search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:38
MENU CLOSE

Barbie φολκλόρ με διαβατήριο

11.05.2013 21:00
Barbie φολκλόρ με διαβατήριο - Media

Η Barbara Millicent Roberts, δηλαδή η γνωστή κούκλα Barbie, πρωτοεμφανίστηκε λευκή, με ριγωτό ολόσωμο μαγιό, μελαχρινή ή ξανθιά, και κατέκτησε τον νεαρό κοριτσοπληθυσμό του δυτικού κόσμου.

Η Barbara Millicent Roberts, δηλαδή η γνωστή κούκλα Barbie, πρωτοεμφανίστηκε λευκή, με ριγωτό ολόσωμο μαγιό, μελαχρινή ή ξανθιά, και κατέκτησε τον νεαρό κοριτσοπληθυσμό του δυτικού κόσμου. Όλα τα κοριτσάκια ήθελαν μία ή και περισσότερες ξανθιές καλλονές στα παιχνίδια τους. Όταν η εταιρεία Mattel παρουσίασε τη μαύρη Barbie, την Ανατολίτισσα ή την Ισπανόφωνη, άρχισαν τα παρατράγουδα. Ο συντηρητικός κόσμος της Σαουδικής Αραβίας το 2003 χαρακτήρισε την εικόνα της Barbie «προσβλητική» για το Ισλάμ και απαγόρευσε την κυκλοφορία της. Έβγαλε, όμως, ένα πιστό αντίγραφο της Barbie με μπούργκα ή μαντίλα.
Η συλλογή «Dolls Around The Wοrld», που ξαναλανσαρίστηκε έπειτα από 32 χρόνια, βάζει τους εκπροσώπους της εταιρείας να λογοδοτήσουν. H εταιρεία κατηγορείται ότι διαιωνίζει οπισθοδρομικά και αναχρονιστικά πρότυπα, εθνικιστικού κυρίως χαρακτήρα, τα οποία πολλές φορές απεικονίζουν μη ρεαλιστικές εικόνες, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και προσβολή για τους λαούς. Κούκλες αναπαριστούν χώρες όπως Μεξικό, Αυστραλία, Ολλανδία, Φιλιππίνες, Ισπανία, Ινδία, Κίνα αλλά και Γαλλία. Η αλήθεια είναι ότι η συλλογή είναι πολύ καλύτερα αποδιδόμενη σε σχέση με την προηγούμενη φορά, αλλά το πρόβλημα έγκειται στο ότι αντανακλά ήθη και έθιμα, ενδυμασίες και χαρακτηριστικά παλαιότερων δεκαετιών. Η Barbie από το Μεξικό εμφανίζεται έτοιμη για φιέστα, μ’ ένα ροζ φόρεμα κι ένα τσιουάουα, η Κινέζα φορώντας ένα κιμονό μ’ ένα πάντα στην αγκαλιά, η Γαλλίδα μ’ έναν μπερέ και μία μπαγκέτα, η Barbie από την Ινδία τυλίγεται μ’ ένα χρυσό σάρι και βαστά έναν μικροσκοπικό πίθηκο, ενώ η Αυστραλέζα κρατάει ένα κοάλα ντυμένη σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς.
«Θα ήταν καλύτερο να βλέπαμε λίγο πιο σύγχρονες απεικονίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Ισπανικού Ιδρύματος για τις Τέχνες, ενώ άλλοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τους σχεδιαστές της Mattel, οι οποίοι «μάλλον δεν έχουν πατήσει ποτέ στις χώρες που αναπαριστούν οι κούκλες». Η απάντηση της εταιρείας ήταν μία: «Οι κούκλες αποτελούν εκπαιδευτικό υλικό για τα μικρά κορίτσια. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν τις διαφορετικές κουλτούρες και ανακαλύπτουν τον κόσμο». Μπορεί, άρα βιβλία, μαθήματα, ταξίδια ή εκπαιδευτικές εκδρομές, ντοκιμαντέρ και πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν αποδίδουν επαρκώς αυτό τον σκοπό. Φτάνει μια κούκλα για να μάθεις τον πολιτισμό της Γαλλίας; Φυσικά. Αν υποθέσουμε ότι αυτός εξαντλείται σε μπερέδες και μπαγκέτες.
Και μια λεπτομέρεια: Οι κούκλες αυτές έχουν και διαβατήριο! Σύμφωνα με το Amazon, προσφέρει στα παιδιά «προστιθέμενη αξία παιχνιδιού». Πλέον ακόμα και οι Barbie απαγορεύεται να κυκλοφορούν χωρίς χαρτιά…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:38