλεσάν, Αμάτ Εσκαλάντε, Μαχάμετ Σαλέχ Χαρούν, Ζία Ζάνγκε, Χιροκάζου Κόρε-Έντα, Άλεξ Βαν Γουόρμερνταμ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:06