search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27
MENU CLOSE

Με επιστράτευση απαντά η κυβέρνηση;

10.05.2013 12:36
Με επιστράτευση απαντά η κυβέρνηση; - Media

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στους καθηγητές που σήμερα αποφάσισαν απεργίες εντός των πανελλαδικών, καθώς με δηλώσεις του ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος φωτογράφισε, χωρίς ωστόσο να το κατονομάσει, το μέτρο τις πολιτικής επιστράτευσης ως λύση στο αδιέξοδο.

Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Παιδείας μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Χωρίς να το κατονομάσει ο Κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εγγυάται την απρόσκοπτη διεξαγωγή των παννελαδικών εξετάσεων επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους καθηγητές ευθύνες για την απόφασή τους.

 

Νωρίτερα το δ.σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία την πραγματοποίηση απεργίας στις 17 Μαΐου ενώ παράλληλα εισηγήθηκε 5ήμερη απεργιακή κινητοποίηση από 20 – 24 του μήνα, εντός δηλαδή των πανελλαδικών. Οι τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούνται πλέον τις επόμενες μέρες να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις.

Για να υιοθετηθεί αυτή η απόφαση θα γίνουν γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ την Τρίτη 14 Μαΐου και την επόμενη, 15 Μαΐου, θα οριστικοποιηθεί η όποια απόφαση των Ενώσεων από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνε στην Αθήνα.

Η  ΟΛΜΕ εκφράζει αντιρρήσεις αναφορικά με την προωθούμενη αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 2 ώρες σε εβδομαδιαία βάση, χωρίς την ταυτόχρονη προσαρμογή των αποδοχών. Διαμαρτύρεται δε για τις επικείμενες απομακρύνσεις συμβασιούχων και αναπληρωτών καθηγητών, τις οποίες υπολογίζει σε 10.000, εν μέσω περιορισμού των οργανικών θέσεων στα σχολεία.

«Η Φιλελεύθερη Ιδεολογία σημαίνει να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία και όχι να την εκβιάζεις», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης σχολιάζοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις τις ημέρες των Πανελλαδικών εξετάσεων.
 
Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες «τύπου ΣΥΡΙΖΑ» που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν θέση στη ΝΔ.
 
«Οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους. Αποτελούν αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους», τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ.


 
 ΠΑΣΟΚ: Αδιανόητη η απόφαση της ΟΛΜΕ
 
Κάλεσμα στην ΟΛΜΕ να ανακαλέσει την «αδιανόητη» απόφασή της για απεργία στη διάρκεια των Πανελλαδικών απευθύνει το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα.
 
«Η αδιανόητη απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκ τές από την συντεταγμένη πολιτεία».
 
Τέλος, σημειώνει πως «σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν».
  
Για ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ:
 
«Η πρόταση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία επιλογή που πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
»Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
»Αυτές τις κρίσιμες ώρες, καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική.
»Καλούμε και τις δυο πλευρές να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει.»

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
 
«Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε και τα οποία οδηγούν σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συνολική υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας. Έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που έχει οδηγηθεί συνολικά η εκπαίδευση. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις δικές του διαδικασίες, συσσωρευμένη εμπειρία ετών και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ίδιο τον κλάδο, στους μαθητές, συνολικά στην παιδεία, σε κοινή δράση με την εργατική – λαϊκή οικογένεια που πλήττεται από την κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και το περιεχόμενο και τις μορφές πάλης που θα εξασφαλίζουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, την αποτελεσματικότητα, τη συνέχεια και την περιφρούρηση των αγώνων, καθώς και την προοπτική της πάλης. Αυτές τις προϋποθέσεις εξασφαλίζει η αγωνιστική πρόταση του ΠΑΜΕ που κατατέθηκε στην ΟΛΜΕ.
 
»Το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα και σε κάθε περίπτωση απέναντι στον κυβερνητικό κρατικό αυταρχισμό, όπως είναι η προσπάθεια επιστράτευσης των εργαζομένων και διαμόρφωσης κοινωνικού αυτοματισμού. Θα αντιπαλέψει το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» που είναι σε διαρκή εξέλιξη και εφαρμογή».

Τα video είναι από το real.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27